Huurauto verzekeren

Hoe werkt het verzekeren van je huurauto? Je kunt je huurauto niet bij Allianz Direct verzekeren, maar we helpen je graag aan meer informatie!

Vrouw doet koffer in auto

Het huren van een auto heeft eindeloos veel voordelen. Denk aan ultieme vrijheid, flexibiliteit en voldoende ruimte voor al je bagage. Maar hoe voorkom je dat je roadtrip onverwachts heel erg duur wordt? Je kunt je huurauto niet bij Allianz Direct verzekeren, maar we vertellen je wel meer over welke autoverzekeringen je nodig hebt als je een auto huurt! Zo maak je er een zorgeloze reis van. 

Waarom je huurauto verzekeren?

Stel, je hebt een huurauto opgehaald voor je langverwachte vakantie. Terwijl je vol enthousiasme de smalle straatjes van je vakantiebestemming verkent, schraapt de auto plotseling langs een stenen muur, met lelijke krassen en deuken als resultaat. Wat nu?

Zonder goede verzekeringen ben jij verantwoordelijk voor de kosten die de reparatie met zich meebrengt. Zo pakt je vakantie ineens een paar honderd euro duurder uit, en loop je een vertraging op met een berg stress en papierwerk.

Heb je wel een goede verzekering? Dan blijft de situatie vervelend, maar hoef je je geen zorgen te maken over hoge rekeningen. De auto wordt gerepareerd, en jij krijgt vervangend vervoer mee voor de rest van de huurperiode.

Let op! Heb je duidelijk roekeloos gereden? Dan kan het zijn dat de verhuurder weigert om een vervangende auto mee te geven. Misschien een open deur, maar rij daarom in een huurauto net zo voorzichtig als je in je eigen auto zou doen.

Schade aan je huurauto

De kans op schade aan je huurauto is gelukkig klein. Loop je toch schade op? Dan is de kans op bumperschade, kras- of lakschade of deukschade het grootst. Dit zijn de meest voorkomende schades volgens Autoweek.

De ernst van deze beschadigingen valt gelukkig erg mee, en de afhandeling met de verhuurmaatschappij en verzekering verloopt meestal soepel. Als je een goede verzekering hebt gekozen, tenminste.

Welke verzekeringen zijn beschikbaar voor huurauto’s?

Een ‘goede verzekering’ klinkt wat breed. Wat houdt dit precies in? Welke verzekeringen voor huurauto’s bestaan er eigenlijk? De meeste verhuurders bieden in ieder geval de volgende opties aan (huurauto's kun je niet verzekeren bij Allianz Direct):

 • WAM-verzekering (of WA-verzekering)

De Wettelijke Aansprakelijkheid Motorrijtuigen (WAM)-verzekering (ook wel Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) of Third Party Insurance (TPI) genoemd) is in de EU verplicht. Veroorzaak jij met je huurauto schade aan een andere auto? Dan dekt deze verzekering de kosten.

Let op! Het wettelijke minimumbedrag voor de WAM-verzekering verschilt per land. Controleer dus altijd even welk bedrag op jouw bestemming geldt.

 • Diefstalverzekering (Theft Protection TP)

Deze verzekering dekt de kosten wanneer je huurauto gestolen wordt.

Let op! Soms is de diefstalverzekering onderdeel van de cascoverzekering, maar dit is niet altijd het geval. Controleer dit altijd even, net als het eigen risico dat bij de diefstalverzekering wordt gerekend. Ligt deze hoog, dan kun je het bedrag vaak met een aanvullende verzekering verlagen.

 • Cascoverzekering (Collision Damage Waiver)

Heb je een kras op de auto zoals in het hierboven beschreven voorbeeld? Of is er andere schade ontstaan door bijvoorbeeld een ongeluk? De cascoverzekering keert in de meeste gevallen de schade aan de huurauto uit. Naast de WAM-verzekering is dit voor veel huurders een essentiële verzekering om af te sluiten.

Let op! Een auto huren is niet hetzelfde als een auto lenen of uitlenen. Benieuwd welke verzekering je nodig hebt als een vriend of familielid met jouw auto op pad gaat? Of wanneer je zelf een auto leent? Lees dan verder op onze pagina over verzekeringen voor auto’s uitlenen.

Losse verzekeringen voor huurauto’s

Terwijl de meeste mensen een verzekering afsluiten via het verhuurbedrijf, is dit niet verplicht. Sluit je liever een verzekering af bij een andere partij? Er bestaan verschillende verzekeringsmaatschappijen die losse verzekeringen voor huurauto’s aanbieden. Een losse cascoverzekering bijvoorbeeld, of een verzekering waarbij je het eigen risico van je andere verzekeringen dekt.

Losse verzekeringen kunnen goedkoper uitpakken, dus een zorgvuldige vergelijking is de moeite waard.

