Vocht in huis? Grijp in en beperk schade

Toch schade? Zorg dat je goed verzekerd bent:

  • €0,- Eigen Risico

  • Hulp bij schadereparatie

  • 24/7 bereikbaar voor noodsituaties

Familie met moeder en zoon

Vocht in huis kan voor grote problemen zorgen. Ten eerste ontstaat er schade op plekken waar het vochtig in huis is, zoals aan de muren, plafonds en vloeren. Je kunt proberen vocht in huis te verminderen, maar als je niet definitief het onderliggende probleem van vocht in huis oplost, blijft er vocht ontstaan. Dit kan er uiteindelijk toe leiden dat vocht in huis gezondheidsproblemen oplevert. Vocht in huis moet je daarom zeker direct aanpakken om grote problemen te voorkomen.

Oorzaken van vocht in huis

Er kunnen diverse oorzaken ten grondslag liggen aan vochtproblemen in huis. Een van de meest voorkomende vochtproblemen in huis is optrekkend vocht. Dit wordt vooral in oudere woningen veroorzaakt doordat er geen waterkering is ingebouwd. Muren worden in de loop der jaren poreus en grondwater krijgt de kans om in de muur naar de rest van de woning te trekken. Een ander probleem met de muren kan ook vocht in huis veroorzaken, namelijk doorslaand vocht. Een buitengevel kan beschadigd raken, waardoor hemelwater door de buitengevel naar de binnenmuren trekt. Uiteraard behoort een lekkage ook nog altijd tot één van de veel gehoorde oorzaken van vocht in huis. Dit kan soms lastig te traceren zijn, omdat veel leidingen zijn weggewerkt in muren en plafonds. Tenslotte is slechte ventilatie altijd een bron voor vochtproblemen.

Gevolgen van vocht in huis

Acute vochtproblemen, zoals een leidingbreuk, heb je direct door: waarschijnlijk staat er dan een gedeelte van je woning blank. Maar meestal ontstaan de gevolgen geleidelijk. Muren worden vochtig, behang- en pleisterwerk laat los en er ontstaat schimmel. Schimmel door vocht in huis is voor de gezondheid zeer slecht. Sowieso is een vochtig huis niet gezond, waarbij je klachten kunt ervaren met de luchtwegen – of allergische klachten. Definitief vocht in huis verwijderen is dan absoluut noodzakelijk. Enkel vocht in huis verminderen is geen oplossing, want vroeg of laat keert het vochtprobleem dan terug.

Vocht in huis oplossen

Je moet vocht in huis verwijderen als je vochtproblemen in huis ervaart. Daarbij is het altijd van belang dat je wél de exacte oorzaak van de vochtproblemen achterhaalt. Pas dan is het mogelijk heel gericht vocht in huis te verwijderen. Je loopt anders het risico dat je foute maatregelen neemt, waardoor het vochtprobleem blijft bestaan. Bij het oplossen van sommige oorzaken van vocht in huis kunnen hoge kosten gepaard gaan. Denk bijvoorbeeld bij het aanbrengen van een waterkering in je woning. Bij dit soort gevallen is het verstandig om een goede woonverzekering van Allianz Direct af te sluiten, waarmee je jouw woning goed verzekerd.

Man thuis aan het koken

Inbraak, lekkage of brand in huis?

We hopen dat het je nooit overkomt, maar als het toch gebeurt wil je goed verzekerd zijn. Met onze Inboedel- en Opstalverzekering helpen wij je wanneer je dat het hardst nodig hebt.