Inbreker met zaklamp

23 augustus 2023

Zo beveilig je je woning tijdens de vakantie

Beter een goede buur dan een verre vriend! Maar liefst 70% van de Nederlanders vraagt buren om een oogje in het zeil te houden terwijl ze op vakantie zijn. Dit is geen overbodige luxe, want de tijdelijk verlaten woningen van vakantiegangers zijn hét doelwit van inbrekers. Iedere vakantieperiode slaan er weer meer woningdieven toe.

Hoe beschermen Nederlanders zich tegen diefstal tijdens de vakantie? Lees snel verder voor interessante nieuwe data en handige tips om jouw huis optimaal te beveiligen.

Top 5 maatregelen

Wat zijn de populairste methoden om inbrekers af te schrikken? Wij vroegen 1.179 respondenten hoe zij hun huis beveiligen tijdens de vakantie. Dit zijn de top 5 maatregelen die uit ons onderzoek naar voren kwamen:

1. Zet de vakantie niet op social media

De nummer 1 maatregel? Opletten met vakantiefoto’s! 71% van onze respondenten gaf aan vakantiefoto’s niet op social media te delen. Deze zijn namelijk leuk voor vrienden en familie, maar kunnen ook inbrekers op ideeën brengen.

Tip! Wil je je vakantiefoto’s toch graag delen? Overweeg je online profielen dan (tijdelijk) op privé te zetten. Zo verklein je de kans dat inbrekers jouw vakantie opmerken.

2. Vraag de buren om hulp

70% van onze respondenten vraagt de buren om een oogje in het zeil te houden tijdens de vakantie. Zien inbrekers af en toe beweging rond het huis en merken ze dat er toezicht is, dan slaan ze minder snel toe.

Tip! Blijf je langer weg? Vraag een vertrouwd persoon zoals een buur, familielid of vriend dan om regelmatig je brievenbus te legen, het gras te maaien of de gordijnen te openen en sluiten. Dit wekt de indruk dat er iemand aanwezig is en vermindert de kans op een inbraak. Laat deze persoon ook weten hoe ze je kunnen bereiken in geval van nood.

3. Zet ladders en vuilnisbakken achter slot en grendel

Op nummer 3 staat een simpele maatregel: het weghalen van ladders, vuilnisbakken of andere grote objecten waarmee inbrekers naar binnen kunnen klimmen. 68% van onze respondenten denkt eraan om deze objecten tijdens de vakantie te verwijderen.

Tip! Heb je geen mogelijkheid om grote objecten in een afgesloten ruimte te zetten? Probeer ze dan ergens aan vast te zetten met een stevig fietsslot. Ver weg van het balkon en de ramen natuurlijk!

4. Gebruik een tijdschakelaar met raambekleding en tijdschakelaar

52% van de respondenten gaf aan tijdschakelaars te gebruiken voor binnenverlichting en raambekleding. Gaat het licht af en toe aan en gaan de rolluiken ’s avonds dicht? Dan lijkt het net alsof er mensen aanwezig zijn.

Tip! Stel de tijden van de schakelaars realistisch in. Zet het slaapkamerlicht aan wanneer het woonkamerlicht uitgaat, en doe hetzelfde met de gordijnen. Zo kunnen inbrekers niet zien dat je schakelaars gebruikt.

5. Gebruik een buitenverlichting met bewegingssensor

Inbrekers houden niet van licht. Gaat er een licht aan wanneer ze zich rondom jouw huis bewegen? Dan geven ze vaak op. De kans dat ze worden opgemerkt is simpelweg te groot.

51% van onze respondenten gaf aan gebruik te maken van buitenverlichting met bewegingssensor tijdens de vakantie.

Tip! Wil je het inbrekers nog lastiger maken om ongezien te werk te gaan? Snoei dan ook eventuele bomen en struiken rondom het huis even bij. Hoe meer zichtbaarheid vanaf de buren en de straat, hoe beter.

Goed verzekerd op vakantie

Naast het pakken van je koffer is het goed om voorafgaand aan je vakantie na te gaan of al je verzekeringen goed op orde zijn. Denk bijvoorbeeld aan je Reisverzekering, maar ook aan je Inboedel- of Opstalverzekering.

Controleer daarnaast of je aan de voorwaarden voldoet om aanspraak te maken op vergoeding bij eventuele inbraak tijdens de vakantie. Is je huis niet goed beveiligd, dan wordt de schade vaak niet vergoed.

Ron Adams, Head of Marketing & Sales bij Allianz Direct: “Het is goed om te zien dat mensen zich bewust zijn van de risico’s op woninginbraak als ze op vakantie gaan. De kans dat er wordt ingebroken is klein, maar het is altijd goed om er alles aan te doen om inbraak te voorkomen. Wat veel mensen niet weten, is dat je aan bepaalde voorwaarden moet doen om aanspraak te maken op je Inboedelverzekering bij woninginbraak. Als je bijvoorbeeld een raam of deur hebt open laten staan, wordt er niet uitgekeerd.

Was dit artikel nuttig?

Couple playing guitar

Jouw inboedel is veilig bij ons

Bij Allianz Direct verzeker je de spullen in je huis voor vrijwel alle schade, standaard met €0 eigen risico.