Werkt een blaastest bij alcoholgebruik?

Ieder jaar zijn er meer dan 200 doden door het gebruik van alcohol in het verkeer. Een blaastest maakt duidelijk of je nog mag rijden. Veel mensen denken dat alleen de politie dit kan doen, maar je kunt er ook zelf een in je auto leggen.

Vrouw buiten op fiets

De meest voorkomende auto-ongelukken worden veroorzaakt door multitasken zoals bellen en eten tijdens het rijden. Toch staat alcoholgebruik tijdens het rijden ook hoog in de lijst. Per jaar worden er namelijk 30.000 bestuurders betrapt op het gebruik van alcohol. Werkt een blaastest eigenlijk wel voldoende bij alcoholgebruik?

Heb je alcohol gedronken? Doe een blaastest!

In Nederland is er bij een kwart van de verkeersdoden alcohol in het spel. Dat zijn ieder jaar meer dan 200 doden. Steeds vaker worden er blaastesten ingezet om alcoholgebruik in het verkeer terug te dringen. In sommige cafés zijn zelfs blaastesten verkrijgbaar. Hiermee kun je als automobilist zelf testen of je nog kan en mag rijden. Ook de politie gebruikt blaastesten. Met zogenaamde alcoholfuiken worden automobilisten ‘opgevangen’ en naar de kant van de weg geleid. Hier moeten ze verplicht een blaastest doen om te zien of ze alcohol hebben gedronken.

Mag ik nog rijden?

Als je alcohol drinkt, is dit van invloed op je rijgedrag. Het is daarom verboden aan het verkeer deel te nemen als je onder invloed bent van alcohol. De overheid schrijft voor dat het alcoholgehalte in je bloed niet hoger mag zijn dan 0,5 promille. Of je nu met de auto, motor of (brom)fiets bent. Ben je een beginnende bestuurder? Dan mag je niet meer dan 0,2 promille alcohol in je bloed hebben. Dit geldt voor bestuurders die hun rijbewijs maximaal 5 jaar hebben.

Hoe werkt een blaastest?

Om te controleren of je onder invloed bent van alcohol, kun je een blaastest doen. Zoals de naam al doet vermoeden moet je blazen. Gedurende 20 seconden moet je hard blazen op een pijpje. Dit pijpje is verbonden aan een digitale tester. Als het piepje gaat, is de blaastest geslaagd. Het apparaat geeft dan aan of je hebt gedronken en hoeveel.

Een blaastest meet microgrammen

Bij een blaastest wordt niet het alcoholpromillage in het bloed gemeten. De blaastest meet het aantal microgram alcohol per liter adem. Je hebt tabellen waarmee je kunt opzoeken wat het bijbehorende alcoholpromillage is.

Het gebruik van een alcoholslot

Helaas hebben de alcoholfuiken en de bekende BOB-campagne nog onvoldoende effect. De harde kern van drinkers, ongeveer 13.500 mensen, blijft drinken. Deze groep veroorzaakt driekwart van de ernstige alcohol-ongevallen. Daarom wordt een alcoholslot steeds vaker gebruikt.

Alcohol en je autoverzekering

Heb je gedronken? Laat dan de auto staan of laat de BOB rijden met een inzittendenverzekering! Alcohol beïnvloedt je rijvaardigheid sterk. Bovendien draai je op voor alle kosten. Geen enkele autoverzekering die de schade dan dekt.

Allianz Direct autoverzekering

Ook je autoverzekering afsluiten?

Bij Allianz Direct verzeker je je auto binnen 3 minuten en kun je rekenen op 24/7 directe hulp en service.