Autokosten berekenen

Wat komt er eigenlijk allemaal aan kosten bij kijken als je een auto koopt? Hier lees je er alles over, inclusief meer informatie over vaste en variabele kosten, de kosten per jaar of per maand en natuurlijk hoe je je eigen autokosten uitrekent.

Autokosten berekenen

Autokosten berekenen

Heb je net een auto gekocht of overweeg je om binnenkort een auto te kopen? Dan is het slim om alle autokosten te berekenen. Zo weet je een beetje wat je bijvoorbeeld per maand kwijt bent aan je auto. De autokosten berekenen is alleen niet heel simpel, iedere auto heeft namelijk andere kosten. Ook kun je autokosten berekenen per km, of juist de autokosten per jaar. Op deze pagina lees je meer over hoe je autokosten kunt berekenen en waar je dan allemaal aan kunt denken.

Waaruit bestaan de autokosten?

De autokosten verschillen per auto. Bij een nieuwe auto moet je bijvoorbeeld rekening houden met een hogere aanschafwaarde, maar in mindere mate met bijvoorbeeld onderhoud. Bij een tweedehands auto ben je bij de aankoop goedkoper uit, maar kun je beter wel rekening houden met meer tripjes naar de garage. Daarnaast is een kleiner compact model over het algemeen goedkoper dan een stationwagen. Behalve de aankoopprijs en een stukje onderhoud, moet je ook met een aantal andere kosten rekening houden bij het autokosten berekenen. Denk bijvoorbeeld een aantal vaste kosten zoals de wegenbelasting, en juist de variabele kosten zoals brandstofverbruik.

Vaste en variabele autokosten berekenen

Bij het berekenen van je autokosten houd je rekening met verschillende soorten kosten. Je hebt vaste kosten, dit zijn bedragen die elke maand of elk jaar hetzelfde zijn. Dit zijn bijvoorbeeld de wegenbelasting of je autoverzekering. Daarnaast zijn er veel kosten die afhankelijk zijn van hoeveel je rijdt en bijvoorbeeld hoe zuinig je rijdt: de variabele kosten. Denk bijvoorbeeld aan je brandstofverbruik. Hieronder hebben we de vaste en variabele autokosten op een rijtje gezet.

Vaste autokosten

 • Vaste afschrijving – elk jaar wordt je auto een jaartje ouder. Dat maakt de auto ook minder waard, er zijn immers nieuwere modellen beschikbaar met recentere techniek en mechaniek in de auto verwerkt.
 • Wegenbelasting – je betaalt maandelijks wegenbelasting die is gekoppeld aan het soort en gewicht van je voertuig. Meer over wegenbelasting.
 • Autoverzekering – je betaalt maandelijks of jaarlijks voor je autoverzekering om eventuele schades te verzekeren.
 • Onderhoud – afhankelijk van de leeftijd van je auto ga je eens per  jaar, 2 jaar of 4 jaar langs de garage voor de algemeen periodieke keuring, de APK. Eventueel wissel je ook jaarlijks tussen je winter- en zomerbanden. Dit zijn de vaste lasten voor het onderhoud van je auto.

Variabele autokosten

 • Variabele afschrijving – hoewel de afschrijving ook onder vaste lasten valt, hangt het bedrag voor de afschrijving ook samen met de hoeveelheid kilometers die je rijdt. Als je meer kilometers maakt, gaat de afschrijving sneller. Meer over afschrijving berekenen.
 • Brandstofverbruik – hoeveel brandstof verbruik je per maand of per jaar? Neem hier ook eventuele prijsschommelingen in mee en natuurlijk jouw gemiddelde verbruik.
 • Onderhoud – naast de vaste lasten zoals APK, zijn er ook variabele lasten die bij onderhoud horen. Denk aan het wassen van je auto in de wasstraat of een kleine of grote beurt bij de garage.
 • Reparatie – je hoopt het niet, maar er kan iets aan je auto stuk gaan. Dit kan door pech, maar ook bij schade door een ander of schade die je per ongeluk zelf veroorzaakt. Met de juiste autoverzekering ben je goed verzekerd, maar sommige kosten moet je zelf vergoeden, of je moet een eigen risico betalen. Ook kan bij een kleine/grote beurt of APK naar voren komen dat een onderdeel gerepareerd moet worden. Fijn als je daar dan wat budget voor opzij hebt gezet!
 • Parkeren – dit is misschien de meest vergeten variabele kostenpost bij het autorijden. Parkeerkosten zijn natuurlijk afhankelijk van jouw situatie: misschien kun je de auto voor de deur parkeren of heb je een vergunning. Dan heb je alleen parkeerkosten als je op pad gaat. Anderen hebben misschien een abonnement bij een garage waar je maandelijks kosten aan hebt.

