Vrouw in auto met rijbewijs

Maart 2023

Waar mag je in rijden met rijbewijs B?

Om in een auto te rijden, moet je uiteraard je autorijbewijs halen. Maar is het rijbewijs voor de auto, rijbewijs B, wel alleen voor de auto bedoeld? In deze blog leggen we uit welke voertuigen je mag besturen met rijbewijs B. 

Gewicht van de auto 

Vanaf de minimale leeftijd van 18 jaar mag je zelfstandig de weg op met de auto. Met een rijbewijs B mag je een auto besturen van maximaal 3.500 kg. Is het voertuig zwaarder? Dan heb je een vrachtwagenrijbewijs (C of C1) nodig om het voertuig te mogen besturen.  

Tip: doe de kentekencheck van het RDW om te achterhalen wat het gewicht van je auto is. Daarnaast vind je hier ook welk gewicht je auto mag trekken en het laadvermogen.  

Scooter en bromfiets 

Wanneer je het rijbewijs B hebt behaald krijg je automatisch ook rijbewijs AM, ook wel het bromfietsrijbewijs genoemd. Dit staat ook duidelijk aangegeven in een tabel op de achterkant van je rijbewijs, waar je precies kan zien in welke voertuigen je mag rijden. Met rijbewijs B mag je dus ook een bromfiets, scooter, brommobiel, snorfiets of speed-pedelec rijden. Misschien heb je ook wel eens gehoord van de Segway, Stint of Trikke. Deze voertuigen vallen onder de categorie ‘bijzondere bromfiets’, waar je geen rijbewijs AM voor nodig hebt.  

Met rijbewijs B mag je overigens geen motorrijden. Daar heb je rijbewijs A, A1 of A2 voor nodig, afhankelijk van het vermogen van de motor en de cilinderinhoud.  

Bestelauto 

Als je rijbewijs B hebt mag je in auto's en busjes rijden met maximaal 8 zitplaatsen (de bestuurder niet meegeteld) en die niet zwaarder zijn dan 3.500 kg. Je mag dus ook in een bestelauto rijden. Heeft de bus meer dan 8 zitplaatsen, exclusief de bestuurder? Dan heb je een busrijbewijs nodig.  

Aanhanger 

Met een rijbewijs B mag je een aanhanger rijden, maar wel onder twee voorwaarden. Ten eerste mag de aanhanger of oplegger niet zwaarder zijn dan 750 kg. Daarnaast mag het gewicht van de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kg uitkomen. Voldoe je niet aan deze eisen? Dan heb je rijbewijs B+ (code 96) of rijbewijs BE nodig, afhankelijk van het gewicht. Een fietsendrager wordt overigens niet als aanhanger gezien.  

Goedkope autoverzekering bij Allianz Direct 

Ben je op zoek naar een autoverzekering met scherpe premie en uitstekende voorwaarden? Dan zit je goed bij Allianz Direct. Bereken je premie hier in 20 seconden! 

Vrouw thuis met krant

Stop met vergelijken, begin met besparen

Goedkope autoverzekering nodig? Bereken je premie en vind de autoverzekering die bij jou, je auto én je portemonnee past.

Was dit artikel nuttig?