Directe Schadeafhandeling

 • Check de voorwaarden voor Directe Schadeafhandeling

 • Lees meer over onze Verhaalservice en het Waarborgfonds

 • Alle veelgestelde vragen op een rijtje

Wat is Directe Schadeafhandeling en wat heb je er precies aan? Lees hier alles over op deze pagina!

Stel naast autodeur

Directe Schadeafhandeling door Allianz Direct, bij al onze autoverzekeringen

DSA (Directe Schadeafhandeling) is een relatief nieuwe term in Nederland en is een regeling waarbij vrijwel alle autoverzekeraars zijn aangesloten. Kort gezegd zorgt DSA ervoor dat je alleen contact hebt met je eigen verzekeraar, in jouw geval dus Allianz Direct, ook als je wordt aangereden en de ander schuldig is. Je hoeft dan niet langer zelf aan te kloppen bij de verzekeraar van de tegenpartij om achter je geld aan te gaan, dit doet Allianz Direct voor jou. Wij stellen de schade vast en laten deze voor je repareren – of we keren een bedrag aan je uit. Vervolgens verhalen wij de schade bij de verzekeraar van de tegenpartij.

Jij neemt dus gewoon contact op met ons, en wij regelen de rest, of je nou WABeperkt Casco of All Risk verzekerd bent. Bespaart je een hoop tijd en moeite! 

Welke voorwaarden gelden voor Directe Schadeafhandeling?

DSA geldt alleen bij ‘simpele’ schades, waar een personenauto en één ander voertuig bij betrokken zijn. Ook geldt DSA alleen voor blikschades en voorlopig nog niet voor letselschades. Ten slotte kun je alleen gebruik maken van DSA wanneer de betrokken voertuigen een Nederlands kenteken hebben. Dit geldt voor jouw auto, maar ook voor de auto van de tegenpartij. Bekijk de veelgestelde vragen onderaan deze pagina voor meer details. 

De Verhaalservice – een extraatje van Allianz Direct

Directe Schadeafhandeling geldt dus niet bij alle schades; denk hierbij aan schades waar meer dan 2 partijen bij zijn betrokken, of waarbij gewonden zij gevallen. Wanneer blijkt dat wij de schade niet voor je kunnen verhalen, verwijzen we je door naar DAS Legal Services. Dit noemen wij onze Verhaalservice. DAS kijkt dan samen met jou naar de opties en helpt je eventueel verder. Aan de hulp die DAS jou kan bieden, kunnen kosten verbonden zijn. Blijkt dat er sprake is van kosten om succesvol jouw schade te kunnen verhalen? Dan hoor je dat altijd vooraf. 

Het Waarborgfonds – bij schade door een onbekende dader

Bij Allianz Direct zijn we er om jou te helpen met je schade. Maar soms kunnen we dat niet, bijvoorbeeld wanneer de schade is veroorzaakt door een onbekende of onverzekerde dader. Ben je bijvoorbeeld aangereden met je auto en is de dader er snel vandoor, zonder gegevens achter te laten of een schadeformulier te tekenen? Meld je dan bij het Waarborgfonds. Wellicht dat het Waarborgfonds je alsnog een vergoeding voor de schade betaalt.  Deze stichting wordt gefinancierd door alle verzekeringsmaatschappijen die in Nederland autoverzekeringen afsluiten. Indirect betaalt iedereen die een (verzekerd!) motorrijtuig heeft dus aan het Waarborgfonds mee. Twijfel je of je in aanmerking komt voor een vergoeding van dit fonds? Check dan even SchadeZonderDader.nl. Let wel op: zorg dat je binnen 14 dagen aangifte hebt gedaan van het voorval om in aanmerking te komen voor het Waarborgfonds.

Heb je een All-Risk  of Rechtsbijstandverzekering bij Allianz Direct? Dan dienen wij de aanvraag bij het Waarborgfonds voor je in! 

Trouwens, belangrijk om nog even te melden: Het Waarborgfonds vergoedt alleen schade aangericht door een motorvoertuig, zoals een auto, motor, brommer of scooter. Schade veroorzaakt door bijvoorbeeld vandalisme, vuurwerk, brandstichting, natuurgeweld of een poging tot diefstal wordt nooit door het Waarborgfonds vergoedt. 

