Waarborgfonds auto

Bij Allianz Direct:

 • Standaard €0,- Eigen Risico bij alle dekkingen

 • Dagelijks wijzigen en opzeggen

 • 24/7 bereikbaar bij noodsituaties

 • Je bent nooit onderverzekerd

Heb je autoschade door een onbekende of onverzekerde dader? Allianz Direct vertelt je alles over het waarborgfonds voor de auto. Check het hieronder.

Auto familie kids

Schadeclaim indienen bij het waarborgfonds voor de auto

Is je auto aangereden door een gestolen of niet-verzekerd motorvoertuig? Of stond je auto geparkeerd en beschadigd, zonder dat er een dader bekend is? In dat geval kun je een schadeclaim indienen bij het Waarborgfonds voor de auto. Hoe dien je echter een schadeclaim in en wat zijn de voorwaarden? In dit artikel lees je alles over het Waarborgfonds voor de auto.

Hoe snel moet je aangifte doen? 

Heb je de auto die schade heeft veroorzaakt gezien, maar heb je geen kenteken? Doe dan zo snel mogelijk aangifte bij de politie. Om aanspraak te maken op het waarborgfonds moet je binnen 14 dagen in actie zijn gekomen. Wacht je te lang dan vergoed het waarborgfonds je schade niet.

Wanneer vergoedt het Waarborgfonds auto schade?

Het Waarborgfonds Motorverkeer is een fonds dat met een deel van alle WA-premies voor motorrijtuigen wordt betaald. Er is wel een aantal voorwaarden verbonden om aanspraak te kunnen maken op een vergoeding voor de geleden schade. Zo moet het altijd gaan om schade die is veroorzaakt door een ander motorvoertuig. Is de schade aan je auto bijvoorbeeld ontstaan door een winkelwagen of fietser, of heeft een milieuramp of vandalisme plaatsgevonden, dan ontvang je geen schadevergoeding van het Waarborgfonds voor de auto. Verder gaat het om een van de volgende situatie, waarbij:

 • het andere motorvoertuig onverzekerd is.
  • de bestuurder van het andere motorvoertuig niet verzekerd is vanwege principiële bezwaren.
  • de identiteit van de dader niet meer te achterhalen is, aangezien hij of zij met het voertuig is doorgereden.
  • de dader in een gestolen voertuig reed.
  • de autoverzekeraar van het andere voertuig failliet is verklaard.

Hoe een schadeclaim bij waarborgfonds auto indienen?

Als je een schadeclaim bij het waarborgfonds voor de auto wilt inleveren, maak je allereerst bewijsmateriaal in de vorm van foto's en filmpjes van zowel je voertuig als de situatie. Daarna doe je zo spoedig mogelijk aangifte bij de politie van de schade, en probeer je de identiteit van de dader te achterhalen. Handig is ook om ten minste twee getuigen schriftelijk te laten verklaren dat zij de auto zowel zonder als met schade hebben gezien. De schadeclaim met bewijzen lever je vervolgens in op de website van het Waarborgfonds Motorverkeer. Er geldt overigens altijd een eigen risico van €250.

Ik heb schade gemaakt aan een geparkeerde auto

Ik heb schade gemaakt aan een geparkeerde auto, wat nu?. In deze situatie is meteen duidelijk wie de schade veroorzaakt heeft. Samen met de tegenpartij vul je het schadeformulier in, en maak je foto's en video's van zowel de beschadigingen als de situatie. Vervolgens verstuur je het schadeformulier zo spoedig mogelijk naar de verzekeraar om de schadeafwikkeling soepel af te ronden. Heb je een WA of Beperkt Casco verzekering afgesloten, dan zijn de kosten voor de beschadigingen aan je eigen geparkeerde auto voor eigen rekening. Alleen schade die je veroorzaakt aan een andere auto worden door deze verzekeringen gedekt. Check hier meer informatie over de autoverzekeringen.

Was dit artikel nuttig?

Vrouw met kat

Wil je een complete dekking?

Met een All Risk verzekering is alle schade gedekt. Het maakt niet uit of deze bij jezelf of bij een ander is veroorzaakt. Deze dekking wordt het meest gekozen bij auto’s jonger dan 6 jaar.