Onderhoud auto

Daalt het kwik onder de 7 graden?

Tijd voor winterbanden!

Als het kouder wordt dan 7 graden Celcius, doet u er goed aan om over te gaan op winterbanden. Dit is vaak van november tot en met maart. Winterbanden zijn bij koudere weercondities een stuk veiliger. Dit komt doordat de samenstelling van het rubber en profiel van winterbanden voor een verbeterde grip en wegligging zorgt, met name bij koude en gladde omstandigheden.

Waarom rijden op winterbanden?

Winterbanden hebben meer grip en trekkracht door een speciaal rubbermengsel, dat niet verhardt bij lage temperaturen. De fijne lamellen in het profiel zorgen voor een betere afvoer van water of natte sneeuw. De remweg wordt hierdoor korter en de wegligging verbetert. Er is dus ook minder kans op aquaplaning. Bij sneeuw vervormt het profiel bij het rollen van de band en de lamellen worden “grijpers” die zich in de sneeuw “vasthappen”. Moderne winterbanden zijn net zo geluidloos en comfortabel als zomerbanden en slijten niet sneller, terwijl je met winterbanden een aanzienlijk kleiner risico hebt op schade aan je voertuig dan met zomerbanden in koude en gladde condities.

Eén op de drie Nederlanders rijdt op winterbanden

Uit onderzoek van Allianz Direct blijkt dat maar één op drie Nederlanders met winterbanden rijdt. Vooral ‘weinig kilometers’ (42%) en ‘de hoge aanschafprijs’ (41%) zijn de belangrijkste argumenten om geen winterbanden aan te schaffen. Toch zijn winterbanden een hele goede investering. Er is een duidelijk verband tussen de weersomstandigheden en het aantal schademeldingen dat Allianz Direct binnenkrijgt. Onderzoek wijst keer op keer uit dat de kans op schade afneemt door het gebruik van winterbanden.

Voordelen winterbanden:

  • Meer grip. Een winterband is opgebouwd van ander materiaal en zorgt daarom voor meer grip en trekkracht op de weg.
  • Ander profiel. U heeft meer grip op koude, gladde en natte wegen.
  • Kortere remweg. Door de betere grip en wegligging. Ook is het makkelijker om vanuit stilstand op te trekken of weg te rijden.
  • Winterbanden en brandstofverbruik

In Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk, Kroatië en Slovenië bent u verplicht om winterbanden te hebben. Ook in veel andere landen bent u verplicht om uw auto voorbereiden op winterse omstandigheden. Heeft u geen winterbanden? Dan kunt u een flinke boete krijgen en bent u altijd aansprakelijk bij een ongeval. In sommige landen zijn sneeuwkettingen ook verplicht.

Wilt u veilig de weg op? Schaf dan winterbanden aan. Wist u dat er bijvoorbeeld ook bandenhotels bestaan waar u uw winterbanden kunt bewaren? Check om extra veilig op pad te gaan of u een complete autoverzekering heeft met bijvoorbeeld pechhulp in het buitenland.

Wij staan voor je klaar in heel Europa

Met de Pechhulp Verzekering repareren we je auto in binnen- en buitenland. Is reparatie niet ter plekke mogelijk? Dan brengen we ‘m naar een garage in de buurt en krijg je vervangend vervoer.

Bekijk de Pechhulp Verzekering
Familie loopt buiten