Autoschade door crash

April 2024

Wanneer is rechtsbijstand bij je autoverzekering handig?

Blikschade door een auto-ongeluk is natuurlijk erg vervelend, vooral als je dit ook nog zelf moet verhalen bij de tegenpartij. Er kan weleens een discussie ontstaan over de schuldige van het ongeluk. Dit maakt het verhalen van de schade soms lastiger. Maar liefst 68% van onze verzekerden kiezen voor een Rechtsbijstandverzekering. Maar waarom is de Rechtsbijstandverzekering een slimme keuze? In deze blog lees je alles over de rechtsbijstandsverzekering!

Als je een WA- of Beperkt Casco autoverzekering hebt

Wanneer schade door een ander is veroorzaakt, kun je deze verhalen op de tegenpartij. Ondanks dat jouw auto verzekerd is en die van de tegenpartij ook, kan jouw eigen autoverzekeraar niks voor je betekenen. Met deze dekking ben je bij een ongeluk alleen verzekerd voor de schade die je hebt veroorzaakt aan een ander.  

Deze situatie lijkt misschien vreemd, maar kan jou ook overkomen als je een WA- of Beperkt Casco autoverzekering hebt. In dat geval moet je de schade verhalen bij de verzekeraar van de ander. Een Rechtsbijstandverzekering helpt je hierbij.

In welke situaties heb je een Rechtsbijstandverzekering nodig?

Situatie 1: Je komt met je auto in een aanrijding terecht en het is niet jouw schuld.

In dit geval moet de tegenpartij voor de schade betalen. Maar wat als diegene schuld ontkent óf zelfs jou beschuldigd? Met de Verkeersrechtsbijstand krijg je juridische hulp om je gelijk te bewijzen.

Situatie 2: In diezelfde aanrijding loop je niet alleen autoschade, maar ook letsel op.

Hoe hoog is de vergoeding hiervoor en hoe zorg je dat je deze krijgt? Met de Verkeersrechtsbijstand krijg je advies over medische hulpverlening en rekenen we de opgelopen schade in geld voor je uit. Als je door het letsel (tijdelijk) niet meer kunt werken, tellen we hier het inkomstenverlies bij op. Aangezien het in deze situatie vaak om flinke bedragen gaat, is juridische hulp geen overbodige luxe. De tegenpartij zal er namelijk alles aan doen om niet te hoeven betalen en hoogstwaarschijnlijk ook een advocaat inschakelen.

Situatie 3: -iets positiever- de tegenpartij is schuldig aan de aanrijding, maar geeft het netjes toe.

Ook in dit geval moet er nog wel van alles afgehandeld worden. Heb je niet zoveel verstand van dit soort zaken of gewoon geen zin in geregel? Met Verkeersrechtsbijstand handelen wij alles voor je af.

Situatie 4: Je hebt een conflict met een merkdealer over de aankoop van een motorrijtuig of (lucht)vaartuig. Of met de garage over gepleegd onderhoud.

Er is iets misgegaan of je moet te veel betalen. Met Verkeersrechtsbijstand helpen we je hierbij. De garage of merkdealer moet hiervoor wel aangesloten zijn bij de BOVAG.

Een Rechtsbijstandverzekering maakt schade verhalen makkelijker

Het verhalen van schade is een ingewikkeld proces. Er zijn veel regels en vaak zijn er meerdere partijen bij betrokken. Allianz Direct is aangesloten bij NRS Rechtsbijstand. Als jij een Rechtsbijstandverzekering hebt, krijg je via deze organisatie een schade-expert of advocaat, ook wanneer je een schade moet verhalen bij het Waarborgfonds. Voor een vast bedrag van slechts €4,83 per maand kun je de Rechtsbijstandverzekering toevoegen aan je autoverzekering.

Deze hulp krijg je bij een Rechtsbijstandverzekering

Met een Rechtsbijstandverzekering helpen juridisch deskundigen je in binnen- en buitenland bij:

  • Het verhalen van materiële schade aan je auto en eventuele aanhangwagen. 
  • Het verhalen van letselschade van jou en je passagiers.
  • Een conflict met je merkdealer bij de koop, verkoop of het onderhoud van je auto.

Heb je rechtsbijstand nodig als je All Risk verzekerd bent?

Als je All Risk verzekerd bent, ben je al gedekt voor schade aan je eigen auto door een ander. Toch is een Rechtsbijstandverzekering nog wel handig voor conflicten met je merkdealer en het verhalen van letselschade bij jezelf en je passagiers. Als je ook dekking wil bij letselschade als jij zelf aansprakelijk bent, heb je een Inzittendenverzekering nodig.

video player
Externe video content

Deze video wordt geladen door YouTube. Google verzamelt informatie over jouw interactie met deze video door gebruik te maken van cookies en kan deze informatie gebruiken om advertenties te tonen. Accepteer de cookies om door te gaan naar de video.

Rechtsbijstandsverzekering © Allianz Direct
Vrouw thuis met laptop

Wil je hoge juridische kosten voorkomen?

Helaas kom je er niet altijd uit met een andere automobilist of met de merkdealer van je auto. Kies net als 68% van onze klanten voor onze rechtsbijstandverzekering. Met deze aanvullende dekking sta je sterk in een juridisch conflict.

Was dit artikel nuttig?