Twee handen met autosleutel

30 juni 2023

Sleutels in een vergrendelde auto: wat nu?

Een kleine fout met vervelende gevolgen: je hebt je sleutels in de auto laten liggen, en de auto springt in het slot. Wat nu? Waarschijnlijk begin je direct met googelen en kom je twijfelachtige adviezen tegen. Kleerhangers, schoenveters of schroevendraaiers? Lees snel verder voor de beste manieren om dit probleem te voorkomen én de oplossingen die wel werken.

Waarom gaat de auto op slot met sleutels erin?

Sluit de auto per ongeluk jouw sleutels op? Dan ligt dit waarschijnlijk aan het soort vergrendeling dat je hebt. Er bestaan aardig wat verschillende vergrendelsystemen. Bijvoorbeeld:

  • Vergrendeling met je telefoon.
  • Vergrendeling die op slot springt wanneer je een aantal seconden boven de (bijvoorbeeld) 20 kilometer per uur rijdt.
  • Vergrendeling die na een aantal seconden vanzelf op slot springt, zelfs bij stilstand en wanneer de sleutel in het contact zit.
  • Vergrendeling die altijd handmatig met een sleutel (op afstand of in het slot) moet worden bediend. 

Gelukkig is de kans op problemen klein wanneer je geen automatische vergrendeling hebt. Vooral bij auto’s die automatisch op slot gaan wanneer ze stilstaan, komt het opsluiten van sleutels echter vaak voor. Iedereen is wel eens een momentje wat minder alert, en de 30 of 60 seconden die de auto je geeft om je foutje op te merken zijn snel voorbij.

Hoe voorkom je dat je je sleutels in de auto laat liggen?

Wat voor auto je ook hebt, alertheid en voorbereiding kunnen nooit kwaad. Hoe fijn is het als je gewoon een oplossing achter de hand hebt, wanneer je je sleutel in de auto laat liggen? Tref je de volgende voorbereidingen, dan hoef je je over je sleutels een stuk minder zorgen te maken:

  • Zorg dat je altijd een reservesleutel in de buurt hebt. Bewaar deze uiteraard niet in de auto, maar gewoon thuis (in Nederland), in je hotel (in het buitenland) of in je tas of zak (onderweg).
  • Test je reservesleutels voor vertrek. Aan een kapotte sleutel heb je weinig!
  • Ga je op vakantie? Neem dan een reservebatterij voor je sleutels mee. Vaak gaan deze wel een paar jaar mee, maar het is vervelend om tijdens je vakantie een nieuwe batterij te moeten bemachtigen.
  • Zorg dat je een kopie van je kentekenbewijs en identiteitsbewijs in je tas hebt. Wil je een nieuwe sleutel aanvragen, dan heb je deze documenten nodig.

Oplossingen voor vergeten autosleutels

Zit je sleutel toch opgesloten en heb je geen reservesleutel binnen bereik? Dan heb je 2 opties waarbij de auto en autoramen intact blijven.

Hengelen

Controleer als eerste alle raampjes en de achterklep. Staat één van de raampjes op een kier, dan kun je proberen te hengelen. Gebruik bijvoorbeeld een stokje of een stukje ijzerdraad om door het raampje de sleutels te bereiken.

Pechhulp

Lukt dit niet? Schakel dan een pechhulpdienst in. Deze is meestal binnen een uurtje ter plaatse en heeft veel ervaring met het openmaken van verschillende autosloten. Meestal rij je binnen no time weer verder, met als grote voordeel: je sloten, deuren én ruiten blijven onbeschadigd.

Ruitje inslaan

Uiteraard is er altijd nog de allerlaatste optie: een ruitje inslaan. Een snelle oplossing, maar wel eentje met veel nadelen. Ten eerste wordt rijden met een kapotte ruit afgeraden, omdat dit simpelweg gevaarlijk is. Daarnaast moet de ruit natuurlijk gerepareerd worden, wat je zeker een paarhonderd euro kost. Zonde, als het met een pechhulpdienst of door zelf slim te hengelen gratis kan.

Verzekering en dekking bij vergeten autosleutels

Heb je een Allianz Direct Autoverzekering met aanvullende Pechhulp verzekering? Dan is het inslaan van een ruitje niet nodig. Zowel in Nederland als in de rest van Europa helpt onze Pechhulp buitengesloten Nederlanders weer hun auto in. Ligt jouw sleutel opgesloten in de auto en heb je een Allianz Direct Pechhulp verzekering? Na een kort belletje komen wij direct jouw kant op. Gelukkig heeft ons team veel ervaring met het openmaken van autosloten. Meestal rijden onze klanten binnen een uurtje weer verder en zijn de kosten gedekt.

Wil je meer weten? Lees snel verder voor meer over onze Pechhulp verzekering of bereken direct je premie.

Was dit artikel nuttig?

Familie loopt buiten

Wij staan voor je klaar in heel Europa

Met de Pechhulp Verzekering repareren we je auto in binnen- en buitenland. Is reparatie niet ter plekke mogelijk? Dan brengen we ‘m naar een garage in de buurt en krijg je vervangend vervoer.