Auto afmelden

Lees hier alles wat je moet weten wanneer je jouw auto wilt afmelden, bijvoorbeeld wanneer je jouw auto tijdelijk niet gaat gebruiken.

Auto afmelden

Ga je je auto voor een bepaalde periode niet gebruiken? Dan is je auto afmelden, ook wel auto schorsen genoemd, een mooie oplossing. Door het afmelden van je auto mag je de auto niet op de openbare weg gebruiken of parkeren, maar je hoeft ook niet meer te voldoen aan (financiële) verplichtingen, zoals belasting, verzekering of Apk-keuring. Je auto afmelden wanneer je deze langere tijd niet gaat gebruiken, kan je zo dus een hoop geld besparen.

Auto afmelden RDW

Je auto afmelden kan op verschillende manieren, namelijk via een loket of online bij de RDW. Auto afmelden bij een loket kan bij het kentekenloket, het RDW-keuringsstation of de RDW-balie. Check van tevoren goed welke documenten er nodig zijn voor het afmelden auto.

Je kunt kiezen uit de volgende opties:

  1. Auto afmelden 1 jaar
  2. Auto afmelden 2 jaar
  3. Auto afmelden 3 jaar

Na aanvraag gaat de afmelding direct in. Het auto afmelden RDW loopt ook automatisch af, na de periode die je hebt aangegeven. Je krijgt hier een melding over van de RDW. Hierna moet je direct weer voldoen aan alle (financiële) verplichtingen.

Afmelden auto RDW: kosten auto schorsen

Het auto afmelden is helaas niet gratis. Desondanks bespaar je flink door het auto afmelden, als je je auto voor een langere periode toch niet gebruikt. De kosten die je betaalt voor het afmelden auto lopen uiteen, maar zijn lager dan je premie en andere kosten die je anders voor je auto maakt. Voor het RDW auto afmelden van een personenauto tot 15 jaar oud betaal je een ‘normaal tarief’. Is je auto 15 jaar of ouder? Dan betaal je minder: het ‘laag tarief’.

1 jaar
Laag tarief: €24,95
Normaal tarief: €75,65

2 jaar
Laag tarief: €49,90
Normaal tarief: €100,60
3 jaar
Laag tarief: €74,85
Normaal tarief: €125,55

Je kunt je schorsing ook eerder beëindigen, als je je afgemelde auto toch weer wilt gebruiken. Ook dit regel je via de RDW. Auto afmelden kosten die je dan hebt betaald, krijg je niet terug.

Bron: RDW

Let op: tijdens de afmelding van je auto stopt de motorrijtuigenbelasting automatisch, maar de autoverzekering moet je zelf opzeggen.

Kenteken schorsen

Na aanvraag van de afmelding en het betalen van de kosten ontvang je een mail waarin staat dat je de aanvraag hebt gedaan. Zodra je een tweede mail van de RDW ontvangt (bevestiging) is je kenteken officieel afgemeld. In dit document vind je ook de einddatum van de afmelding van de auto. Deze bevestiging is het bewijs van afmelding, dus belangrijk om te bewaren. Het kentekenbewijs (papier of plastic) blijft geldig gedurende en na de afmelding van de auto.

Vrouw met hond thuis leest

Zorg jij goed voor je auto?

Een goed onderhouden auto, verdient een goede autoverzekering. Kies uit de verschillende dekkingen en vind de autoverzekering die bij jou past.