Veilig onderweg? Doe je gordel om.

Rijd veilig.

  • Standaard €0,- Eigen Risico

  • Dagelijks wijzigen en opzeggen

  • Altijd vervangend vervoer bij schade

Met een gordel om zit je veiliger in de auto. Daarnaast is het dragen van een gordel verplicht en ben je zonder gordel om minder goed verzekerd. Je leest er hier alles over.

Autogordel om verplicht

Je kent hem vast nog wel, de slogan van de Rijksoverheid: “Autogordels verplicht. Ook achterin.” Dat communiceren ze natuurlijk niet voor niets. Onderzoek heeft aangetoond dat autogordels de veiligheid vergroten, daarom is het dragen van een autogordel wettelijk verplicht. Ook ben je minder goed verzekerd als je geen autogordel draagt. Bekijk hiervoor de voorwaarden van jouw autoverzekering.

Veiligheid van autogordels

Autogordels vergroten de veiligheid van de automobilist en inzittenden aanzienlijk. Als je een autogordel draagt, vermindert de kans op dodelijk letsel met 30 tot 40%. Kinderzitjes hebben een nog hoger effect, bij kinderzitjes vermindert dit zelfs met 50%! Er zijn al 9000 levens gered sinds de introductie van de autogordel. In Nederland draagt 95% van de inzittenden een gordel. Achterin ligt dit rond de 80%. Ook door airbags, rolkooien en remsystemen neemt de veiligheid van auto’s steeds meer toe.

Hoe kun je het beste je autogordel dragen?

Een gordel moet altijd zo strak mogelijk zitten. Hoe losser de gordel zit, hoe minder goed hij beschermt. Probeer er ook voor te zorgen dat de autogordel niet gedraaid zit. Een gedraaide autogordel kan voor irritaties zorgen. Allianz Direct heeft voor jou een paar belangrijke draagtips van de autogordel voor verschillende segmenten op een rijtje gezet:

Zwangere vrouwen

Draag altijd een autogordel als je zwanger bent. Dit is de beste bescherming voor jou en je kind. Zet ook de airbag niet uit. Deze zorgt bij een botsing ook voor de nodige bescherming.

  • Draag de schouderriem over je borst of tussen je borsten.
  • Draag de schootriem over je heupen en onder je buik.

Kleinere mensen

Voor kleinere mensen is het dragen van de autogordel vaak onplezierig. De autogordel snijdt dan vaak in het gezicht of de hals. Een gordelgeleider biedt een goede oplossing. Hiermee kun je de gordel op maat maken en ervoor zorgen dat de gordel ook bij jou comfortabel zit. In sommige auto’s kan je de autogordel in hoogte verstellen.

Lange/grote mensen

Voor de lange of grote mensen onder ons, is het aan te raden de autogordel op een zo hoog mogelijke stand te zetten. In ieder geval zo dat de schoudergordel over de borst loopt.

Kinderen

Kinderen die kleiner zijn dan 1,35 meter moet je in een goedgekeurd kinderzitje vervoeren. Alleen de autogordel biedt onvoldoende bescherming voor jouw kind. Autogordels zijn namelijk ontworpen voor volwassenen.

Huisdieren

Voor grotere huisdieren zoals honden is het nog niet verplicht om een autogordel te dragen. Dit is in sommige andere landen zoals Duitsland wel verplicht. Toch is het verstandig om je hond met een speciale hondenriem te vervoeren. Deze gordel kan je ook vaak gebruiken om je hond mee uit te laten.

Jouw veiligheid is een goede reden om altijd je gordel om te doen. Ook als je achterin zit. Wil je extra goed verzekerd zijn? Sluit dan een Allianz Direct inzittendenverzekering af. Jij en je inwonende gezinsleden zijn dan ook verzekerd als je bij iemand anders in de auto stapt.

Let op! Draag je tijdens een ongeval geen gordel? Dan krijg je minder schade vergoed. Vaak krijg je 25% minder schade vergoed voor iedere inzittende die geen autogordel draagt.

Vrouw thuis met laptop

Wil je hoge juridische kosten voorkomen?

Helaas kom je er niet altijd uit met een andere automobilist of met de merkdealer van je auto. Kies net als 68% van onze klanten voor onze rechtsbijstandverzekering. Met deze aanvullende dekking sta je sterk in een juridisch conflict.