Vriendinnen op vakantie

April 2022

Op vakantie: hoe laat je je huis goed achter?

Ga jij deze zomer op vakantie en ben je dus een paar dagen of misschien zelfs weken buiten de deur? Dan is het belangrijk om je huis veilig achter te laten. In deze blog delen we tips om inbraak te voorkomen, maar ook handige survival tips voor je planten en huisdier(en). Zo kun jij met een gerust hart op vakantie!

First things first: inbraakpreventie

Inbrekers gebruiken allerlei slimme trucjes om te testen of jij thuis bent. Ze klemmen bijvorobeeld een klein takje tussen de deurpost of leggen een papiertje bij je autoband. Liggen deze er na een paar dagen nog? Dan slaan ze toe. Wees ze een streepje voor en vraag je buren om een oogje in het zeil te houden. Tip: laat iemand af en toe de planten water geven en dagelijks de post weghalen.

De beste vakantiebeveiliging is een goed slot in de deur. Kies bijvoorbeeld voor een SKG-keurmerk slot, dat bestand is tegen de meest actuele inbraakmethodes. Heb je een schuifpui? Plaats dan een balkje aan de binnenkant op de rails tussen de deurpost en de schuifpui, zodat deze van buitenaf niet kan worden geopend. Een inkoppertje, maar niet onbelangrijk: sluit voordat je je huis verlaat, alle ramen. Ja, ook dat ene steekraampje bij de zolderverdieping of in je toilet. Kijk ook of er niets rondom het huis staat waar inbrekers op kunnen klimmen, zoals containers of een trap. Een andere goede afschrikmethode is het ophangen van camera’s rondom je huis.

Laat een bewoonde indruk achter

Je wilt natuurlijk het liefst dat inbrekers denken dat je thuis vakantie aan het vieren bent. Het is daarom belangrijk om je woning een bewoonde indruk te geven. Inbrekers zitten ook op social media, dus vermeld hier of op je antwoordapparaat nooit dat je met vakantie bent. Plaats daarnaast ook een auto voor het huis. Vraag eventueel je buren om hun (extra) auto op jullie oprit te parkeren gedurende de vakantie. Ook binnenshuis is het belangrijk dat er een teken van leven is. Laat daarom wat speelgoed en koffiekopjes rondslingeren, maar berg waardevolle spullen zoals laptops wel veilig op.

Slimme lampen en gordijnen

Gebruik een licht met bewegingssensor en installeer één of meer tijdschakelaars, waarmee je de lichten op verschillende tijden aan en uit laat gaan. Dit kun je ook doen met de raambekleding, bijvoorbeeld met slimme elektrische rolgordijnen van IKEA of PowerView® Automation van Luxaflex. Hiermee kun je op afstand via je smartphone of tablet je raambekleding bedienen. Helemaal handig is dat je voor een langere periode kunt instellen wanneer deze open of dicht moeten zijn. Op die manier lijkt het alsof je huis bewoond is en houd je dieven op afstand.

Regel een oppas voor je planten en dieren

Wanneer je huisdieren niet mee op vakantie kunnen, is het belangrijk dat ook zij op een fijne plek zijn. Heb je niet de luxe om een kennis op te laten passen? Dan is een dierenpension een betrouwbare oplossing. Kies voor een pension dat het verplichte bewijs van vakbekwaamheid kan laten zien en vraag ook naar een Dierbaar-keurmerk. Reserveer op tijd, want vooral in het hoogseizoen zitten pensions gauw vol. Om ervoor te zorgen dat je planten de warme zomer overleven, is een plantenoppas erg belangrijk. Maak het je plantenverzorg(st)er makkelijk en zorg ervoor dat je op elke bloempot een post-it plakt met informatie hoeveel en hoe vaak de plant verzorging nodig heeft. Zo blijft het groen in je huis ook daadwerkelijk groen.

En last but not least: heb je nog geen goede inboedelverzekering? Sluit deze dan zo snel mogelijk af!  Een inboedelverzekering is niet alleen handig voor inbraak en diefstal maar ook voor andere schades. Fijne vakantie! 

video player
Externe video content

Deze video wordt geladen door YouTube. Google verzamelt informatie over jouw interactie met deze video door gebruik te maken van cookies en kan deze informatie gebruiken om advertenties te tonen. Accepteer de cookies om door te gaan naar de video.

Waarom is een Inboedelverzekering zo belangrijk? © Allianz Direct

Wij staan voor je klaar in heel Europa

Met de Pechhulp Verzekering repareren we je auto in binnen- en buitenland. Is reparatie niet ter plekke mogelijk? Dan brengen we ‘m naar een garage in de buurt en krijg je vervangend vervoer.

Bekijk de Pechhulp Verzekering
Familie loopt buiten