Een autosleutel bijmaken, hoe zit dat?

Raak jij je autosleutels weleens kwijt, of wil je een extra autosleutel bijmaken voor bijvoorbeeld je partner? Hier lees je meer over het bijmaken van een autosleutel!

Vrouw bij achterklep

Wanneer je een auto koopt, zitten er meestal twee sleutels bij: de autosleutel met afstandsbediening en de reservesleutel. Ben je een van de sleutels kwijt of zit er een scheurtje in? Laat dan gelijk een nieuwe autosleutel bijmaken. Een autosleutel bijmaken is vrij eenvoudig en kan bij veel sleutelmakers. Ook kun je een autosleutel bijmaken bij de dealer. De kosten hiervoor liggen over het algemeen hoger. Informeer bij jouw lokale sleutelmaker naar hun services en prijzen.

Verschillende soorten autosleutels

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten autosleutels die voorkomen. Welke sleutel jij nodig hebt om bij te laten maken, hangt natuurlijk af van het model sleutel van jouw auto. Er zijn verschillende typen autosleutels:

 • Keyless Go. De Keyless Go sleutel draag je eerder bij je als hanger dan als sleutel. De auto ontcijfert de code van jouw sleutel zodat je de auto kunt starten. De sleutel werkt meestal in combinatie met een startknop, zodat je de auto pas kunt starten als je in de auto zit. 
 • Laser-gesneden sleutel. Deze sleutel heeft een iets dikkere schacht. Vaak is dit type sleutel duurder om bij te laten maken, omdat er een speciale sleutel snijmachine voor nodig is. De laser-gesneden sleutel komt steeds vaker voor, maar wordt ook steeds duurder en moderner. 
 • Inklapbare sleutel. Zoals de naam al verklapt, kun je deze sleutel inklappen als je 'm niet meer nodig hebt. De inklapbare sleutel bestaat uit een behuizing en sleutelgedeelte, waarmee je de auto open kunt maken. Als een inklapbare sleutel kapotgaat, kun je makkelijk het sleutelgedeelte laten vervangen. 
 • Transponder sleutel. Tegenwoordig hebben de meeste auto's een transponder in de sleutel zitten, waardoor deze sleutel niet zozeer een ‘type’ sleutel meer te noemen is. Een transponder wordt gebruikt om de startonderbreker in je auto te kunnen starten. Via een signaal dat naar de startonderbreker wordt gestuurd, kun je je auto starten. 

Het proces van autosleutel bijmaken

Is jouw autosleutel stuk of kwijt? Tijd om een autosleutel bij te maken! Hieronder vind je een stap voor stap uitleg van het proces om een autosleutel bij te laten maken, inclusief het controleren of je auto geschikt is en de gemiddelde wachttijd. Het proces om een autosleutel bij te laten maken kan afhankelijk zijn van het type auto en de beschikbare opties bij sleutelmakers. We leggen het proces stapsgewijs uit:

Controleer of het mogelijk is een sleutel voor jouw auto bij te laten maken

Het is niet voor alle auto's mogelijk om een sleutel bij te laten maken. Sommige moderne auto's hebben te maken met ingewikkelde elektronische sleutels die misschien alleen bij de dealer gemaakt kunnen worden. Controleer daarom eerst of jouw auto geschikt is voor een bijgemaakte sleutel door het volgende te overwegen:

 • Is je auto een oudere auto met standaardsleutel zonder elektronische chip?
 • Heb je een reservesleutel of codekaart wanneer je de sleutel kwijtraakt?
 • Heeft je auto gespecialiseerde functies zoals keyless entry, een afstandsbediening of een startonderbreker?

Is het mogelijk om een sleutel bij te laten maken? Zoek dan een professionele sleutelmaker
Zodra je hebt vastgesteld dat je voor jouw auto een sleutel bij kunt laten maken, ga je op zoek naar een betrouwbare en gecertificeerde sleutelmaker in jouw omgeving. Dit kan een lokaal slotenmakerbedrijf zijn, maar soms bieden autodealers deze service ook zelf aan.

Ga langs bij de sleutelmaker 
Neem de originele sleutel mee naar de sleutelmaker en eventueel de identificatie die bewijst dat de auto van jou is. Dit kan je rijbewijs of kentekenbewijs zijn.

Laat de sleutel bijmaken
De sleutelmaker maakt een extra sleutel voor je bij. Dit kan een gewone sleutel zijn, maar ook een elektronische sleutel met chip. Dit is afhankelijk van je auto. Zorg er van tevoren voor dat je duidelijk communiceert welk type sleutel je nodig hebt.

Test de nieuwe sleutel
Test voordat je weggaat eerst de sleutel om te zorgen dat deze naar behoren werkt en je de auto zonder problemen kunt ontgrendelen en starten. 

Gemiddelde wachttijd autosleutel bijmaken

De gemiddelde wachttijd voor het bijmaken van een autosleutel kan afhangen van verschillende factoren, zoals de locatie, de complexiteit van de sleutel en de huidige werklast van de sleutelmaker of dealer. Over het algemeen kun je de volgende schattingen gebruiken als een algemene richtlijn:

 • Gewone mechanische sleutel: het bijmaken van een standaard mechanische autosleutel, zoals een conventionele sleutel zonder elektronische onderdelen, kan vaak snel worden afgerond. De wachttijd kan variëren van enkele minuten tot enkele uren, afhankelijk van de beschikbaarheid van de sleutelmaker en de drukte.
 • Elektronische sleutel zonder chip of afstandsbediening: als je een elektronische sleutel hebt zonder ingebouwde chip of afstandsbediening, zal de wachttijd over het algemeen vergelijkbaar zijn met die van een gewone mechanische sleutel, meestal enkele minuten tot enkele uren.
 • Elektronische sleutel met chip en afstandsbediening: het bijmaken van een elektronische autosleutel met een transponderchip en afstandsbediening kan meer tijd in beslag nemen. De wachttijd varieert dan van enkele uren tot enkele dagen, vooral als de sleutelmaker of dealer specifieke onderdelen moet bestellen.

