Moeder en dochter verlaten huis

Juli 2022

Op vakantie: hoe laat je je huis goed achter?

Ga jij deze zomer op vakantie en ben je dus een paar dagen of misschien zelfs weken buiten de deur? Als je dan op vakantie gaat, is wel slim om je huis veilig achter te laten. In deze blog delen we tips om inbraak te voorkomen. Uit ons onderzoek* blijkt namelijk dat Nederlanders goed voorbereid op reis gaan, maar hoe doe je dat precies?

Als ik op vakantie ga, dan ...

Voordat we naar de tips gaan, hebben we mensen gevraagd wat zij thuis doen als zij op vakantie gaan. De top op de vraag ‘Als ik op vakantie ga, dan …’ ziet er als volgt uit:

  1. … zet ik de thermostaat laag (89%)
  2. … zorg ik voor een schoon huis (88%)
  3. … trek ik alle stekkers uit het stopcontact (63%)
  4. … vertrek ik ’s nachts om de files voor te zijn (56%)
  5. … sluit ik het gas af (45%)

Dit zijn natuurlijk slimme dingen om te doen voordat je vertrekt. Maar hoe laat je je huis goed achter als het gaat over veiligheid en het voorkomen van inbraak, diefstal of schade?

First things first: inbraakpreventie

Inbrekers gebruiken allerlei slimme trucjes om te testen of jij thuis bent. Ze klemmen bijvoorbeeld een klein takje tussen de deurpost of leggen een papiertje bij je autoband. Liggen deze er na een paar dagen nog? Dan slaan ze toe. Zo’n 78% van de Nederlanders verwijdert alles om de woning waarop inbrekers kunnen klimmen en zeker 72% vraagt de buren om een oogje in het zeil te houden. Dat zijn slimme acties om inbraak te voorkomen, net als iemand af en toe de planten water laten geven en de post laten weghalen.

De beste vakantiebeveiliging is natuurlijk een goed slot in de deur. Kies bijvoorbeeld voor een SKG-keurmerk slot, dat bestand is tegen de meest actuele inbraakmethodes. Heb je een schuifpui? Plaats dan een balkje aan de binnenkant op de rails tussen de deurpost en de schuifpui, zodat deze van buitenaf niet kan worden geopend. Een inkoppertje, maar niet onbelangrijk: sluit voordat je je huis verlaat, alle ramen. Ja, ook dat ene steekraampje bij de zolderverdieping of in je toilet. Een andere goede afschrikmethode is het ophangen van camera’s rondom je huis.

Laat een bewoonde indruk achter

Je wilt natuurlijk het liefst dat inbrekers denken dat je thuis vakantie aan het vieren bent. Het is daarom belangrijk om je woning een bewoonde indruk te geven. Uit ons onderzoek blijkt al dat 78% van de Nederlanders niet op social media laat weten dat ze op vakantie zijn. Inbrekers zitten ook op social media, dus dat is zeker slim!

Plaats daarnaast ook een auto voor het huis. Vraag eventueel je buren om hun (extra) auto op jullie oprit te parkeren gedurende de vakantie. Ook binnenshuis is het belangrijk dat er een teken van leven is. Laat daarom wat speelgoed en koffiekopjes rondslingeren zoals 36% van de Nederlanders al doet, en berg waardevolle spullen zoals laptops wel veilig op.

Slimme lampen en gordijnen

Zo’n 55% van de Nederlanders* gebruikt een lamp met bewegingssensor en één of meerdere tijdschakelaars. Zo laat je de lichten op verschillende tijden aan en uit gaan. Dit kun je ook doen met de raambekleding, bijvoorbeeld met slimme elektrische rolgordijnen van IKEA of Luxaflex. Hiermee kun je op afstand via je smartphone of tablet je raambekleding bedienen. Helemaal handig is dat je voor een langere periode kunt instellen wanneer deze open of dicht moeten zijn. Op die manier lijkt het alsof je huis bewoond is en houd je dieven op afstand.

Goed verzekerd op reis: check je verzekering

Last but not least: ga je wel goed verzekerd op reis? Een goede voorbereiding is belangrijk, maar toch gaat één op de vijf mensen zonder Inboedel- of Reisverzekering op vakantie. Met de Inboedelverzekering ben je goed verzekerd voor schade door inbraak, diefstal en andere oorzaken. Daarnaast ga je met een Reisverzekering goed verzekerd op reis, ook als je een weekendje weg in eigen land boekt. Fijne vakantie!**Onderzoek uitgevoerd in samenwerking met DirectResearch onder 1.262 respondenten van 18 jaar en ouder, maart 2022.

video player
Externe video content

Deze video wordt geladen door YouTube. Google verzamelt informatie over jouw interactie met deze video door gebruik te maken van cookies en kan deze informatie gebruiken om advertenties te tonen. Accepteer de cookies om door te gaan naar de video.

Waarom is een Inboedelverzekering zo belangrijk? © Allianz Direct
Familie loopt buiten

Wij staan voor je klaar in heel Europa

Met de Pechhulp Verzekering repareren we je auto in binnen- en buitenland. Is reparatie niet ter plekke mogelijk? Dan brengen we ‘m naar een garage in de buurt en krijg je vervangend vervoer.