Nieuw kentekenbewijs aanvragen

Bij de autoverzekering van Allianz Direct:

  • 24/7 directe hulp & service

  • Altijd vervangend vervoer bij schade

  • Meest gekozen autoverzekering op Independer en Autoverzekering.nl

Ben je het kentekencard of kentekenbewijs kwijt? Allianz Direct geeft advies over een nieuw kentekenbewijs aanvragen en een goedkope autoverzekering afsluiten.

Vrouw belt thuis

Nieuw kentekenbewijs aanvragen: zo werkt het

Ben je het kentekenbewijs kwijtgeraakt en moet je daarom een nieuw kentekenbewijs aanvragen? Op deze pagina lees je alles over het aanvragen van een kentekencard of kentekenbewijs. Ook vind je meer informatie over de voordelige autoverzekeringen van Allianz Direct.

Wat is een kentekenbewijs?

Met een kentekenbewijs toon je aan dat je de eigenaar bent van een bepaald voertuig. Sinds 1 januari 2014 is het papieren kentekenbewijs (deel IA, IB en deel II) vervangen door een kentekenbewijs op het formaat van een creditcard (ook wel de kentekencard) en een tenaamstellingscode. De nieuwe kaart is veiliger en minder fraudegevoelig dan het papieren kentekenbewijs. Door de nieuwe kentekencard is het volledige kentekenproces gewijzigd. Zo ontvang je als eigenaar van een voertuig bij aankoop van je wagen direct een kentekencard. Als je nog een papieren kentekenbewijs hebt, maar deze al eerder wilt veranderen in een kentekencard, dan vraag je eenvoudig een nieuw kentekenbewijs aan via de website van de RDW.

Kentekencard kwijt? Zo vraag je een nieuw kentekenbewijs aan

Wanneer je de kentekencard of een gedeelte van het papieren kentekenbewijs kwijt bent geraakt, kun je via de website van de RDW een nieuw kentekenbewijs aanvragen. Hierbij maakt de RDW onderscheid tussen twee verschillende situaties:

  • Je bent de kentekencard of een gedeelte van het papieren kentekenbewijs kwijtgeraakt.
  • Je bent de tenaamstelling kwijtgeraakt.

Bij de eerste situatie moet je een nieuw kentekenbewijs aanvragen met daarbij een nieuwe tenaamstellingscode. Ben je alleen de tenaamstellingscode verloren? Dan hoef je geen nieuw kentekenbewijs aan te vragen, maar alleen een nieuwe tenaamstellingscode.

Alleen de eigenaar kan een nieuw kentekenbewijs aanvragen

Een nieuw kentekenbewijs aanvragen is alleen mogelijk als jij de eigenaar van het voertuig bent. Wanneer je graag iemand anders het nieuwe kentekenbewijs voor jou wilt laten aanvragen, moet je hiervoor eerst toestemming verlenen. Bovendien heb je voor de aanvraag van het nieuwe kentekenbewijs het chassisnummer van je voertuig nodig.

Je nieuwe kentekenbewijs ontvangen

Zodra je op de website van de RDW een aanvraag voor een nieuw kentekenbewijs hebt gedaan, ontvang je binnen twee of drie werkdagen de nieuwe kentekencard thuis. De tenaamstellingscode krijg je een dag later thuisgestuurd. Om veiligheidsredenen kiest men ervoor om deze stukken nooit tegelijkertijd te verzenden. Zodra je de nieuwe variant in bezit hebt, kun je het oude kentekenbewijs vernietigen; deze is dan ongeldig.

Een autoverzekering afsluiten met een nieuw kentekenbewijs

Ben je van plan om een autoverzekering bij Allianz Direct af te sluiten? In dat geval heb je de meldcode nodig die op het kentekenbewijs vermeld staat. Vergelijk direct de verschillende autoverzekeringen van Allianz Direct voor een uitgebreide dekking en scherpe premie.

Man met laptop

Benieuwd naar je premie?

Je weet het zo. Bereken je premie in 20 seconden en sluit direct af.

Was dit artikel nuttig?