Laatst bijgewerkt op: 20-02-2023

Dynamo auto kapot

  • Bereken je premie in 20 seconden en sluit af in 3 minuten

  • Altijd vervangend vervoer bij schade

  • 24/7 directe hulp en service

  • Meest gekozen autoverzekering op Independer en Autoverzekering.nl

Is de dynamo van de auto kapot? Allianz Direct geeft advies over de vervanging van de defecte dynamo van je voertuig.

Gezin buiten auto

Dynamo auto kapot? Allianz Direct geeft advies

Is de dynamo van de auto kapot? Je voertuig bezit allerlei onderdelen die werken op stroom. De dynamo en accu zorgen ervoor dat de auto naar behoren werkt tijdens de autorit. Hoe werkt dat precies en hoe merk je dat de dynamo van de auto kapot is? Allianz Direct geeft je handige adviezen bij een defecte dynamo.

Wat doet een dynamo in de auto?

De dynamo beschikt over twee belangrijke functies in de auto. Ten eerste levert de dynamo energie aan de onderdelen in het voertuig en laadt het de accu op. Ten tweede heeft de dynamo een belangrijke rol op het moment dat de motor eenmaal loopt. De dynamo bevindt zich tegen de motor en is via een V-snaar of multiriem gekoppeld aan de krukas van de motor. Zodra de motor draait, werkt dus ook de dynamo in de auto, waarbij het apparaat stroom levert. Het principe is in feite hetzelfde als bij een dynamo aan een fietsband. De dynamo ondersteunt ook de accu, zodat het onderdeel volledig opgeladen is.

Hoe merk je dat de dynamo in de auto kapot is?

Wat zijn de symptomen van een dynamo in de auto die kapot is? Op het moment dat de dynamo defect is of ernstige mankementen door slijtage heeft, kan het apparaat geen stroom meer leveren aan de elektrische onderdelen in je voertuig. Dit merk je onder meer doordat de verlichting minder sterk is, de ruitenwissers niet soepel over de ramen glijden of de radio niet wil starten. Bovendien kan een dynamo in de auto die kapot is geen elektriciteit meer aan de accu leveren. Dit zorgt ervoor dat de accu leeg raakt, waardoor de auto niet meer wil starten.

De oorzaken van een dynamo in de auto die kapot is

Er zijn twee redenen waarom de dynamo in de auto kapot gaat. In de eerste plaats raakt de V-snaar of multiriem beschadigd. Zo hangt de snaar te slap of is het onderdeel simpelweg gebroken. De snaar of riem moet in dat geval vervangen worden. In de tweede plaats kan het mechanisme van de dynamo zelf defect zijn, waarbij de volledige dynamo aan vervanging toe is.

Kosten van reparatie defecte dynamo in auto

De reparatiekosten van een kapotte dynamo in de auto zijn afhankelijk van de locatie waar de dynamo zich bevindt in de auto en de hoeveelheid arbeidsuren. De dynamo is vaak lastig te bereiken. Daarnaast moet de monteur voorzichtig te werk gaan in verband met de V-snaar of multiriem die aan de dynamo verbonden is. De kosten variëren dan ook van €100 tot €400.

Sluit een voordelige autoverzekering af bij Allianz Direct

De kosten voor een reparatie lopen in sommige gevallen hoog op. Daarom is het prettig om op de tarieven van de autoverzekering te besparen. Sluit direct jouw voordelige autoverzekering af bij Allianz Direct. Bereken hier eenvoudig je premie.

Vrouw thuis met krant

Stop met vergelijken, begin met besparen

Goedkope autoverzekering nodig? Bereken je premie en vind de autoverzekering die bij jou, je auto én je portemonnee past.

Was dit artikel nuttig?