Meldcode auto

 • Bereken je premie in 20 seconden en sluit af in 3 minuten

 • Altijd vervangend vervoer bij schade

 • 24/7 directe hulp & service

 • Meest gekozen autoverzekering op Independer en Autoverzekering.nl

Om een verzekering aan te vragen, heb je meestal de meldcode van je auto nodig. Waar vind je de meldcode van een auto en hoe vraag je ‘m op als je de auto nog niet in je bezit hebt?

Stel bij grijze auto

Meldcode auto: wat is het en wanneer heb je deze nodig?

De meldcode van een auto is een viercijferige code die erg belangrijk is als je je nieuwe auto wilt verzekeren. Je hebt de meldcode van de auto vaak nodig om de auto te verzekeren – en zonder verzekering mag je de weg niet op. Ook niet voor dat kleine stukje naar huis. Verzeker de auto dus vóór je deze ophaalt en gebruik daarvoor de meldcode. De meldcode van je auto is gelijk aan de laatste vier cijfers van het chassisnummer van de auto. Dit is het identificatienummer van de auto, dat gegraveerd staat onder de motorkap of in het portier. Bij Allianz Direct voeren wij automatisch je meldcode in op basis van je ingevulde gegevens. Dan hoef je dus niet zelf de meldcode in te voeren. Zo sluit je makkelijk een autoverzekering zonder meldcode af. 

Tenaamstellingscode auto 

Een tenaamstellingscode is een unieke code van die wordt gebruikt bij de registratie van een voertuig. Deze code bestaat uit 9 cijfers en is verbonden aan een bepaalde auto en de eigenaar. De tenaamstellingscode wordt gebruikt om het kentekenbewijs van de auto over te laten schrijven, bijvoorbeeld als je de auto verkoopt of schorst. 

Verschil tenaamstellingscode en meldecode

Het grote verschil tussen een tenaamstellingscode en een meldcode is voornamelijk de functie van de code. De tenaamstellingscode wordt gebruikt voor het beheer van de registratie van het voertuig en de meldcode zit verbonden aan het melden van diefstal, verkoop, sloop of export van een voertuig bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) in Nederland.

Lees meer over het aanvragen en gebruik van een tenaamstellingscode op deze pagina.

Het verschil tussen een meldcode en chassisnummer

Het chassisnummer van een auto is een soort ID-nummer voor een motorvoertuig. Het is uniek nummer en helpt bij het herkennen van verschillende details over de auto, zoals het merk, model en waar en wanneer het voertuig gemaakt is. Het nummer blijft hetzelfde zolang de auto bestaat.

De meldcode is een onderdeel van het chassisnummer. Het is een code die je gebruikt als je de auto registreert bij de RDW. De meldcode is een combinatie van de laatste vier cijfers van het chassisnummer van de auto en de tenaamstellingscode. Deze code wordt aangepast als er iets verandert in de registratie van de auto, bijvoorbeeld als je hem verkoopt, exporteert, sloopt of als hij gestolen wordt.

Kortom, het chassisnummer is een uniek ID van de auto zelf, terwijl de meldcode meer een administratieve code is die je gebruikt om de auto te registreren bij de RDW.

Meldcode auto aanvragen

Het aanvragen van een meldcode voor je auto is vrij makkelijk. Hier vind je een kort stappenplan om je op weg te helpen:

 1. Verzamel alle documenten die je nodig hebt: zorg ervoor dat je alle belangrijke documenten bij de hand hebt, zoals het kentekenbewijs.
 2. Ga naar de website van de RDW: hier kun je de meldcode voor je auto aanvragen.
 3. Log in of maak een account aan: als je al een account hebt bij de RDW, log dan in. Zo niet, maak dan eerst een account aan voordat je verder gaat.
 4. Vul alle belangrijke informatie in: volg de instructies op de website en vul alle nodige informatie in. Dit zijn je persoonlijke gegevens, het kenteken van de auto en eventuele andere belangrijke informatie. 
 5. Bevestiging en betaling: controleer de gegevens die je hebt ingevuld nog eens goed en bevestig vervolgens de aanvraag. Eventueel moet je voor je aanvraag een klein bedrag betalen.
 6. Ontvang de meldcode: nadat je aanvraag is verwerkt en goedgekeurd ontvang je de meldcode voor je auto. Deze code wordt naar het gestuurd naar het adres dat je hebt opgegeven of kun je terugvinden in je online account van de RDW.

Meldcode auto overschrijven

Als je een auto koopt of verkoopt moet deze uiteindelijk op jouw naam of de naam van de nieuwe eigenaar komen te staan. Dit kun je op verschillende manieren doen:

 • Bij een kentekenloket van een RDW-erkend bedrijf: dit is een veelvoorkomende manier waarbij je zelf naar een kentekenloket gaat van een RDW-erkend bedrijf. Denk hierbij aan een autodealer, garage, postkantoor of RDW-keuringsstation. Zowel de verkoper als de koper van de auto moeten aanwezig zijn met een geldig legitimatiebewijs. Bij het kentekenloket wordt de meldcode overgeschreven en de wijziging van bezit bij de RDW geregistreerd.
 • Online via de website van de RDW: de RDW biedt zelf de optie om de meldcode online over te schrijven. Zowel de verkoper als de koper van de auto moet hiervoor een DigiD hebben. Via het online portaal van de RDW kunnen beide partijen de meldcode overdragen en de wijziging van bezit opslaan.
 • Via een persoon met jouw toestemming: mocht het zo zijn dat de verkoper of de koper niet persoonlijk aanwezig kan zijn bij het overschrijven van de meldcode, is het mogelijk om een ander, met toestemming van jezelf, in te schakelen. Deze persoon moet dan een geldige volmacht hebben en beide partijen moeten een kopie van hun legitimatiebewijs laten zien. 

