Airbags in de auto

Zijn airbags verplicht?

  • Standaard €0,- Eigen Risico

  • Dagelijks wijzigen en opzeggen

  • Altijd vervangend vervoer bij schade

Een airbag in je auto biedt extra veiligheid in het geval van een ongeluk. Hier lees je alles over airbags.

Airbags auto verplicht

Wat is eigenlijk een airbag? Airbags zitten in alle nieuwe auto's, maar zijn airbags altijd veilig? En waarom kun je airbags aan of uit zetten?

Tegenwoordig zitten in alle nieuwe auto’s standaard airbags, echter is het aanwezig zijn van airbags in Nederland niet wettelijk verplicht. Een airbag wordt gezien als extra veiligheid in je auto, omdat het extra bescherming biedt voor zowel de bestuurder als de passagiers. Airbags zijn absoluut géén vervanging van autogordels, draag daarom altijd je gordel!

Wat is een airbag nu precies?

Een airbag is een luchtzak die zich op het moment van een ongeval opblaast om letsel te voorkomen. Er zijn voor- en zijairbags voor de bestuurder en bijrijder. Sensoren signaleren de ‘impact’ van een ongeluk en in nieuwe auto’s wordt zelfs gesignaleerd welke airbag open moet en met welke kracht.

De functie van airbags

De airbag biedt bescherming tegen letsel van je bovenlichaam bij een frontale botsing. Het is bewezen dat de combinatie van autogordels en airbags zorgt voor 48% minder kans op een fatale afloop dan zonder. Bij alleen autogordels is de kans 40%. De airbag heeft duidelijk een toegevoegde waarde.

Toch kunnen airbags ook gevaarlijk zijn. Bij jonge kinderen in kinderzitjes kan een airbag tot verstikking leiden. Het is dan ook verplicht om bij een kinderzitjevoor in de auto, de airbag uit te schakelen.

Schadebeperking door het gebruik van airbags

Letselschade kan sterk beperkt worden door airbags in jouw auto. Toch is het verstandig om een aanvullende inzittendenverzekering af te sluiten. Als er bij een ongeval niemand aansprakelijk gesteld kan worden, kunnen inzittenden onvoldoende verzekerd zijn voor schade. De kosten kunnen erg oplopen.

Allianz Direct autoverzekering

Ook je autoverzekering afsluiten?

Bij Allianz Direct verzeker je je auto binnen 3 minuten en kun je rekenen op 24/7 directe hulp en service.