Alle veelgestelde vragen op een rijtje.

Heb je nog vragen? Grote kans dat jouw vraag hieronder staat.

 • Wanneer kan ik gebruik maken van Directe Schadeafhandeling?

  Je kunt gebruik maken van Directe Schadeafhandeling in de volgende situaties:
  • Wanneer jij jouw auto beschadigt tijdens een botsing met een ander motorrijtuig, en​
  • Wanneer de bestuurder van het andere motorrijtuig in zijn geheel of gedeeltelijk aansprakelijk is voor de schade aan jouw auto, en
  • Zowel jouw auto als het andere motorrijtuig een Nederlands kenteken hebben die geregistreerd staat bij het RDW.
 • Wanneer kan ik geen gebruik van Directe Schadeafhandeling?

  Je kunt geen gebruik maken van Directe Schadeafhandeling in de volgende situaties:

  • Als er naast blikschade ook sprake is van letsel- en overlijdensschade;
  • Wanneer er meer dan twee auto's betrokken zijn bij het ongeluk;
  • Wanneer de aansprakelijke partij onbekend of onverzekerd is, dan kan het waarborgfonds misschien wat voor je betekenen;
  • Wanneer de aansprakelijkheid niet komt vast te staan.

  Directe Schadeafhandeling is ook niet toepasbaar:

  • Wanneer andere motorrijtuig door een dief werd bestuurd;
  • Wanneer je geen geldige WA-verzekering hebt, bijvoorbeeld omdat je de premie niet betaald hebt;
  • Wanneer jij of de bestuurder van jouw auto alcohol, drugs, medicijnen of andere middelen hebt gebruikt die de rijvaardigheid beïnvloeden, of als jij of de bestuurder niet mag rijden;
  • Wanneer je fraude pleegt;
  • Wanneer je een een botsing hebt gehad met een motorvoertuig zonder Nederlands kenteken;
  • Wanneer het motorrijtuig dat met jouw auto in botsing is gekomen niet verzekerd is bij of via een deelnemende verzekeraar aan deze regeling.
 • Wat zijn de voordelen van Directe Schadeafhandeling?

  Als de schade voldoet aan de voorwaarden zoals wij die hebben omschreven onderr ‘Wanneer kan ik gebruik maken van Directe Schadeafhandeling?’, dan heeft de keuze voor Directe Schadeafhandeling veel voordelen:

  • Je klopt gewoon aan bij ons en meldt de schade. Je schade wordt zo sneller afgehandeld;
  • Het melden van de schade kost jou minder tijd, omdat jij niet meer hoeft uit te zoeken bij wie de tegenpartij verzekerd is;
  • Je hoeft niet meer zelf in gesprek te gaan met de verzekering van de tegenpartij over wie aansprakelijk is;
  • Voor reparatie kun je gebruikmaken van ons Topherstel netwerk, waarbij je verzekerd bent van kwaliteit en daarnaast vervangend vervoer;
  • Directe Schadeafhandeling kost je helemaal niets.
 • Ben ik verplicht gebruik te maken van Directe Schadeafhandeling?

  Nee, je bent niet verplicht om van Directe Schadeafhandeling gebruik te maken. Je kunt er ook voor kiezen om de schade te melden op een rechtsbijstandverzekering als je die hebt. Of je kunt ervoor kiezen de schade zelf te verhalen op de verzekeraar van de aansprakelijke tegenpartij.

 • Welke schade krijg je vergoed?

  De schade de wij aan jou vergoeden bevat de materiële voertuigschade en tot waar mogelijk de autohuur die jij ook normaal gesproken kunt vorderen bij de verzekeraar van de aansprakelijke tegenpartij. Je ontvangt dus nooit meer schadevergoeding dan je zou ontvangen van de verzekeraar van de aansprakelijke tegenpartij.

   

Vrouw thuis

Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen?

We helpen je graag verder. Via de chat krijg je het snelst antwoord op al jouw vragen. Je vindt de chatfunctie (tijdens openingstijden) rechts onderin je scherm.