Manieren om je autokosten uit te rekenen

Er zijn verschillende manieren om je autokosten uit te rekenen, dit is afhankelijk van hoe jij het zelf een fijn overzicht vindt. Zo kun je de autokosten berekenen per maand, per jaar of zelfs per gereden km. We lichten de verschillende manieren om je autokosten uit te rekenen hieronder uit.

Autokosten berekenen per jaar

Om je autokosten per jaar te berekenen, houd je rekening met de vaste kosten en een inschatting van de variabele kosten. Een aantal kosten zijn makkelijk op jaarbasis te berekenen. Je betaalt bijvoorbeeld jaarlijks premie voor je autoverzekering. Als je dit maandelijks betaalt, doe je de maandpremie keer 12 om op het bedrag op jaarbasis uit te komen. Als je €45 per maand aan je autoverzekering betaalt, is dat op jaarbasis €540. Hetzelfde geldt voor de wegenbelasting. Voor het onderhoud haalt het Nibud een maandelijkse bijdrage van €25 aan, dat is dus €300 per jaar.

Voor de afschrijving ligt dat iets ingewikkelder. Bij de afschrijving zijn twee elementen belangrijk: de restwaarde en het aantal jaar dat je de auto in bezit wil hebben. De restwaarde inschatten is lastig, maar hierbij kun je uitgaan van de inruilwaarde of even bij occasionwebsites kijken wat vergelijkbare auto’s ongeveer opleveren.

Om vervolgens tot de jaarlijkse afschrijving te komen trek je de restwaarde van de aanschafprijs af en deel je dat bedrag door het aantal jaren dat je de auto in bezit wil hebben. Stel je koopt een auto voor €10.000 en wil er 5 jaar mee rijden. De restwaarde is €5.000. Dan ziet de afschrijving berekenen er zo uit: 10.000-5.000 = 5.000. 5.000/ 5 jaar = €1.000 afschrijving per jaar.

De jaarlijkse kosten aan brandstof verschillen per auto en per persoon. Iedereen rijdt namelijk anders en verbruikt daardoor meer of juist wat minder. Vaak geeft je auto aan wat je gemiddelde verbruik is. Voor een kleine middenklasse auto kun je volgens het Nibud uitgaan van gemiddeld €123 per maand aan brandstof bij 11.000km per jaar. Op jaarbasis ben je dan zo’n €1.476 kwijt. Voor onderhoud en reparatie voor een kleine middenklasse is het goed om rekening te houden met ongeveer €780 per jaar en de variabele afschrijving is bij 11.000km per jaar zo’n €660.

Autokosten berekenen per maand

Om de autokosten per maand te berekenen, maak je een vergelijkbare berekening als hierboven. Je gaat de vaste en variabele kosten langs en waar nodig bereken je die per maand door het jaarbedrag door 12 te delen. Volgens het Nibud zijn de vaste lasten per maand voor een compacte klasse auto voor afschrijving bijvoorbeeld €108 per maand, en wegenbelasting €39. Variabele kosten zoals onderhoud en reparatie zijn voor deze auto €51 per maand en gemiddeld ben je aan brandstof €90 kwijt per maand. Uiteraard hangt dit wel af van je auto, en natuurlijk je rijgedrag. De bedragen zijn gemiddelden en kunnen bij jou persoonlijk hoger of lager liggen. Ook kunnen prijzen afhankelijk van bijvoorbeeld inflatie of prijscorrecties wijzigen.  

