Auto afmelden

Auto afmelden

Lees hier alles wat je moet weten wanneer je jouw auto wilt afmelden, bijvoorbeeld wanneer je jouw auto tijdelijk niet gaat gebruiken.

Ga jij je auto een bepaalde periode niet gebruiken? Meld je auto dan af. Je mag deze dan niet meer op de openbare weg gebruiken of parkeren, maar je hoeft ook niet te voldoen aan (financiële) verplichtingen als belasting, verzekering of APK-keuring.

Afmelden auto

Het afmelden van een auto doe je via een loket of regel je online bij de RDW. Kies je voor het aanvragen bij een loket? Dan kun je kiezen uit een kentekenloket, RDW-keuringsstation of RDW-balie. Check van tevoren goed welke documenten er nodig zijn voor het afmelden van je auto.

Je kunt kiezen uit de volgende opties:

1.    Afmelden auto 1 jaar

2.    Afmelden auto 2 jaar

3.    Afmelden auto 3 jaar

Na aanvraag gaat de afmelding direct in. De afmelding van je auto loopt ook automatisch af, na de periode die je hebt aangegeven. Je krijgt hier een melding over van de RDW. Hierna moet je direct weer voldoen aan alle (financiële) verplichtingen.

Kosten auto schorsen

De kosten die je betaalt voor het afmelden van een auto lopen uiteen. Voor personenauto’s tot 15 jaar oud betaal je een ‘normaal tarief’. Is jouw auto 15 jaar of ouder? Dan betaal je een ‘laag tarief’.

1 jaar
Laag tarief: €24,10
Normaal tarief: €73,10

2 jaar
Laag tarief: €48,20
Normaal tarief: €97,20

3 jaar
Laag tarief: €72,30
Normaal tarief: €121,30

Bron: RDW

Beëindig je de afmelding eerder, omdat je de auto voortijdig weer gebruikt? Dan krijg je geen geld terug.

Let op: tijdens de afmelding van je auto stopt de motorrijtuigenbelasting automatisch, maar de autoverzekering moet je zelf opzeggen.

Kenteken schorsen

Na aanvraag van de afmelding en het betalen van de kosten ontvang je een mail waarin staat dat je de aanvraag hebt gedaan. Zodra je een tweede mail van de RDW ontvangt (bevestiging) is je kenteken officieel afgemeld. In dit document vind je ook de einddatum van de afmelding van de auto. Deze bevestiging is het bewijs van afmelding, dus belangrijk om te bewaren. Het kentekenbewijs (papier of plastic) blijft geldig gedurende en na de afmelding van de auto.

Zorg jij goed voor je auto?

Een goed onderhouden auto, verdient een goede autoverzekering. Kies uit de verschillende dekkingen en vind de autoverzekering die bij jou past.

Bekijk onze Autoverzekeringen
Vrouw met hond thuis leest