In welke landen zijn ze verplicht?

Winterbanden en sneeuwkettingen

  • 24/7 directe hulp & service

  • Altijd vervangend vervoer bij schade

  • Meest gekozen autoverzekering op Independer en Autoverzekering.nl

Yes, het is tijd voor wintersport! Ga je met de auto op vakantie? Dan vraag je je misschien af in welke landen winterbanden en sneeuwkettingen verplicht zijn. Wij hebben het per land voor je uitgezocht. Nu ga je goed voorbereid op reis.

familie in auto

Winterbanden en sneeuwkettingen verplicht: wat is belangrijk?

Als je op wintersport gaat kan je maar beter zo goed mogelijk voorbereid zijn. Dit is waar je op moet letten:

  • Zorg voor winterbanden met een sneeuwvloksymbool. All seasonbanden met dit logo zijn ook geschikt. Let op dat de M+S aanduiding niet altijd meer voldoende is.
  • Rijd met sneeuwkettingen niet harder dan 50 km per uur (liever nog langzamer).
  • Zorg voor een profiel van minimaal 4mm op je winterbanden. Anders zijn ze niet effectief. In veel landen is dit ook verplicht.

Duitsland

Tijdens winterse omstandigheden moeten auto’s beschikken over een winteruitrusting. Dit houdt in dat de auto voorzien moet zijn van winterbanden (let op de aansprakelijkheid bij een ongeval). Sneeuwkettingen zijn bij bepaalde weersomstandigheden verplicht. 

Oostenrijk

Het is in Oostenrijk verplicht om tussen 1 november en 15 april bij winterse omstandigheden met winterbanden te rijden. Buiten deze periode kan het op bergwegen alsnog verplicht zijn. Je winterbanden moeten minimaal 4 mm profiel hebben. Net als in Duitsland kun je mede aansprakelijk gesteld worden voor schade bij een ongeval als je niet op winterbanden rijdt. Sneeuwkettingen mag je alleen gebruiken als dit noodzakelijk is of wanneer je auto geen winterbanden heeft. En je mag het wegdek niet beschadigen. Zo is in de Arlbergtunnel het gebruik van sneeuwkettingen verboden. Let dus op dat je deze voortijdig van je wielen verwijdert. Kunststof sneeuwkettingen zijn niet toegestaan. Sneeuwkettingen zijn verplicht als je het verkeersbord met sneeuwkettingen ziet. Rijd dan niet harder dan 50 km per uur.

Zwitserland

Over winterbanden in Zwitserland bestaat geen wettelijke regelgeving, wel wordt het gebruik van winterbanden aanbevolen. Sneeuwkettingen zijn verplicht als de begaanbaarheid van de weg dit noodzakelijk maakt. Soms is het verplicht en wordt dan aangegeven met een verkeersbord. Sneeuwkettingen zijn verboden in drie tunnels: de Selisberg-, de St. Gotthard- en de San Bernardinotunnel.

Frankrijk

De banden van je auto moeten in Frankrijk voldoen aan de wegomstandigheden. Winterbanden zijn verplicht als dit met een verkeersbord aangegeven is. Sneeuwkettingen zijn alleen toegestaan op wegen waar sneeuw ligt. Als sneeuwkettingen verplicht zijn, wordt dit aangegeven met het verkeersbord.

Italië

Op bergwegen kunnen winterbanden of sneeuwkettingen verplicht zijn. Dit wordt dan aangegeven met een verkeersbord. In de Aostavallei is het van 15 oktober tot 15 april verplicht om sneeuwkettingen in de auto te hebben en op winterbanden te rijden. Ook op de Brennerautosnelweg tussen Brenner en Affi en in de stad Bozen zijn winterbanden in de periode 15 november tot en met 15 april verplicht. In Zuid-Tirol geldt het hele jaar de plicht om bij winterse omstandigheden op winterbanden te rijden of sneeuwkettingen in de auto te hebben. In de rest van Italië geldt geen officiële verplichting, behalve als het met het verkeersbord staat aangegeven.

Finland

Winterbanden zijn hier verplicht van 1 december tot 1 maart (in Lapland van half oktober tot eind april). Sneeuwkettingen zijn toegestaan als er veel sneeuw en ijs op de weg ligt.

Kroatië

Winterbanden zijn verplicht bij winterse omstandigheden. Ze moeten voorzien zijn van het M+S logo en minimaal 4mm profiel. Het is ook verplicht om sneeuwkettingen in de auto te hebben liggen. Het gebruik van de sneeuwkettingen is verplicht bij ijzel of 5 cm sneeuw.

Noorwegen

De auto moet uitgerust zijn met winterbanden, sneeuwkettingen of zelfs spijkerbanden wanneer de weersomstandigheden hierom vragen. Sneeuwkettingen gebruik je als het weer en de weg dit vereisen.

Slovenië

Vanaf 15 november tot 15 maart is het in Slovenië verplicht om winterbanden te hebben bij winters weer. De winterbanden dienen een minimaal profiel van 3 mm te hebben. Bij geen gebruik van winterbanden is het hebben van sneeuwkettingen in je auto verplicht.

Slowakije

In de periode 15 november tot 15 maart is het verplicht om winterbanden te gebruiken. Daarnaast is het bij sneeuwval en gladheid buiten deze periode ook verplicht om op winterbanden te rijden. Ook ben je verplicht om in de wintermaanden sneeuwkettingen in je auto te hebben. Als je zonder winterbanden bij een ongeval betrokken raakt, kun je mede aansprakelijk gesteld worden voor de schade, ook al heb je deze niet veroorzaakt.

Tsjechië

Winterbanden zijn verplicht in de periode van 1 november tot en met 31 maart bij winterse omstandigheden. Daarnaast geldt deze verplichting ook als de temperatuur onder de 4 graden is. Het gebruik van sneeuwkettingen is alleen toegestaan als de wegen met sneeuw of ijs bedekt zijn

Zweden

Als de weersomstandigheden daarom vragen, moet de auto tussen 1 december en 1 april op winterbanden rijden. Sneeuwkettingen mogen gebruikt worden als de weersomstandigheden hierom vragen. Spijkerbanden zijn toegestaan van 1 oktober t/m 15 april.

Verzeker je in heel Europa met de Pechhulp verzekering

Nu heb je alle regels gelezen en kan je veilig op wintersportvakantie. Heb je ook een goede autoverzekering afgesloten? Bij Allianz Direct hebben we de aanvullende Pechhulp verzekering. Hiermee staan wij voor je klaar in heel Europa.

Familie loopt buiten

Wij staan voor je klaar in heel Europa

Met de Pechhulp Verzekering repareren we je auto in binnen- en buitenland. Is reparatie niet ter plekke mogelijk? Dan brengen we ‘m naar een garage in de buurt en krijg je vervangend vervoer.