Door een van deze manieren te gebruiken kan de meldcode van een auto met succes overgeschreven worden en kan de eigendomsoverdracht goed worden geregistreerd bij de RDW.

Meldcode auto opzoeken

Waar je de meldcode van je auto in de auto kunt vinden, verschilt per type auto en het jaar van productie. Dit zijn een aantal algemene plekken waar je de meldcode van je auto terug kunt vinden: 

 • Kentekenbewijs: op het kentekenbewijs van je auto staat de meldcode meestal vermeld. Deze code bestaat uit de laatste 4 cijfers van het voertuigenidentificatienummer, oftewel VIN. 
 • Kentekencard: als je auto een kentekencard heeft, kun je de meldcode ook op deze kaart vinden. De code staat meestal onder het kopje 'Bewijs van eigendom'.
 • Onderhouds- of instructiehandleiding: soms wordt de meldcode genoemd in de onderhouds- of instructiehandleiding van de auto. Deze handleidingen worden vaak bewaard in het dashboardkastje van de auto.
 • In de auto zelf: in sommige gevallen kan de meldcode ook op de auto zelf staan, meestal op een sticker die aan de binnenkant van de deurpost van de bestuurder of in de buurt van het reservewiel is geplakt.
 • RDW-database: lukt het niet om de meldcode te vinden? Dan kun je contact opnemen met de RDW. Ze kunnen je mogelijk helpen bij het opzoeken van de meldcode aan de hand van het kenteken van de auto.

Let op: het is belangrijk om de meldcode van je auto zo goed mogelijk te bewaren. Je kunt de code nodig hebben voor belangrijke administratieve taken, zoals het overschrijven van je auto bij verkoop of het doorgeven van een wijziging in de registratie bij de RDW. 

Meldcode auto op kentekenbewijs

De meldcode van je auto kun je terugvinden op je kentekenbewijs, ook wel bekend als het kentekenbewijs deel IB. De meldcode bestaat uit de laatste 4 cijfers van het voertuigenidentificatienummer (VIN). Het VIN-nummer is een verzameling cijfers en letters die aan ieder motorvoertuig krijgt zodat specifieke informatie over dat voertuig opgezocht kan worden. Denk hierbij aan het merk, het model, de productieplaats en technische specificaties van de auto. 

Op het kentekenbewijs vind je het VIN-nummer vaak terug onder het kopje ‘Bijzonderheden'. Dus, als je de meldcode nodig hebt, kun je je kentekenbewijs erbij pakken en de laatste 4 cijfers van het VIN-nummer opzoeken. 

Meldcode auto online opzoeken

Het online opzoeken van de meldcode van je auto is tegenwoordig een handige optie. Hier lees je hoe dit het beste kunt doen:

 1. Ga naar de website van de RDW: ga naar de officiële website van de RDW. 
 2. Navigeer naar de juiste pagina: zoek op de website naar de pagina waar je de meldcode van je auto kunt opzoeken. 
 3. Voer je kenteken in: er wordt meestal eerst om je kenteken gevraagd. Deze vul je in het daarvoor bedoelde veld.
 4. Identificeer jezelf: voordat je alle informatie over je auto kunt bekijken, moet je jezelf eerst identificeren. Dit kan door middel van een DigiD of een andere soort identificatie manier.
 5. Zoek naar de meldcode: zodra je je hebt geïdentificeerd en je kenteken hebt ingevoerd, krijg je toegang tot de informatie over je auto, inclusief de meldcode. De meldcode wordt meestal duidelijk weergegeven op je scherm.
 6. Schrijf de meldcode op: zorg ervoor dat je de meldcode ergens opschrijft of opslaat op een veilige plek. 

Meldcode auto opvragen bij autoverkoper of RDW

Als je de meldcode van je auto nodig hebt, kun je deze opvragen bij de autodealer of bij de RDW. Zo kun je dat doen:

 1. Bij de autodealer: de meldcode van je auto kun je opvragen bij de verkoper. De verkoper moet de meldcode aan je kunnen geven, omdat dit een belangrijk onderdeel is van het overdragen van een auto. 
 2. Bij de RDW: mocht het zo zijn dat je de meldcode niet van de verkoper kunt krijgen, of als je je kentekenbewijs nog niet hebt ontvangen, kun je de meldcode ook opvragen bij de RDW. Dit kan online via de website of door contact op te nemen met de klantenservice. 

