Man in auto

Afschrijving auto: de grootste kostenpost

Een moeilijk in te schatten bedrag, omdat dit van veel verschillende factoren afhankelijk is. Toch is het belangrijk om te weten, zo kun je goed bijhouden hoeveel waarde je auto verliest mocht je deze door willen verkopen. Allianz Direct heeft de berekeningen voor je op een rij gezet.

Het bijhouden van je afschrijving

Het bijhouden van je afschrijvingen geeft je een goed beeld van de waarde van je auto. Belangrijke informatie als je je auto wilt verkopen of misschien tijdens een aanrijding total loss rijdt. Je waarde gaat immers achteruit zodra je je auto van de parkeerplaats bij de dealer afrijdt. De nieuwwaarde heeft maar een beperkte houdbaarheid.

Afschrijving auto

Het afschrijvingspercentage verschilt per auto. De ene auto is nou eenmaal waardevaster dan de andere auto en ook de kilometerstand speelt hierin een belangrijke rol. We kunnen een voorbeeld geven:

Je koopt een Audi A4 voor €33.900, na 5 jaar heb je er 138000 kilometer in gereden. Gemiddeld wordt deze auto nog verkocht voor €15.900 er is dus sprake van een afschrijvingspercentage van 53.1%, ongeveer 14% per jaar.

Als je een auto koopt, kun je voor je auto opzoeken hoe hoog dit afschrijvingspercentage is per jaar. Zo kun je vervolgens bijhouden hoeveel afschrijving je kunt verwachten voor je auto als je deze verkoopt.

Een tweedehands auto kopen?

Het meetellen van de afschrijvingen van de auto is verstandig als je van plan bent een tweedehands auto te kopen. Zo kun je in combinatie met de kilometerstand een inschatting maken van de mogelijke waarde van de auto. Let er op dat als je een tweedehands auto koopt, deze wellicht goedkoper is, maar vaak ook hogere onderhoudskosten heeft. Het is dan misschien voordeliger een nieuwe auto te kopen.

Stop met vergelijken, begin met besparen

Goedkope autoverzekering nodig? Bereken je premie en vind de autoverzekering die bij jou, je auto én je portemonnee past.

Bekijk onze Autoverzekeringen
Vrouw thuis met krant