Laatst bijgewerkt op: 21-02-2023

Schade huurauto aansprakelijkheids­verzekering

Benieuwd of schade aan een huurauto onder de Aansprakelijkheidsverzekering valt? Allianz Direct legt het uit.

Familie buiten met auto

Schade huurauto onder Aansprakelijkheidsverzekering?

Je gaat op reis en besluit een auto te huren. Krijg je te maken met schade aan de huurauto? In dat geval is het van belang dat je goed verzekerd bent. Valt schade aan de huurauto onder de Aansprakelijkheidsverzekering? Allianz Direct geeft je professioneel advies.

Schade huurauto en Aansprakelijkheidsverzekering: wat wordt vergoed?

De Aansprakelijkheidsverzekering van Allianz Direct dekt schade aan geleende spullen tot €15.000. Zo leen je bijvoorbeeld de fiets van een vriend, maar val je ongelukkig waardoor de fiets beschadigingen oploopt. In dat geval vergoedt de verzekeraar de schade. De Aansprakelijkheidsverzekering is er namelijk op gericht schade te vergoeden die jij of iemand binnen het gezin veroorzaakt aan goederen van een ander. Ook kan het zijn dat iemand letsel oploopt. Met de Aansprakelijkheidsverzekering worden deze kosten vergoed.

Beschadigingen aan een leenauto en de Aansprakelijkheidsverzekering

Wanneer je een auto leent van een vriend of familielid en hiermee schade veroorzaakt, valt deze schade niet onder de Aansprakelijkheidsverzekering. Het is in Nederland namelijk verplicht om voor een voertuig een autoverzekering af te sluiten. De eigenaar van de auto blijft verantwoordelijk voor zijn of haar auto, ongeacht wie er achter het stuur zit. Een autoverzekering is verbonden aan een kenteken, niet aan een persoon. Schade die door een leenauto ontstaat, valt dus onder de autoverzekering die voor de wagen is afgesloten.

Schade met huurauto en aansprakelijkheidsverzekering: het verschil tussen lenen en huren

Er is een belangrijk verschil tussen lenen en huren. Wanneer je goederen leent van een ander betaal je hiervoor geen kosten. Huur je echter een auto, dan leg je hier wél een bepaald geldbedrag voor neer. Dit is van invloed op de schade aan de huurauto en de Aansprakelijkheidsverzekering. Zo teken je bij het huren van een auto een huurovereenkomst. Bij deze overeenkomst is vrijwel altijd een standaard WA-verzekering inbegrepen in de huurprijs, aangezien een dergelijke verzekering zowel in Nederland als in de meeste landen in het buitenland verplicht is. Deze verzekering dekt de schade die een bestuurder aan andere weggebruikers toebrengt. Wanneer het gaat om schade met de huurauto binnen de Europese Unie is de minimale dekking die per ongeval ontstaat vijf miljoen euro.

Heb je een auto gehuurd buiten de Europese Unie, dan controleer je of er een WA-verzekering bij de auto aanwezig is en of de dekking voldoende is. Als de dekking laag is, kun je in veel gevallen extra bijverzekeren, bijvoorbeeld met een Cascoverzekering.

Sluit een voordelige verzekering af bij Allianz Direct

Bij Allianz Direct is schade met een huurauto onder de Aansprakelijkheidsverzekering dus niet gedekt, maar kun je wel beroep doen op de huurovereenkomst die je met de verzekeraar hebt afgesloten. Lees goed de voorwaarden van het huurcontract door, zodat je weet waarvoor je wel en niet verantwoordelijk bent. Ook geldt er soms een eigen risico. Bekijk onze website voor meer informatie over onze Aansprakelijkheidsverzekering.

Man thuis op laptop werken

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Het zal je maar gebeuren: het stormt en je dakpannen beschadigen het huis van je buren. Met onze Aansprakelijkheidsverzekering nemen wij je zorgen weg en ben je goed verzekerd: even goede vrienden.

Was dit artikel nuttig?