Autokosten berekenen per kilometer (KM)

Misschien ben je benieuwd naar je autokosten per kilometer. Dit is eigenlijk vrij makkelijk te berekenen. Stel je jaarlijkse kosten voor de auto zijn €6.300. Hier zitten alle vaste kosten in, maar ook de variabele kosten zoals je verbruik van brandstof. En je rijdt per jaar 11.000 km. Dan is de berekening simpel: 6.300 gedeeld door 11.000km is €0,57 per km.

Meer over het berekenen van je autokosten

Hierboven hebben we de vaste en variabele kosten uitgelegd, inclusief voorbeelden van hoe je daarmee de autokosten per jaar kunt berekenen, of per maand of per km. Het is handig om dat eens per jaar bij te werken. Voor een nauwkeurige berekening zijn er verschillende apps waarmee je kosten kunt bijhouden. Bijvoorbeeld de app DrivrLog. In deze app kun je allerlei kosten bijhouden, zoals brandstof, onderhoud, reparaties en overige uitgaven voor je auto. Je vult zelf de bedragen in en de app toont je vervolgens maandelijks of jaarlijks een grafiek met jouw uitgaven. Dit geeft een mooi inzicht in waar jouw kosten voor de auto zitten en waar je eventueel op kunt besparen.

Kosten van je autoverzekering? Bereken je premie hier!

De kosten van een auto kunnen behoorlijk oplopen. Een van de kosten waar je maandelijks of jaarlijks mee te maken hebt, is de autoverzekering. Wil jij besparen op deze vaste lasten? Kies dan een voordelige autoverzekering van Allianz Direct. Daarmee bespaar je gemiddeld €225 per jaar! Daarbij kun je rekenen op 24/7 directe hulp en service, vervangend vervoer bij schade en andere uitstekende voorwaarden. Bereken in enkele minuten de kosten van je autoverzekering bij Allianz Direct. 

Veelgestelde vragen over autokosten

 • Hoe bereken je autokosten per kilometer?

  Je berekent je autokosten per kilometer door eerst de autokosten per jaar te berekenen. Daarnaast heb je het aantal kilometers dat je per jaar rijdt nodig. Voorbeeld: stel je autokosten zijn €6.300 per jaar. Je rijdt per jaar 11.000 km. Dan is de berekening simpel: 6.300 gedeeld door 11.000km is €0,57 per km.

 • Wat zijn de autokosten per kilometer?

  De autokosten per kilometer zijn afhankelijk van veel factoren. Allereerst kijk je naar de vaste kosten van je auto: de afschrijving, wegenbelasting, verzekering en onderhoud. Daarnaast heb je te maken met variabele kosten, zoals je brandstofverbruik, onderhoud en reparaties. Het verschilt per type auto en per persoon hoeveel je verbruikt en hoeveel onderhoud er nodig is – de een rijdt namelijk meer kilometers dan de ander. Ook is je rijstijl misschien anders dan iemand met dezelfde auto.

  Als je de autokosten per kilometer wil weten, is het dus nodig om eerst zelf de autokosten per jaar te berekenen, en die vervolgens te delen door het aantal kilometers dat je per jaar rijdt. 

 • Wat zijn autokosten?

  De autokosten bestaan uit een aantal vaste kosten en een aantal variabele kosten.

  Vaste kosten:

  • Vaste afschrijving
  • Wegenbelasting
  • Autoverzekering
  • Onderhoud

  Variabele autokosten:

  • Variabele afschrijving
  • Brandstofverbruik
  • Onderhoud en reparatie 
 • Wat kost een auto in de maand?

  Volgens het Nibud kost een auto per maand tussen de €332,50 en €671,50 per maand (peilmoment december 2023). De maandelijkse kosten van een auto verschillen enorm per type auto en bestuurder. Ben je benieuwd naar jouw autokosten per maand? Bereken dan eerst je vaste kosten en variabele kosten op maandbasis. Tel deze bij elkaar op om de totale maandelijkse autokosten te berekenen.

Vrouw thuis met krant

Stop met vergelijken, begin met besparen

Goedkope autoverzekering nodig? Bereken je premie en vind de autoverzekering die bij jou, je auto én je portemonnee past.