Voor meer informatie over het aanvragen van een meldcode bij de RDW, kun je hier terecht.

Meldcode auto kwijt?

Als je de meldcode verloren bent, kun je deze terugvinden op deel 1B van je kentekenbewijs of op de kentekencard. Als je geen kentekenbewijs bij de hand hebt, zijn er nog alternatieve plekken waar je de meldcode kunt vinden. De meldcode vind je onder de motorkap of aan de binnenkant van het portier van je auto.

Meldcode en autoverzekering

De meldcode van je auto is erg belangrijk bij het afsluiten van een autoverzekering. Verzekeraars gebruiken deze code namelijk om te checken of de auto op jouw naam staat bij de RDW en om de juiste gegevens van de auto te kunnen inzien. Zonder meldcode kan het een stuk lastiger zijn om een autoverzekering af te sluiten. 

Om ervoor te zorgen dat je je autoverzekering zo goed mogelijk kan afsluiten, is een geldige meldcode onmisbaar. Bij Allianz Direct sluit je eenvoudig een autoverzekering af. Je hebt keuze uit drie soorten autoverzekeringen: de WA, Beperkt Casco en All Risk. In de meeste gevallen heb je geen meldcode nodig om een autoverzekering bij ons af te sluiten.  Dat maakt het checken van je premie een stuk makkelijker! Direct aan de slag? Bereken dan meteen je premie. Met de meldcode bij de hand kun je gemakkelijk en snel een autoverzekering afsluiten die bij jou en je auto past. Wel zo slim!  

Veelgestelde vragen

 • Hoe kom ik aan de meldcode voor mijn auto?

  De meldcode van je auto vind je op je kentekenbewijs, ook wel bekend als het kentekenbewijs deel IB. Deze code bestaat uit de laatste vier cijfers van het voertuigidentificatienummer (VIN). Je kunt de meldcode ook online opvragen via de website van de RDW of rechtstreeks bij de autodealer.

 • Waar vind ik de meldcode auto RDW?

  De meldcode van je auto staat op je kentekenbewijs. Deze code bestaat uit de laatste 4 cijfers van het voertuigenidentificatienummer (VIN). Je kunt de meldcode ook online opvragen op de website van de RDW of terugvinden in je auto. Er zit vaak een sticker op de deurpost van de bestuurder of vlak bij het reservewiel.  

 • Kan ik online mijn meldcode vinden?

  Zeker! Als je jouw meldcode kwijt bent, zijn er verschillende manieren om deze op te vragen:

  1. Via de RDW-website: ga naar de RDW-pagina voor het opvragen van de meldcode. De meldcode bestaat uit de laatste 4 cijfers van het voertuigidentificatienummer (VIN) of chassisnummer. Je kunt de meldcode vinden op het tenaamstellingsverslag of het kentekenbewijs. Het staat op de 2e regel, onder het kenteken. Ook vind je het VIN of chassisnummer ingeslagen in het voertuig, vaak onder de motorkap of op de constructieplaat. De meldcode is essentieel voor het verzekeren van jouw auto en moet direct beschikbaar zijn als je een auto op jouw naam zet.
  2. Via KentekenCheck.nl: als je jouw kentekenbewijs niet kunt vinden maar toch de meldcode wilt weten, kun je deze online opvragen via KentekenCheck.nl. Binnen 1 minuut heb je de meldcode beschikbaar. Tijdens het afsluiten van een autoverzekering wordt er meestal om de gevraagd.
  3. Bij de autoverkoper of in de polis van je autoverzekering: De meldcode kan ook worden opgevraagd bij de RDW, de autoverkoper, of teruggevonden worden in de polis van je autoverzekering
 • Is de meldcode hetzelfde als tenaamstellingscode?

  Nee, de meldcode en de tenaamstellingscode zijn twee verschillende codes die allebei betrekking hebben op jouw auto. Hier is een overzicht van de verschillen:

  Tenaamstellingscode
  De tenaamstellingscode gebruik je bij het overschrijven, schorsen, slopen of inruilen van de auto. Het is een unieke 9-cijferige code die hoort bij jouw kentekencard. De code bestaat uit twee delen: het eerste deel (de eerste 4 cijfers) ontvang je wanneer je de auto op jouw naam laat zetten. Het tweede deel (de laatste 5 cijfers) staat in een brief die je van de RDW ontvangt, samen met jouw kentekencard. Met de tenaamstellingscode kun je aantonen dat je daadwerkelijk de eigenaar van de auto bent.

  Meldcode
  De meldcode heb je nodig bij het afsluiten van een autoverzekering. Dit is een viercijferige code die gelijk is aan de laatste 4 cijfers van het chassisnummer van jouw auto. Verzekeraars gebruiken de meldcode om de auto aan te melden bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Zonder meldcode kun je geen autoverzekering afsluiten.

  Kortom, de tenaamstellingscode bewijst dat jij eigenaar van het voertuig bent en wordt gebruikt voor administratieve handelingen, terwijl de meldcode belangrijk is voor het verzekeren van jouw auto. 

Man met laptop

Benieuwd naar je premie?

Je weet het zo. Bereken je premie in 20 seconden en sluit direct af.