Stel op citytrip

3 augustus 2023

Waarom heb je een Reisverzekering nodig?

Reis gepland, tickets geboekt, tassen ingepakt en Reisverzekering gedubbelcheckt. Klaar voor de vakantie! Maar wacht, heb je die Reisverzekering eigenlijk wel nodig? In welke gevallen is deze verzekering een redding en wanneer kun eigenlijk best zonder?

Is een Reisverzekering verplicht?

Het afsluiten van een Reisverzekering is in Nederland niet wettelijk verplicht. Toch kiezen veruit de meeste Nederlanders ervoor om er wel één af te sluiten. Kortlopend of doorlopend, je betaalt een relatief lage premie en krijgt daar een flink stuk zekerheid voor terug.

De voordelen van een Reisverzekering

Waar zit deze zekerheid dan precies in? Het belangrijkste voordeel van een Reisverzekering is de hulp die je krijgt wanneer je in een noodsituatie belandt. Je bagage wordt bijvoorbeeld gestolen uit je hotelkamer, je komt in een natuurramp terecht, je bent je paspoort kwijt of je wordt plotseling ernstig ziek.

Om een paar concretere voorbeelden te noemen:

 • Je tas is onderweg gestolen en je komt zonder spullen op je vakantiebestemming aan. Met een goede Reisverzekering kun je een vergoeding verwachten. Wel zo fijn, vooral wanneer je met kostbare spullen reist.
 • Je wordt ernstig ziek tijdens je reis en de lokale ziekenhuizen hebben geen passende oplossing voor je. Je verzekeraar overlegt met een lokale arts en regelt transport naar een ziekenhuis dat je wel kan helpen.
 • Je moet door ernstige ziekte (of letsel) eerder terug naar Nederland vliegen. Met een goede Reisverzekering worden de extra kosten gedekt.
 • Je ligt meer dan 5 dagen in het ziekenhuis, of je situatie is levensbedreigend. Heb je een goede Reisverzekering? Dan krijgt een vriend of familielid een retourticket om je te komen steunen. 

En dit is nog maar een kleine greep uit alle vervelende situaties waarin je blij bent met een goede Reisverzekering. Verzekeraars hebben dagelijks met diverse noodsituaties te maken, en weten dus heel goed hoe je snel en efficiënt handelt in verschillende landen. Zo’n expert achter de hand geeft een gerust gevoel.

Kortlopende of doorlopende Reisverzekering?

Veel verzekeraars bieden 2 opties: de kortlopende- en de doorlopende Reisverzekering.

De kortlopende Reisverzekering sluit je af voor de duur van een specifieke vakantie. De verzekering heeft een vaste start- en einddatum en moet je dus zelf aanzetten voordat je op vakantie gaat.

De doorlopende Reisverzekering is wat betreft dekking hetzelfde als de kortlopende Reisverzekering, maar loopt het hele jaar door. Je betaalt een vast maandbedrag en bent altijd verzekerd, tot je je contract weer opzegt.

Welke optie het beste bij jou past, hangt van je situatie af. Een veelgebruikte regel is: ga je per jaar minstens 14 dagen op vakantie met je gezin? Of reis je alleen voor minimaal 4 weken? Dan is een doorlopende Reisverzekering voordeliger.

Daarnaast bespaart de doorlopende optie je een extra actiepunt op je to-do-list: het regelen van de verzekering. Je gaat nooit meer per ongeluk onverzekerd op reis, en dat geeft een stukje extra gemoedsrust.

Aanvullende dekkingen: slim of overbodig?

 • Gekozen voor een kortlopende of doorlopende Reisverzekering? Dan ben je er nog niet. Een Reisverzekering komt namelijk in verschillende soorten en maten, met bijpassende aanvullende dekkingen. Om een paar voorbeelden te noemen:
 • Annuleringsverzekering: een handige aanvulling voor wanneer je je reis onverwachts moet annuleren of vroegtijdig moet afbreken. Zo worden extra kosten gedekt!
 • Medische Kosten dekking: een extra verzekering voor medische kosten in het buitenland die niet onder je zorgverzekering vallen.
 • Wintersporten en Risicosporten dekking: een verzekering voor wanneer je specifieke risicosporten uitvoert. Moet je een geboekte activiteit missen of raakt je sportuitrusting beschadigd? Dan worden de kosten vergoed.
 • Pechhulp verzekering: geen echte Reisverzekering, maar wel een Autoverzekering die erg handig is op reis. Met deze verzekering krijg je hulp bij pech onderweg. 24/7 en in heel Europa. 

Ook hier geldt: welke aanvullingen je kiest hangt af van je situatie en voorkeuren. Ga je bijvoorbeeld nauwelijks buiten Nederland op vakantie? Dan is een Medische Kosten verzekering voor jou minder belangrijk. Bekijk de opties die jouw verzekeraar biedt altijd aandachtig en overleg bij twijfel welk pakket het beste bij jouw situatie past.

