Rijbewijs gestolen in buitenland

Bij Allianz Direct:

  • 24/7 directe hulp en service

  • Scherpe premie en uitstekende voorwaarden

  • Meest gekozen autoverzekering op Independer

Rijbewijs gestolen in het buitenland, wat nu? Check hier professioneel advies voor als je je rijbewijs kwijt bent geraakt en wat je kunt doen.

Rijbewijs gestolen buitenland

Wat te doen bij rijbewijs gestolen in het buitenland?

Is je rijbewijs gestolen in het buitenland? Als je te maken krijgt met diefstal van je rijbewijs is dat erg vervelend. Je mag namelijk zonder rijbewijs niet plaatsnemen achter het stuur om auto te rijden. Welke stappen moet je nemen als je rijbewijs gestolen is in het buitenland? En hoe zit het precies met je autoverzekering? Allianz Direct geeft je advies over wat te doen bij een gestolen rijbewijs.

Geen rijbewijs? Dan niet autorijden

Als je rijbewijs gestolen is in het buitenland, dan is het niet toegestaan om in de auto te rijden. Je moet immers in iedere situatie een geldig rijbewijs kunnen tonen, ook wanneer je buiten Nederland bent. Rijd je toch in een auto en word je door de politie aangehouden? Dan moet je rekening houden met een fikse boete. Voorkom deze situatie en haal zo spoedig mogelijk een nieuw rijbewijs.

Aangifte doen dat je rijbewijs gestolen is in het buitenland

Zodra je rijbewijs gestolen is in het buitenland doe je aangifte van de diefstal bij de plaatselijke politie. Ook is het verstandig om bij de lokale autoriteiten navraag te doen over de mogelijke sancties waar je tegenaan loopt op het moment dat je bij een controle geen rijbewijs kunt laten zien en hoe hierop gehandhaafd wordt.

Nieuw rijbewijs aanvragen bij RDW

Nadat je rijbewijs is gestolen in het buitenland meld je de diefstal bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer, de RDW. Dit is zelfs digitaal mogelijk via de website www.rdw.nl. Door direct een melding te maken van de vermissing voorkom je dat het rijbewijs door anderen wordt misbruikt. Om in te loggen op www.rdw.nl heb een DigiD nodig. Lukt het niet om online de diefstal op te geven? Download dan een verklaring van vermissing, vul dit document in en stuur het per post naar de RDW. Zodra de RDW de melding heeft ontvangen, blokkeren ze het rijbewijs. Het document is daarna niet meer geldig. Ook ontvang je een brief van de RDW waar dit officieel in wordt bevestigd.

Nieuw rijbewijs in Nederland aanvragen

Vraag bij de gemeente waarin je woont een nieuw Nederlands rijbewijs aan. Op de website van je gemeente staat hoe je een afspraak kunt maken en welke officiële documenten je mee moet nemen.

Rijbewijs gestolen in het buitenland en je autoverzekering

Wanneer je rijbewijs is gestolen in het buitenland heeft dit geen invloed op je autoverzekering bij Allianz Direct. Het is wel strafbaar als je, ondanks je kwijtgeraakte rijbewijs, de weg op gaat. Veroorzaak je dan een auto-ongeluk, dan bestaat het risico dat de autoverzekeraar de schade niet vergoedt. In dat geval ben je zelf verantwoordelijk voor de ontstane kosten. Wil je meer weten over een rijbewijs gestolen in het buitenland en de autoverzekering? Neem dan contact op met Allianz Direct.

Was dit artikel nuttig?

Vrouw met kat

Wil je een complete dekking?

Met een All Risk verzekering is alle schade gedekt. Het maakt niet uit of deze bij jezelf of bij een ander is veroorzaakt. Deze dekking wordt het meest gekozen bij auto’s jonger dan 6 jaar.