Laatst bijgewerkt op: 06-12-2022

Occasion kopen tips

Bij Allianz Direct:

  • 24/7 directe hulp en service

  • Scherpe premie en uitstekende voorwaarden

  • Meest gekozen autoverzekering op Independer

Op zoek naar occasion kopen tips? Allianz Direct geeft je advies over het kopen van een tweedehandsauto en het afsluiten van een voordelige autoverzekering.

Occasion kopen tips

Met deze occasion kopen tips voorkom je een miskoop

Een tweedehands auto kopen is over het algemeen goedkoper dan het aanschaffen van een splinternieuwe wagen. Daarbij is vaak de autoverzekering ook goedkoper, omdat je voor een occasion meestal geen All Risk verzekering afsluit. Bij het kopen van een occasion is het echter wel belangrijk om goed onderzoek te doen. Niet iedere (particuliere) verkoper weet immers in welke staat zijn of haar auto verkeert. Met deze occasion kopen tips voorkom je een miskoop, zodat je onbezorgd de weg op gaat.

Tip 1: Controleer de kilometerstand

Het klinkt als een van de makkelijkste occasion kopen tips: de kilometerstand bekijken. Simpelweg kijken op de teller is echter niet voldoende voor een correcte meterstand. Hoewel het strafbaar is om de kilometerteller terug te draaien, betekent dit niet dat het niet voorkomt. Controleer dan ook altijd de volledige staat van de tweedehands auto. Zijn er slijtplekken aanwezig in de bestuurdersstoel en voelen de pedalen afgesleten, dan is er een groot risico dat er veel kilometers met de auto gereden zijn. Om de fraude met de tellers tegen te gaan, is de Stichting Nationale Autopas (NAP) samen met de RDW de strijd aangegaan. Als er dus een NAP-check bij de advertentie staat, kun je het NAP-rapport inzien voor de correcte kilometerstand. Ook op de website van het RDW vind je informatie over de auto aan de hand van het kenteken.

Tip 2: Onderzoek de onderhoudshistorie

Naast de leeftijd van de auto speelt het onderhoud een grote rol bij de staat van het voertuig. Als een eigenaar de auto goed heeft onderhouden, moet je waarschijnlijk minder kosten maken bij het vervangen van onderdelen. Onderzoek daarom het onderhoudsboekje, en controleer of de occasion bij een officiƫle dealer voor onderhoud is langs geweest. Als je aarzelt over de geschiedenis van een tweedehands auto kun je altijd de garagebedrijven bellen voor meer informatie.

Tip 3: Maak een proefrit met de occasion

Een van de belangrijkste occasion kopen tips is om een uitvoerige proefrit met de auto te maken. Gedurende de proefrit merk je hoe de motor loopt, hoor je eventuele piepjes en zie je of er witte of blauwe rook uit de uitlaat komt. Uiteraard sta je een keer vol op de rem om te kijken of deze goed werken.

Veilig op pad met een goede autoverzekering

Dankzij de occasion kopen tips heb je een grote kans dat je onbezorgd geniet van je nieuwe aankoop. Zorg er echter voor dat je goed verzekerd bent, zodat je bij nood meteen door de autoverzekeraar geholpen wordt. Allianz Direct biedt drie voordelige autoverzekeringen aan: de WA, Beperkt Casco en All Risk autoverzekering. Bereken direct je premie op de website.

Vrouw aan de telefoon

Ga jij voor een Beperkt Casco dekking?

De Beperkt Casco autoverzekering wordt ook wel WA-plus genoemd en dekt de meest voorkomende schades waar je zelf niets aan kunt doen. Benieuwd naar de voorwaarden?

Was dit artikel nuttig?