Wat nu? Weet je wat je moet doen als een stoplicht niet werkt?
Stoplichten werken op stroom en die stroom valt helaas wel eens uit. Ook zijn stoplichten machines die kapot kunnen gaan. Stel je eens voor dat een stoplicht er plotseling mee ophoudt en zelfs niet meer oranje knippert. Weet je wat je moet doen in zo’n situatie? Nee? Je bent niet de enige! Dit is voor veel mensen onduidelijk. Daarom legt Allianz Direct graag aan je uit wat de regels zijn als stoplichten niet werken.
Hoe werkt een stoplicht?
Verkeerslichten staan op kruispunten om het verkeer te regelen, zodat verkeer dat van minder drukke zijwegen ook de kans krijgt tussen het drukke verkeer te komen. Als er stoplichten worden geplaatst, wordt er eerst bepaald hoeveel rijstroken een kruispunt krijgt. Vervolgens wordt berekend hoe lang iedere richting groen of rood hoort te krijgen om iedereen zo min mogelijk te laten wachten. Over het algemeen is de cyclustijd (groen-oranje-rood) niet langer dan 120 seconden, maar er zijn uitzonderingen. Het systeem wordt geactiveerd door op iedere rijstrook lussen in het wegdek te plaatsen. Deze lussen geven een signaal af aan het verkeerslicht. Een auto die over de lus staat verstoort het signaal, waardoor voor het stoplicht duidelijk wordt, dat er een auto staat te wachten. Ook geeft de lus door als er meerdere auto’s staan, in dat geval krijgen de auto’s een langere tijd om door te rijden.
Wat moet je doen als een stoplicht niet werkt?
Mocht je ooit meemaken dat de verkeerslichten niet werken, dan treden de standaard verkeersregels weer in werking. Dit betekent dat je de volgende regels in deze volgorde moet opvolgen:
- Aanwijzingen verkeersregelaar: Als de stoplichten niet werken, kan het zijn dat er een verkeersregelaar komt om het verkeer te leiden. Zijn of haar aanwijzingen gaan voor de verkeersborden en stoplichten (indien deze weer in werking treden).
- Verkeerslichten: Als de verkeerslichten werken, gaan deze voor andere verkeerstekens.
- Verkeersborden: Als de verkeerslichten niet werken en er staan borden om het verkeer in goede banen te leiden, dan dien je deze op te volgen.
- Voorrangsregels rondom een gelijkwaardige kruising: Mochten de drie bovenstaande opties niet kunnen worden opgevolgd, dan houd je de standaard regels met betrekking tot gelijkwaardige kruisingen aan. Rechts heeft voorrang.
Je moet de verkeersregels of borden volgen bij het uitvallen van het stoplicht. Als je af wilt slaan op een druk kruispunt, wacht dan tot je de kans krijgt. Ongelukken zitten in een klein hoekje op drukke kruispunten. Om schade te voorkomen is het dus verstandig voorzichtig te zijn en goed op het verkeer om je heen te letten. Met de volledige dekking van een Allianz Direct autoverzekering ben je in ieder geval goed verzekerd. Bereken je premie direct.