Schade zonder dader: welke stappen ondernemen?

Bij al onze verzekeringen:

 • Standaard €0,- Eigen Risico bij alle dekkingen

 • Dagelijks wijzigen en opzeggen

 • 24/7 bereikbaar bij noodsituaties

 • Je bent nooit onderverzekerd

Wat moet ik doen bij schade zonder dader? Heb je te maken met schade door een motorvoertuig waarvan de dader onbekend is? Neem contact op met Allianz Direct.

Familie loopt buiten met kind auto

Schade zonder dader: welke stappen ondernemen?

Is er schade aan je auto ontstaan, maar is de dader onbekend? Wat voor schade er ook is ontstaan, je wilt het probleem zo snel mogelijk opgelost hebben. Iedere vorm van autoschade is namelijk vervelend. Niet alleen brengt schade zonder dader praktische ongemakken mee, maar ook zorgt een beschadiging voor waardevermindering aan de auto. Als de dader onbekend is, kun je de schade bovendien niet verhalen bij de verantwoordelijke. Lees snel verder welke stappen je bij schade zonder dader kunt ondernemen.

Schade zonder dader en het Waarborgfonds Motorverkeer

Wanneer je te maken hebt met schade zonder dader kun je terecht bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit fonds wordt met een gedeelte van alle WA-premies voor motorrijtuigen gefinancierd. Er geldt een aantal voorwaarden om aanspraak te kunnen maken op het Waarborgfonds Motorverkeer:

 • De veroorzaker is doorgereden na een verkeersaanrijding en het is onmogelijk om de identiteit te achterhalen.
 • De veroorzaker van de schade is bekend, maar het verantwoordelijke motorvoertuig is onverzekerd.
 • Het veroorzakende motorvoertuig was gestolen, terwijl de bestuurder hiervan op de hoogte was.
 • De autoverzekeraar van de dader is failliet.
 • De dader is wegens principiële bezwaren onverzekerd, beschikt hiervoor over een vrijstelling van de Nederlandse overheid, maar je komt samen niet uit het vergoeden van de schade.

Stappenplan bij schade zonder dader

Wanneer je te maken hebt met schade zonder dader is het van belang om de volgende stappen te ondernemen:

 • Maak allereerst foto's en video's van het motorvoertuig, de situatie, de schade en de aanwezige sporen.
 • Doe aangifte bij de politie van de schade zonder dader en probeer bij omwonenden of met getuigen de identiteit van de dader te achterhalen.
 • Vraag of minstens twee getuigen schriftelijk willen vertellen dat zij eerst het motorvoertuig zonder schade en daarna met schade hebben gezien.
 • Dien je claim met bewijzen online in bij het Waarborgfonds Motorverkeer.
 • Is degene die de schade heeft veroorzaakt onderverzekerd, dan moet je de beschadiging eerst rechtstreeks op de dader verhalen door die persoon aansprakelijk te stellen. Als dit niet leidt tot een vergoeding voor de schade kun je je claim indienen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Het fonds hanteert bij materiële schade zonder dader altijd een eigen risico van €250.

Schade zonder dader en Allianz Direct

Heb je een All Risk autoverzekering of een Rechtsbijstandverzekering bij Allianz Direct? Dien in dat geval de claim voor schade zonder dader in bij Allianz Direct. Wij verzorgen in dat geval de procedure bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Zo heb je zelf geen omkijken meer naar de claim en kun je snel je auto laten herstellen. Bekijk meteen de verzekeringen van Allianz Direct voor meer informatie.

Was dit artikel nuttig?

Vrouw met kat

Wil je een complete dekking?

Met een All Risk verzekering is alle schade gedekt. Het maakt niet uit of deze bij jezelf of bij een ander is veroorzaakt. Deze dekking wordt het meest gekozen bij auto’s jonger dan 6 jaar.