Kentekenplaat gestolen, wat nu?

Bij Allianz Direct:

  • 24/7 directe hulp en service

  • Scherpe premie en uitstekende voorwaarden

  • Meest gekozen autoverzekering op Independer

Wat moet ik doen als mijn kentekenplaat gestolen is? Allianz Direct geeft professioneel advies over hoe je onbezorgd en goed verzekerd de weg op gaat

Kentekenplaat gestolen

Kentekenplaat gestolen, wat nu?

Is je kentekenplaat gestolen? Wanneer iemand je kentekenplaat heeft gestolen, kan deze persoon met jouw kenteken overtredingen begaan, zoals een ramkraak of te hard rijden. Zorg daarom dat je niet de weg opgaat voordat je een nieuwe kentekenplaat hebt aangevraagd. Allianz Direct geeft je advies over wat je kunt doen bij een gestolen kentekenplaat.

Kentekenplaat gestolen? Doe aangifte

Wanneer je kentekenplaat gestolen is, doe je aangifte bij het politiebureau. Officieel is het niet verplicht, maar zelfs de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) raadt aan om deze stap te ondernemen. Wanneer bijvoorbeeld beide kentekenplaten gestolen zijn, ligt een diefstal voor de hand. Zodra de daders met jouw kentekenplaat een overtreding of ongeval begaan, wordt eerst aan jouw voordeur aangebeld. Als jij echter aangifte hebt gedaan, heb je officieel een bewijs dat een ander van jouw kenteken misbruik maakt.

Nieuwe kentekenplaten aanschaffen bij de RDW

Na de aangifte van de kentekenplaten die gestolen zijn, koop je zo spoedig mogelijk nieuwe kentekenplaten. Je neemt hiervoor contact op met een kentekenplaatfabrikant die door de RDW erkend is. Bij het aanvragen van nieuwe kentekenplaten heb je zowel het kentekenbewijs als een geldig legitimatiebewijs nodig. Gemiddeld bedragen de kosten van nieuwe kentekenplaten tussen €25 en €45. Je ontvangt overigens altijd twee nieuwe kentekenplaten ter vervanging van je huidige platen, zelfs als er maar één kentekenplaat gestolen is.

Naast kentekenplaat gestolen ook kentekenbewijs kwijt

Is niet alleen je kentekenplaat gestolen, maar ben je ook je kentekenbewijs kwijtgeraakt? In dat geval moet je eerst een nieuw kentekenbewijs aanvragen via de RDW. Wanneer je met spoed nieuwe kentekenplaten nodig hebt om de weg op te gaan, kun je een proces-verbaal bij de politie laten opstellen. Met dit proces-verbaal is het mogelijk om tijdelijke kentekenplaten aan te schaffen. Deze methode is wel wat onpraktisch, en vereist dat je zelf naar het politiebureau moet gaan om het te regelen.

Kentekenplaat gestolen in het buitenland

Is over de landsgrenzen een kentekenplaat gestolen van je voertuig? In dat geval raden we je aan om bij de lokale politie aangifte te doen. Zodra je weer in Nederland bent, doe je vervolgens ook aangifte bij de Nederlandse politie. Vervolgens bestel je, net als bij een gestolen kentekenplaat in Nederland, meteen nieuwe kentekenplaten bij een door de RDW erkende kentekenplatenfabrikant.

Ga onbezorgd op reis met Allianz Direct

Met een autoverzekering van Allianz Direct ga je zonder zorgen de weg op. Als je een van de autoverzekeringen van Allianz Direct afsluit, staat het deskundige team van experts 24/7 voor je klaar om je te helpen bij schade. Bovendien geldt er standaard een eigen risico van €0. Bereken hier meteen je voordelige premie.

Was dit artikel nuttig?

Vrouw aan de telefoon

Ga jij voor een Beperkt Casco dekking?

De Beperkt Casco autoverzekering wordt ook wel WA-plus genoemd en dekt de meest voorkomende schades waar je zelf niets aan kunt doen. Benieuwd naar de voorwaarden?