WA verzekering verplicht

Bij Allianz Direct:

  • €0 Eigen Risico

  • 24/7 Hulp & service

  • Altijd vervangend vervoer bij schade

In Nederland is een WA verzekering verplicht wanneer je een auto bezit. Allianz Direct biedt voordelige autoverzekeringen aan. Bekijk de voorwaarden en premie.

Vrouw aan de telefoon

Is een WA verzekering verplicht? Allianz Direct voor autoverzekeringen

Heb je een nieuwe auto aangeschaft? Voordat je de weg op gaat, vraag je je wellicht af of je een WA verzekering verplicht moet afsluiten. Allianz Direct geeft antwoord op veelgestelde vragen met betrekking tot de autoverzekering. Lees alles over onze autoverzekeringen en bereken je voordelige premie.

Wat is een WA verzekering?

In Nederland moet iedereen zijn of haar auto minimaal met een WA verzekering verplicht verzekeren. De afkorting WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. De WA verzekering zorgt ervoor dat je verzekerd bent op het moment dat anderen in het verkeer door jouw schuld met schade te maken krijgen. Zonder een WA verzekering is het zelfs niet toegestaan om de openbare weg op te gaan. Als je dit wel doet, riskeer je een hoge boete van zowel de RDW als de politie. Om er zeker van te zijn dat je voertuig verzekerd is, controleer je op de website van de RDW de status van je wagen door het kenteken in te vullen.

Uitzondering op WA verzekering verplicht stelling

Er geldt één uitzondering op de verplichte WA verzekering. Als je auto geschorst is, hoef je deze niet te verzekeren. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om een oldtimer die gedurende een lange periode niet wordt gebruikt omdat hij in de garage een operatie ondergaat. Je hoeft in dat geval niet te voldoen aan verplichtingen als een apk-keuring, wegenbelasting en verzekering. Zodra je de auto uit de schorsing haalt, is een WA verzekering wel verplicht.

Welke autoverzekering afsluiten bij Allianz Direct

Een WA verzekering is verplicht, maar welke autoverzekering is het meest geschikt voor jouw auto? Bij Allianz Direct heb je de keuze uit een WA, Beperkt Casco en All Risk autoverzekering. Tussen deze autoverzekeringen bestaat een aantal verschillen:

  • Een WA verzekering: Met een WA verzekering ben je verzekerd voor schade die met jouw auto bij anderen wordt veroorzaakt. Deze verzekering geeft de goedkoopste basisdekking en wordt veelal afgesloten bij voertuigen ouder dan 12 jaar. Als je auto echter wordt gestolen of je schade veroorzaakt bij jezelf ontvang je geen vergoeding van de verzekering.
  • Een Beperkt Casco verzekering: Met een Beperkt Casco verzekering ben je niet alleen gedekt voor schade die je hebt veroorzaakt bij een andere persoon, maar ook voor verschillende varianten van schade die je niet zelf veroorzaakt hebt. Voorbeelden hiervan zijn diefstal, inbraakschade, brandschade en schade door natuurgeweld zoals een storm.
  • Een All Risk verzekering: Dit is de autoverzekering met de meest volledige dekking. Met deze verzekering ben je naast de bovengenoemde zaken ook gedekt voor schade die door je eigen schuld per ongeluk wordt veroorzaakt. Voorbeelden hiervan zijn beschadigingen door slippen of botsen.

Hoe hoger de dekking van een verzekering, des te meer premie je betaalt. Kijk dan ook goed welke situatie het beste bij jou en je financiële situatie past. Bereken nu je voordelige premie van Allianz Direct.

Vrouw aan de telefoon

Heb je een WA autoverzekering nodig?

Een WA autoverzekering is wettelijk verplicht voor alle autorijders. Sluit direct deze basisdekking af en ga zonder zorgen de weg op.

Was dit artikel nuttig?