Aanvullende verzekeringen voor huurauto’s

De hierboven beschreven verzekeringen zijn een relatief standaard onderdeel van de meeste verhuurcontracten. Bij deze 3 verzekeringen blijft het echter niet. Er zijn (bijna) eindeloos veel aanvullingen en variaties mogelijk, waaronder de volgende opties:

 • Personal Accident Insurance: voor wanneer inzittenden blijvend invalide raken door een ongeluk.
 • Super Collision Damage Waver (SCDW): een cascoverzekering zonder eigen risico.
 • Loss Damage Waiver (LDW): bescherming tegen kosten door diefstal of vandalisme, of een beperking van het eigen risico bij een cascoverzekering.
 • Personal Effects Protection (PEP): een verzekering voor de spullen in je auto.
 • Additional Liability Insurance (ALI): een aanvulling op de WAM-verzekering.

Een lange lijst (als je ze allemaal wilt overwegen), en hier blijft het niet bij. Iedere verhuurder biedt namelijk andere verzekeringen en andere voorwaarden. Controleer deze altijd goed, want – al wil je natuurlijk zo goed mogelijk verzekerd zijn – lang niet alle aangeboden verzekeringen hebben nut. Heb je bijvoorbeeld een goede Reisverzekering? Dan zijn kosten door ongevallen van inzittenden en gestolen spullen uit de auto meestal al gedekt.

Daarnaast bevatten de voorwaarden van verhuurders regelmatig beperkingen. Schade aan de ruiten bijvoorbeeld, schade bij een verkeersovertreding of een lekke band. Wil je deze risico’s ook dekken? Dan moet je hier bij sommige aanbieders een aanvullende verzekering voor afsluiten.

Wat dekt de standaardverzekering voor huurauto’s?

Zoals de bovenstaande lijst al laat zien: een echte standaardverzekering voor huurauto’s bestaat niet. Wel bieden veel verhuurders een all-inclusive pakket, waarmee je je risico minimaliseert.

Zo’n pakket bevat meestal:

 • Een WAM-verzekering
 • Een diefstalverzekering
 • Een cascoverzekering

Tip! Meestal is het afsluiten van een all-inclusive pakket de moeite waard. Controleer wel of er geen schade is uitgesloten en of je eigen risico volledig is afgekocht. Het kost wat extra tijd, maar het doorspitten van alle kleine lettertjes is in dit geval de moeite waard.

Je eigen auto verzekeren

Een huurauto kun je helaas niet bij ons verzekeren. Ga je toch met je eigen auto op pad? Ook dan heb je een goede verzekering nodig. Lees snel verder voor meer over onze Autoverzekeringen of bereken je premie in 20 seconden.

Veelgestelde vragen

 • Kan ik een huurauto verzekeren?

  Jazeker, maar niet bij Allianz Direct. Wanneer je een auto huurt moet je altijd een WAM-verzekering afsluiten. Daarnaast sluiten de meeste huurders ook een cascoverzekering en een diefstalverzekering af.

  Bij Allianz Direct kun je alleen je eigen auto verzekeren. Heb je bij een andere partij een goede verzekering gevonden voor je huurauto? Lees de voorwaarden dan altijd zorgvuldig door. Is bepaalde schade uitgesloten of heb je te maken met een hoog eigen risico? Dan kun je hier een aanvullende verzekering voor afsluiten. 

 • Is een huurauto verzekerd bij een Reisverzekering?

  Een huurauto is niet standaard meeverzekerd met je Reisverzekering. Wel zijn er bepaalde aanvullende Autoverzekeringen die je niet nodig hebt wanneer je een goede Reisverzekering hebt afgesloten.

  Veel verhuurders bieden bijvoorbeeld een verzekering voor de spullen in je auto aan (Personal Effects Protection), terwijl deze ook gewoon onder de Reisverzekering vallen.  

  Controleer je verschillende verzekeringen altijd uitgebreid, om te voorkomen dat je over- of onderverzekerd bent. 

 • Hoe werkt het verzekeren van een huurauto?

  Het verzekeren van een huurauto kan zowel bij het verhuurbedrijf als bij losse verzekeraars (niet bij Allianz Direct). Vaak biedt een verhuurbedrijf een verzekeringspakket aan waarmee je de belangrijkste risico’s hebt gedekt.

  De keuze voor de juiste verzekering maak je bij het boeken van de auto of aan de balie wanneer je de auto ophaalt. Lees je altijd goed in voordat je een beslissing neemt, want onder- of oververzekerd op pad gaan is zonde van je vakantieplezier. 

 • Is een huurauto All Risk verzekerd?

  Een All Risk verzekering vergoedt alle schade aan je auto, ook wanneer je deze zelf hebt veroorzaakt door bijvoorbeeld slordig rijgedrag.

  Of een huurauto All Risk verzekerd is, hangt af van de verzekering die je hierbij afsluit. Sommige verhuurbedrijven bieden een All Risk dekking, terwijl andere bepaalde schade uitsluiten. Controleer de voorwaarden van jouw verzekering daarom uitgebreid. Is schade door je eigen schuld uitgesloten? Overweeg dan om hier een aanvullende verzekering voor af te sluiten. Goed om te weten: bij Allianz Direct kun je alleen je eigen auto verzekeren, een huurauto verzekeren wij niet.