Rijbewijs vanaf 17 jaar

Jongeren mogen van 17 jaar hun rijbewijs halen. Hoe zit dat precies?

Rijbewijs 17 jaar

Jongeren kunnen vanaf hun 17e hun rijbewijs halen. Ze mogen dan tot hun 18e alleen autorijden onder begeleiding van een ervaren chauffeur. Wat betekent dit? En, hoe verstandig is dit?

Jongeren rijden liever auto dan brommer

Zodra het ‘mag’ starten jongeren met het halen van hun rijbewijs. Een rijbewijs halen mag nu al vanaf 17 jaar. In de praktijk mogen jongeren zelfs met 16,5 jaar starten met rijlessen. Met deze regeling hoopt de overheid jongeren te kunnen verleiden tot het halen van hun rijbewijs met 17 jaar in plaats van het behalen van hun brommerrijbewijs. Hiermee moet het veiliger worden op de wegen. Ongelukken met brommers en scooters komen relatief veel voor.

Jonge bestuurders, grotere schadekans

Ook auto-ongelukken komen bij jonge bestuurders relatief vaker voor dan bij ervaren chauffeurs. Onderzoek wijst iedere keer weer uit dat vooral jongere mannen de voornaamste risicofactor in het verkeer vormen. Ruim één op de vier mannelijke bestuurders tussen de achttien en twintig jaar rijdt schade. Jonge mensen die net hun rijbewijs hebben, hebben namelijk minder inzicht dan ervaren rijders. Daarbij schatten zij de risico’s anders in. Het gedeelte van de hersenen waarin verantwoordelijkheidsgevoel ontstaat, is pas met 25 jaar volledig ontwikkeld. Dit zien we terug in een grotere kans op schade. Lees hier hoe je schade op de weg kunt voorkomen.

Zo is de schadelast van een verzekering voor een 18-jarige 6 maal hoger dan die van een 48-jarige. Dit loopt heel sterk terug als iemand 25 jaar wordt, dan is de gemiddelde schade nog maar 50% hoger dan een 48-jarige.

Autorijden vanaf 17 jaar onder begeleiding

Om het aantal ongelukken te minimaliseren wordt het daarom verplicht om als jonge bestuurder, tot 18 jaar, alleen de weg op te mogen onder begeleiding van een ervaren bestuurder. Ervaring komt met de kilometers. Onder begeleiding de eerste kilometers maken is dus zo gek nog niet. Jongeren kunnen zo hun verkeersinzicht toetsen met dat van hun begeleider en het belang leren van snelheidslimieten, voordat ze zelfstandig de weg op mogen.

Met 17 jaar een rijbewijs halen

Nederland is niet het eerste land dat om deze reden de minimale leeftijd om een rijbewijs te halen omlaag haalt. Onder andere Zweden en Duitsland gingen ons land voor. Duitsland heeft een onderzoek gepubliceerd dat aangeeft dat jongeren die tot hun 18e onder begeleiding de weg op gingen tot maar liefst 30% minder ongelukken veroorzaakten.

Als jonge bestuurders zoveel schade rijden, is het dan wel verstandig om de leeftijd van het rijexamen naar 17 jaar te brengen? Allianz Direct is voorstander van rijden onder begeleiding. Bij voorkeur zelfs tot na het 18e jaar. In de praktijk blijkt dat gevaarlijk rijgedrag niet alleen een gevolg is van jeugdige bravoure. Ook het gebrek aan rijervaring speelt een negatieve rol. Het is dus belangrijk dat nieuwe rijbewijshouders kilometers maken. Liefst onder (ouderlijk) toezicht. Ook voor autorijden geldt: oefening baart kunst. Maar dan hopelijk niet gelijk in de spits maar bijvoorbeeld wanneer het rustig is: overdag en buiten schooltijden en tijdens etenstijden.

Vrouw thuis met krant

Stop met vergelijken, begin met besparen

Goedkope autoverzekering nodig? Bereken je premie en vind de autoverzekering die bij jou, je auto én je portemonnee past.