Is onverzekerd rijden een misdrijf?

Voorkom onverzekerd rijden met een autoverzekering van Allianz Direct:

  • Bereken je premie in 20 seconden en sluit af in 3 minuten

  • 24/7 directe hulp & service

  • Meest gekozen autoverzekering op Independer en Autoverzekering.nl

Man bij grijs busje

Iedere eigenaar van een auto is in Nederland verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Dit moet minimaal een WA-autoverzekering zijn. Hiermee is schade die je veroorzaakt bij de tegenpartij gedekt. Schade aan eigen voertuig is hier niet mee gedekt, maar daarvoor kun je bij Allianz Direct een goedkope Beperkt Casco- of All Risk verzekering afsluiten. Maar hoe zit het met onverzekerd rijden? Is onverzekerd rijden een strafbaar feit, een misdrijf of is onverzekerd rijden tijdelijk toegestaan?

Hoe lang mag je onverzekerd rijden?

Het antwoord op de vraag 'hoe lang mag je onverzekerd rijden'? is simpel: rijden in een auto die niet verzekerd is mag in het geheel niet. Ook niet tijdelijk. Er zijn wel enkele situaties waarin het niet nodig is om je auto te verzekeren, bijvoorbeeld als je je auto hebt geschorst. Maar dan nog geldt de regel dat je in geen geval van de openbare weg gebruik mag maken. In het register van de RDW staat geregistreerd of je auto is verzekerd. Is dit niet het geval? Dan krijg je automatisch een boete voor onverzekerd rijden.

Is onverzekerd rijden een strafbaar feit of een misdrijf?

Ga je toch onverzekerd rijden met je auto? Dan komt de vraag boven of je hiermee een strafbaar feit of een misdrijf pleegt. Een strafbaar feit wordt volgens de wet gezien als een overtreding, wat een lichter delict is dan een misdrijf. Mocht je onverzekerd rijden en daarbij een ernstig ongeval veroorzaken, dan zou het zomaar kunnen dat de rechter dit als een misdrijf ziet. Dit hangt vooral van de ernst van het ongeval af. Is onverzekerd rijden een misdrijf? Als hieruit ernstige gevolgen voortvloeien, kan dit inderdaad als misdrijf aangemerkt worden, maar in de regel is onverzekerd rijden een strafbaar feit.

Wat kost onverzekerd rijden?

Als je betrapt wordt – wat kost onverzekerd rijden dan? Het staat vast dat je een boete voor onverzekerd rijden krijgt, maar de hoogte hiervan hoeft niet in alle gevallen gelijk te zijn. Ga je niet onverzekerd rijden, maar constateert de RDW dat je auto onverzekerd is? Dan krijg je automatisch een boete in je brievenbus. Hier staat een behoorlijk bedrag voor: €400,-. Dit bedrag mag driemaal per jaar door de RDW worden opgelegd. Word je tijdens het onverzekerd rijden door de politie betrapt? Dan komt hier nog een boete van minimaal €550,- bovenop. Bij een ongeval draai je ook nog eens voor de kosten op – en wordt het in de toekomst lastig om een autoverzekering af te sluiten. Riskeer deze kosten niet en sluit bij Allianz Direct gewoon een goedkope autoverzekering af. 

Man met laptop

Benieuwd naar je premie?

Je weet het zo. Bereken je premie in 20 seconden en sluit direct af.