Afschrijving auto berekenen

Zo bereken je de jaarlijkse afschrijving van je auto.

In sommige situaties is het handig om te weten wat de jaarlijkse afschrijving van je auto is. Wij leggen je uit hoe je dit zelf berekent.

auto afschrijving berekenen

Wil jij je auto verkopen? Dan is het belangrijk om te weten hoeveel waarde je auto jaarlijks verliest: je zal de afschrijving auto moeten berekenen. Zo bereken je de afschrijving auto per jaar.

Wat is de afschrijving auto per jaar?

Een auto wordt met de jaren minder waard. Dat waardeverlies wordt ‘afschrijving’ genoemd. Dit bedrag kun je (laten) berekenen.

Gemiddelde afschrijving auto

Er bestaat niet zoiets als een gemiddelde afschrijving van je auto. Hoeveel je op je auto kunt afschrijven, is moeilijk in te schatten omdat dit van veel verschillende factoren afhankelijk is. Toch is het belangrijk om dit bedrag te weten zodat je goed kunt bijhouden hoeveel waarde je auto verliest mocht je deze door willen verkopen.

Gemiddelde afschrijving auto per jaar

De afschrijving auto berekenen: hoe doe je dat? Het afschrijvingspercentage verschilt per auto. De ene auto is nou eenmaal waardevaster dan de andere auto en ook de kilometerstand speelt hierin een belangrijke rol. We kunnen een voorbeeld geven:

Je koopt een Audi A4 voor €33.900, na 5 jaar heb je er 138.000 kilometer in gereden. Gemiddeld wordt deze auto nog verkocht voor €15.900. Er is dus sprake van een afschrijvingspercentage van 53.1%, ongeveer 14% per jaar.

Als je een auto koopt, kun je opzoeken hoe hoog dit afschrijvingspercentage is per jaar. Zo kun je bijhouden hoeveel je auto nog waard is als je deze verkoopt.

Afschrijving auto belastingdienst

Om een auto van de zaak te kunnen afschrijven moet je de afschrijving auto berekenen op jaarbasis. De Belastingdienst geeft aan dat je daar de volgende gegevens voor nodig hebt:

  • Aanschafkosten: die bestaan uit de aanschafprijs plus de aankoopkosten, de installatiekosten, de kosten van het bedrijfsklaar maken, min kortingen en subsidies
  • Restwaarde
  • Vermoedelijke gebruiksduur (in hele jaren)

Gebruik je de ‘lineaire methode’ om de afschrijving te berekenen, dan schrijf je een vast percentage af van het verschil tussen de aanschafkosten en de restwaarde:

Afschrijving per jaar = (aanschafkosten - restwaarde) : vermoedelijke gebruiksduur

Afschrijving auto berekenen restwaarde

Als je de jaarlijkse afschrijving van je auto weet, kun je uitrekenen hoeveel je auto vandaag de dag nog waard is (restwaarde). Dat doe je door de aankoopprijs te verminderen met het aantal jaren keer de afschrijving. Maar wil je het precies weten, omdat er bijvoorbeeld schade meegenomen moet worden in de berekening, dan kun je altijd een expert inschakelen om de afschrijving auto te berekenen.

Tweedehands auto kopen

Als je van plan bent een tweedehands auto te kopen is het verstandig om het afschrijvingspercentage mee te tellen. Zo kun je in combinatie met de kilometerstand een inschatting maken van de mogelijke waarde van de auto. Let erop dat als je een tweedehands auto koopt, deze wellicht goedkoper is, maar vaak ook hogere onderhoudskosten heeft. Het kan soms voordeliger zijn om een nieuwe(re) auto te kopen. Op zoek naar een autoverzekering voor je tweedehands auto? Misschien zijn onze autoverzekeringen wel wat voor je. Bereken je premie online om te zien hoeveel het je zou kosten.

Vrouw thuis met krant

Stop met vergelijken, begin met besparen

Goedkope autoverzekering nodig? Bereken je premie en vind de autoverzekering die bij jou, je auto én je portemonnee past.