De risico’s als je zonder Reisverzekering reist

Natuurlijk is reizen zonder Reisverzekering altijd een optie. Je neemt in dit geval zelf het risico, en met een flinke bankrekening hoeft dit geen probleem te zijn.

Wat moet je nu precies zelf kunnen dekken als je besluit om zonder Reisverzekering op pad te gaan? Het lijstje is vrijwel eindeloos, maar dit zijn de meest voorkomende kostenposten:

 • Onverwachte hoge medische kosten in het buitenland.
 • Verlies of diefstal van bezittingen zonder vergoeding.
 • Onvoorziene annuleringskosten bij het niet doorgaan van je reis.
 • Kosten voor repatriëring bij noodgevallen. 

Daarnaast mis je zonder Reisverzekering de kennis en ervaring van je verzekeraar. Wel kun je uiteraard altijd bij je hotel, reisorganisatie of de Nederlandse ambassade aankloppen voor hulp. Helemaal alleen sta je er gelukkig bijna nooit voor.

Wanneer is een Reisverzekering overbodig?

Laten we eerlijk zijn: Reisverzekeringen zijn waardevol, maar niet voor iedereen. Blijf je lekker thuis? Dan hoef je niet over deze verzekering na te denken.

Daarnaast is een kritische blik op je andere verzekeringen ook de moeite waard. Ga je bijvoorbeeld alleen weekendjes weg in Nederland en kun je de kosten van verloren bagage zelf wel dekken? Bij medische noodgevallen zal je zorgverzekering voor je klaarstaan, en goede medische zorg is gelukkig dichtbij. Bedenk in dit geval of een Reisverzekering voor jou wel de moeite (en premie) waard is.

Misschien heb jij geen Reisverzekering nodig, maar wel een Opstalverzekering, Inboedelverzekering of Autoverzekering. Lees in onze recente blog hoe je de juiste verzekeringen selecteert voor jouw situatie. 

Allianz Direct Reisverzekering

Op zoek naar een goede Reisverzekering? Bij Allianz Direct bieden we een Kortlopende en een Doorlopende Reisverzekering, met Basic, Comfort of Premium dekking én verschillende aanvullende dekkingen.. Lees snel verder voor meer over onze Reisverzekeringen of bereken je premie binnen 20 seconden.

Tip! Vakantie geboekt en verzekeringen rond? Dan is het tijd om in te pakken! Wat mag er niet ontbreken in je koffer of tas? Je leest het in onze overzichtelijke inpaklijst voor de vakantie

Was dit artikel nuttig?

Veelgestelde vragen

 • Wat gebeurt er als ik geen Reisverzekering heb?

  Als je geen Reisverzekering hebt, neem je zelf de kosten voor je rekening wanneer er iets misgaat op vakantie. Denk aan gestolen of beschadigde bagage, ziektekosten die je zorgverzekering niet vergoedt of onverwachtse annuleringen of repatriëring. 

 • Waar moet je op letten bij een Reisverzekering?

  Er bestaan verschillende soorten Reisverzekeringen, allemaal met hun eigen voordelen en kenmerken. Voordat je er één afsluit is het belangrijk dat je naar je leefstijl en persoonlijke voorkeuren kijkt.

  Ga je regelmatig op vakantie? Dan is een doorlopende verzekering waarschijnlijk de beste optie – terwijl voor een enkel weekendje weg per jaar een kortlopende verzekering voordeliger is.

  Kijk daarnaast ook naar alle aanvullende opties, eventuele eigen risico’s en de verzekerde bedragen. Het is even puzzelen, maar het vinden van de juiste verzekering is de moeite meer dan waard. 

 • Hoe lang van tevoren moet ik een reisverzekering afsluiten?

  Je sluit je reisverzekering af minimaal 1 dag voordat je op reis gaat. Wil je gebruik maken van de Reis- en Annuleringsverzekering? Zorg er dan voor dat je je verzekering uiterlijk 14 dagen na het boeken van je reis aanvraagt. 

 • Is een Reisverzekering altijd nodig?

  Het afsluiten van een Reisverzekering is niet verplicht, maar meestal wel verstandig. Het beschermt je tegen onverwachts hoge kosten door bijvoorbeeld gestolen bagage, ziekte of annuleringen.

  Heb je zelf voldoende op je bankrekening staan om deze kosten te dekken? Dan is een Reisverzekering niet nodig. 

 • Hoe belangrijk is een Reisverzekering?

  Hoe belangrijk een Reisverzekering is, hangt af van je individuele situatie. Vooral voor de frequente reizigers die onverwachtse hoge kosten niet zelf kunnen dekken is een goede Reisverzekering essentieel. Deze onverwachtse kosten kunnen namelijk makkelijk in de duizenden euro’s lopen.  

Familie loopt buiten met kind

Reisverzekering nodig?

Met de Reisverzekering van Allianz Direct profiteer je van SOS hulpverlening, vergoeding voor verloren en vertraagde bagage. Kies uit Basic, Comfort of Premium en ontdek de wereld op jouw manier!