Wanneer wordt je rijbewijs ingenomen?

Wanneer wordt je rijbewijs ingenomen? De politie vordert je rijbewijs in als je de verkeersveiligheid in gevaar brengt. Allianz Direct geeft je advies.

Vrouw kijkt uit raam auto

Wanneer wordt je rijbewijs ingenomen?

De verkeersveiligheid voor alle weggebruikers staat voorop. Op het moment dat je een gevaar voor anderen op de weg vormt, heeft de politie het recht om je rijbewijs in te nemen. Veel mensen beseffen niet dat dit niet enkel persoonlijke gevolgen heeft, maar ook gevolgen voor de autoverzekering. Wanneer wordt je rijbewijs ingenomen en welke stappen kun je ondernemen?

Om welke redenen vordert de politie je rijbewijs in?

Maar wanneer wordt je rijbewijs ingenomen? De politie kiest voor deze optie als je de verkeersveiligheid zo ernstig in gevaar brengt dat het onverantwoord is om jou de weg op te laten gaan. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Het alcoholpercentage in je bloed is hoger dan 1,3 promille. Bij een beginnende bestuurder geldt een alcoholpercentage van 0,8 promille.
  • Je begaat een snelheidsovertreding waarbij je 50 kilometer per uur of harder rijdt.
  • Je wilt niet meewerken aan een bloedonderzoek of blaastest.
  • De politie merkt op dat je agressief en onveilig rijgedrag vertoont.

Wanneer wordt je rijbewijs ingenomen: de officier van justitie

Zodra de politie het rijbewijs invordert, sturen zij het rijbewijs binnen 3 dagen naar de officier van justitie. De officier besluit vervolgens binnen 10 dagen of je je rijbewijs terugkrijgt of ingenomen wordt. Wanneer je rijbewijs wordt ingenomen, mag je niet achter het stuur stappen van een motorvoertuig. Zodra de officier besluit dat het rijbewijs voor een langere tijd wordt ingenomen, moet de zaak binnen 6 maanden voor de rechter komen. Ben je het niet eens met de invordering? Dan dien je een verzoek tot teruggave in bij de rechtbank.

Wanneer wordt je rijbewijs ingenomen: het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB)

Beschik je over een aantal verkeersovertredingen dat je niet voldoet? Dan kan het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) besluiten je rijbewijs in te nemen. Om ervoor te zorgen dat je je rijbewijs weer ontvangt, moet je het openstaande bedrag aan verkeersboetes voldoen.

Rechter beslist over ingenomen rijbewijs

Tijdens de rechtszitting heb je de mogelijkheid om bij de rechter jouw kant van het verhaal toe te lichten. De rechter besluit vervolgens over de ontzegging van de rijbevoegdheid. De periode waarin je rijbewijs was ingenomen tijdens de rechtszitting haalt de rechter van deze termijn af. Ook kan de rechtbank besluiten dat het rijbewijs voor onbepaalde tijd wordt ingetrokken.

Ingenomen rijbewijs en de autoverzekering

Wanneer je rijbewijs wordt ingenomen, heeft dit grote gevolgen voor je autoverzekering. Niet alleen ben je strafbaar op het moment dat je zonder rijbewijs achter het stuur kruipt. Als je onverhoopt een ongeval veroorzaakt, bestaat er een aanzienlijk risico dat de verzekeraar de schade niet vergoedt. Aangezien de invordering van het rijbewijs staat ingeschreven in het Centraal Informatie Systeem (CIS) is het bovendien vrijwel onmogelijk een nieuwe autoverzekering af te sluiten. Verzekeraars accepteren namelijk niet eenvoudig een persoon met een rijontzegging. Meer informatie over een ingenomen rijbewijs en autoverzekeringen? Bekijk meteen de voorwaarden van Allianz Direct.

Was dit artikel nuttig?

Vrouw thuis met krant

Stop met vergelijken, begin met besparen

Goedkope autoverzekering nodig? Bereken je premie en vind de autoverzekering die bij jou, je auto én je portemonnee past.