Laatst bijgewerkt op: 21-02-2023

Versnellingsbak kapot, wat nu?

Is de versnellingsbak kapot van je auto? Allianz Direct geeft je advies over de kosten voor reparatie, vervanging en de verzekering.

In de garage werkt een persoon aan de auto

Versnellingsbak kapot?

Is de versnellingsbak kapot van je auto? Of komt het auto-onderdeel niet door de apk-keuring? In dat geval vraag je je af wat de kosten zijn voor het repareren van een defecte versnellingsbak. Allianz Direct zet de kosten van de revisie, het vervangen van de bak en het verversen van de olie op een rij.

De functie en werking van een versnellingsbak

Voordat je een versnellingsbak die kapot is wilt vervangen, bespreken we de functie en werking van het auto-onderdeel. Een versnellingsbak verbindt verschillende tandwielen in het voertuig met elkaar. Zo is het ene tandwiel in de versnellingsbak verbonden met de motor, terwijl het andere tandwiel de wielen van de wagen aanstuurt. Voor iedere versnelling is een ander tandwiel aanwezig. Bovendien zorgen olie, synchromesh-ringen en lagers ervoor dat de tandwielen comfortabel op elkaar inspelen gedurende het schakelen met de versnellingsbak. Als je vreemde geluiden hoort, is er een groot risico dat een van de onderdelen in de versnellingsbak kapot is. In dat geval laat je de auto direct controleren bij een autogarage.

Versnellingsbak kapot: kosten

Is je versnellingsbak kapot en vraag je je af wat de kosten voor reparatie zijn? De herstel- en vervangingskosten hangen af van welk onderdeel gerepareerd moet worden. Dit zijn veelvoorkomende reparaties met de daarbij behorende tarieven:

Verversen van de olie. Om ingrijpende schade aan de versnellingsbak te voorkomen, ververs je de olie in de wagen iedere 60.000 tot 100.000 kilometer. Als je dit niet op tijd doet, vindt er sneller slijtage plaats aan de tandwielen, waardoor je hoge kosten voor de kapotte versnellingsbak maakt. Het verversen van de olie bedraagt gemiddeld tussen de 180 en 450 euro, afhankelijk van het soort voertuig dat je tot je beschikking hebt.

De revisie van de kapotte versnellingsbak. Is de versnellingsbak defect, dan voert de garage een revisie uit. Bij dit proces haalt de monteur de versnellingsbak volledig uit elkaar, waarbij ieder kapot of versleten onderdeel van de bak wordt vervangen. De revisie van een versnellingsbak die kapot is bedraagt ongeveer €1200 euro. Hierbij is het uurloon van de monteur, de verschillende onderdelen en de btw inbegrepen.

De volledige defecte versnellingsbak vervangen. Wanneer de complete versnellingsbak kapot is en vervangen moet worden, ben je al gauw een flink bedrag kwijt. Een volledig nieuwe versnellingsbak bedraagt qua kosten zo'n €2.500. Hierbij moet het uurloon van de monteur nog worden opgeteld. Na de reparatie kan de auto wel weer jaren mee.

Kies een voordelige autoverzekering bij Allianz Direct

Heb je te maken met hoge kosten voor het herstel van de versnellingsbak? Sluit dan een voordelige autoverzekering af bij Allianz Direct. We vergoeden geen kosten voor een defecte versnellingsbak door gebrek aan onderhoud, maar zorgen er wel voor dat je van een uitstekende dekking profiteert tegen een voordelig tarief. Bereken direct je premie.

Vrouw aan de telefoon

Ga jij voor een Beperkt Casco dekking?

De Beperkt Casco autoverzekering wordt ook wel WA-plus genoemd en dekt de meest voorkomende schades waar je zelf niets aan kunt doen. Benieuwd naar de voorwaarden?

Was dit artikel nuttig?