Houd er rekening mee dat dit slechts gemiddelde schattingen zijn en dat de werkelijke wachttijd sterk kan variëren. Check van tevoren bij jouw sleutelmaker of dealer wat de wachttijd ongeveer is, en mogelijk een afspraak te maken om onnodige vertragingen te voorkomen. Een afspraak met spoed is mogelijk. Op die manier krijgt je aanvraag voorrang en hoef je minder lang te wachten. Houdt er wel rekening mee dat een spoedafspraak hoger in de kosten kan lopen. 

De kosten van het bij laten maken van een autosleutel 

Bijna alle sleutels hebben tegenwoordig een startonderbreker. Dit is een extra beveiliging die is verwerkt in de sleutel. Vraag goed naar de kosten van een autosleutel bijmaken met startonderbreker en een autosleutel bijmaken met afstandsbediening. 

Een autosleutel met startonderbreker bijmaken is meestal zo gebeurd. De sleutel wordt geslepen en de nieuwe chip kan worden gekoppeld aan je auto. Wil je een autosleutel met afstandsbediening bij laten maken? Dan kan het wat langer duren. Hierbij moeten meer dingen worden afgesteld.

Om een autosleutel bij te laten maken, moet je altijd langs een sleutelmaker. Hoeveel dat kost, is afhankelijk van je auto en de sleutel die je wil laten bijmaken. De autosleutel bijmaken kosten liggen bij de meeste sleutelmakers tussen de €50 en €175. De autosleutel voor een Volkswagen kost over het algemeen bijvoorbeeld minder dan die voor een BMW. Koop je een nieuwe autosleutel bij de dealer? Dan betaal je meestal tussen de €200 en €300. Je kan dus erg veel geld besparen door te kiezen voor een sleutelmaker.

Tip! Sleutel niet kwijt, maar per ongeluk in de auto laten liggen? Op onze pagina over autosleutels in een vergrendelde auto lees je precies wat je kunt doen om je sleutels weer te bemachtigen.

Autosleutels en veiligheid

Een veilige autosleutel is een van de manieren om jouw auto te beschermen. Laat daarom altijd een autosleutel bijmaken door een expert. Je wilt immers dat het beveiligingssysteem in de sleutel goed zijn werk blijft doen. Hiermee verklein je de kans op diefstal en inbraak en ga je met een goed gevoel de weg op. Laat op tijd een autosleutel bijmaken en zorg dat je een goede autoverzekering hebt. Autosleutel in orde, maar toch ingebroken in je auto? Dan ben je blij met een Autoverzekering van Allianz Direct. Met de Beperkt Casco en All Risk dekking ben je namelijk goed verzekerd als er toch wordt ingebroken in jouw auto, of wanneer je auto wordt gestolen.

Veelgestelde vragen 

 • Wat kost het bijmaken van een autosleutel?

  Een autosleutel bij laten maken is duurder dan bijvoorbeeld het bij laten maken van je huissleutel. Dit komt door het feit dat in autosleutels speciale techniek en elektronica verstopt zit. Bij veel slotenmakers kun je terecht om je autosleutel bij te laten maken. Dit is vaak voordeliger dan bij de dealer. De prijs ligt aan de soort auto en sleutel. Bij een slotenmaker betaal je gemiddeld tussen de €50 en €175 voor het bijmaken van een autosleutel. Bij een dealer ligt de prijs tussen de €200 en €300. Heb je een autosleutel zonder chip? Dan betaal je vaak maar tussen de €10 en €30. 

 • Wat kost een nieuwe autosleutel met afstandsbediening?

  Voor het bij laten maken van een autosleutel met afstandsbediening betaal je gemiddeld €130. Met deze sleutel kun je de auto starten en op afstand bedienen. 

 • Waar kan ik een autosleutel bij laten maken?

  Een autosleutel bijmaken is vrij eenvoudig en kan bij veel slotenmakers. Ook kun je een autosleutel bijmaken bij de dealer. De kosten hiervoor liggen over het algemeen hoger. Informeer bij jouw lokale slotenmaker naar hun services en prijzen.

 • Kan een slotenmaker een autosleutel maken?

  Een autosleutel bijmaken is niet iets wat iedere slotenmaker als dienst aan kan bieden. Dit heeft met onder andere te maken met de technologie en elektronica die in moderne autosleutels is verwerkt. Bij een autodealer helpen ze je graag met het bij laten maken van een nieuwe sleutel, maar deze zijn vaak duurder en hebben een lange wachttijd. Ga daarom eerst op zoek naar een slotenmaker bij jou in de buurt. 

Allianz Direct autoverzekering

Ook je autoverzekering afsluiten?

Bij Allianz Direct verzeker je je auto in 3 minuten en kies je voor de meest gekozen autoverzekering op Independer!

Was dit artikel nuttig?