Tenaamstellingscode aanvragen

Bij Allianz Direct geniet je van:

  • 24/7 directe hulp & service

  • Altijd vervangend vervoer bij schade

  • Meest gekozen autoverzekering op Independer en Autoverzekering.nl

Waarvoor is een tenaamstellingscode aanvragen nodig en hoe doe je dat precies? Dat en meer leggen we je hier uit. Bij Allianz Direct kun je terecht voor de beste autoverzekeringen.

Familie aan het lachen

Een tenaamstellingscode aanvragen

Wil je een nieuwe auto aanschaffen of ben je van plan om je voertuig te verkopen? In dat geval moet je het kentekenbewijs van de auto laten overschrijven. Voorheen gebruikte je hiervoor het overschrijvingsbewijs (deel II of kopie deel III). Tegenwoordig is hiervoor een kentekencard met een unieke code van negen cijfers beschikbaar. Dit wordt de tenaamstellingscode genoemd. Hoe kun je een tenaamstellingscode aanvragen? Allianz Direct helpt je op weg.

Wanneer kan ik een tenaamstellingscode aanvragen?

De tenaamstellingscode bestaat uit twee onderdelen die je zelf samenvoegt. Het eerste onderdeel van de tenaamstellingscode krijg je wanneer je het voertuig op jouw naam laat zetten. Het eerste deel van de code wordt namelijk beschreven op het tenaamstellingsbewijs. Dit onderdeel van tenaamstellingscode bestaat uit vier cijfers. Het tweede onderdeel van de code staat in de brief van de RDW, samen met de kentekencard. Deze brief ontvang je een aantal dagen na de tenaamstelling per brief. Hierin vind je de laatste vijf cijfers van de code. Het is belangrijk dat je de tenaamstellingscode zorgvuldig bewaart.

Wat te doen bij kwijtgeraakte tenaamstellingscode?

Regelmatig raken mensen toch een deel of de volledige tenaamstellingscode kwijt. Bij de RDW vinden jaarlijks circa 200.000 aanvragen voor een tenaamstellingcode plaats. In sommige gevallen komen mensen hier pas achter wanneer ze van plan zijn de auto te schorsen of over te schrijven. Daarnaast raakt de tenaamstellingscode kwijt wanneer de auto van eigenaar op eigenaar verandert. Voorheen kon je een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen bij de RDW, die je enkele dagen later per brief ontvangt. Tegenwoordig kun je de tenaamstellingscode aanvragen met DigiD, waarbij je de code direct kunt downloaden.

Hoe een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen?

Voor een tenaamstellingscode aanvragen bezoek je de website van de RDW. Vervolgens voer je het volgende stappenplan uit:

  • Bezoek 'Tenaamstellingscode auto kwijt' en klik op de knop 'Tenaamstellingscode direct downloaden'.
  • Login met je DigiD-gegevens.
  • Betaal de kosten van €1 voor een tenaamstellingscode aanvragen met iDEAL.
  • Je ontvangt hierna twee e-mails van de RDW, waarbij in de tweede mail de nieuwe tenaamstellingscode staat. Deze nieuwe code blijft veertig dagen bewaard. Sla deze dan ook direct op en bewaar hem zorgvuldig. De oude tenaamstellingscode is op dat moment niet meer geldig.

De (ver)koop van een nieuwe auto en de autoverzekering

Wanneer je een tenaamstellingscode aanvraagt om een auto te kopen of verkopen, is het ook van belang om je autoverzekering goed te regelen. Als verkoper dien je de autoverzekering op te zeggen, zodat je geen overbodige kosten maakt. Als koper van een nieuwe auto dien je juist minimaal WA verzekerd te zijn voordat je de weg op gaat. Bekijk meteen de voordelige premies voor de autoverzekeringen van Allianz Direct.

Man met laptop

Benieuwd naar je premie?

Je weet het zo. Bereken je premie in 20 seconden en sluit direct af.

Was dit artikel nuttig?