Juni 2023
Je huis verkopen: tips & tricks
In 2022 stond een huis gemiddeld 27 dagen te koop. Dat valt mee, maar een paar maanden - of helaas zelfs jaren - is ook geen uitzondering. En jarenlang op een verkoop wachten wil natuurlijk niemand.
Hoe zorg je nou dat jouw huis niet op de markt blijft hangen? Dit zijn onze tips & tricks om snel én voordelig je huis te verkopen.
1. De juiste makelaar
Bij de verkoop van je huis kom je waarschijnlijk al snel bij een belangrijke vraag terecht: wel of geen verkoopmakelaar? Beide opties hebben voor- en nadelen. Zo kun je zonder makelaar geld besparen en hoef je minder te schakelen tussen verschillende partijen. Met de hulp van een makelaar heb je dan weer een groter bereik, meer juridische zekerheid en wordt het onderhandelen voor je gedaan. Zo bespaar je veel tijd.
Kies je voor een makelaar? Ga dan zorgvuldig na welk kantoor en welke expert het beste bij je passen. Denk aan kosten, verkoopsnelheid, ervaring in de regio, marketingactiviteiten, eventuele kosten wanneer je je opdracht weer intrekt (intrekkingskosten) en natuurlijk de persoonlijke klik.
Onze tip? Kies voor een makelaar die is aangesloten bij een branchevereniging, zoals NVM, Vastgoedpro of VBO. Deze makelaars zijn aan extra kwaliteitsregels gebonden én bij problemen kun je altijd bij de vereniging terecht.
2. Opknappen of verbouwen
Ben je geneigd je huis te verbouwen vóór de verkoop? Een nieuwe keuken of badkamer als blikvanger? Extra interesse kan dit zeker opleveren, maar het is een risico. Smaken verschillen, en je kunt de plank daarom goed misslaan. Vaak is een echte verbouwing de investering daarom niet waard.
Dit geldt overigens niet voor kleine reparaties of verbeteringen die niet smaakafhankelijk zijn. Afgebladderde verf, kapotte deurklinken of scheve keukenkastjes vallen direct op en zijn vaak makkelijk en betaalbaar te repareren. Ook in de tuin is dit belangrijk. Vooral een voortuin geeft een belangrijke eerste indruk. Hoe netter, hoe beter! Een investering in achterstallig onderhoudt verdient zich 80 tot 100% weer terug, blijkt uit onderzoek van Wegwijs.
Tip! Heb je donkere muren in je huis? Overweeg dan om deze wit te verven. Lichte kleuren creëren ruimte en komen mooier uit op de foto.
3. Foto’s en video
Investeer niet in dure verbouwingen, maar juist wél in professionele foto’s en video’s. Professionele beelden zijn het visitekaartje van je woning, en het aantrekken van potentiële kopers valt of staat hiermee.
Uit onderzoek van Funda bleek dat 1 op de 3 huizenzoekers een video en 360° foto’s essentieel vindt. Kunnen ze deze niet vinden, dan reageert een groot deel van de Funda-gebruikers niet op een advertentie.
Hoe zorg je nou voor deze professionele beelden? Heel simpel, kies een goede woningfotograaf met de juiste apparatuur. Vaak kan je makelaar je hierin adviseren. Ruim daarnaast je huis goed op, verwijder persoonlijke items en style alle ruimtes op een neutrale manier. Plan de shoot met daglicht, liefst op een zonnige dag.
4. Nieuwe digitale mogelijkheden
Bij een simpele advertentie op Funda blijft het in 2023 niet meer. 360° foto’s, digitale tours en slimme online marketing maken het verkopen van een huis steeds interessanter.
Wil je bijvoorbeeld nóg een stapje verder gaan dan de 360° foto? 87% van de kopers en huurders heeft interesse in bezichtigingen via virtual reality (VR) of augmented reality (AR). In een online tour (met VR-bril of op je telefoon) kunnen geïnteresseerden online een voorselectie maken, waardoor de kans op succes bij een bezichtiging op locatie stukken groter is.
En dan is er nog online marketing. Naast Funda en makelaarswebsites, zoeken veel kopers ook op social media naar hun droomhuis. Maak je bijvoorbeeld slim gebruik van social media advertenties, dan is de kans heel groot dat jouw ideale koper je woning te zien krijgt.
Ga je aan de slag met de online marketing van je woning? Overleg dit dan wel even met je makelaar.
5. Plattegronden, bouwtekeningen en ontwerp
Uiteraard willen potentiële kopers de afmetingen en mogelijkheden van een huis zien. Naast foto's en video's zijn duidelijke plattegronden daarom een cruciaal onderdeel van een verkoopadvertentie. Plaats deze op Funda, op social media, op de makelaarswebsite en op alle andere plekken waar je je huis met de wereld deelt.
Heb je ook bouwtekeningen? Deel deze dan met je makelaar en met geïnteresseerden. De kans is groot dat hier nuttige informatie in te vinden is.
Wil je je huis nóg een stukje aantrekkelijker maken? Dan kan het nuttig zijn om een architect in te schakelen, die in een tekening alvast de potentie van je huis laat zien. Vooral wanneer het om een opknapper gaat, is adverteren met een mooi ontwerp een slimme zet.
6. Vind de perfecte prijs
Als laatste een belangrijke: de prijs. Hoe lager de prijs, hoe sneller je je huis waarschijnlijk verkoopt. Logisch, maar geen goede strategie, want hoogstwaarschijnlijk wil je juist zoveel mogelijk voor je huis binnenhalen. Het vinden van de perfecte balans is hier essentieel.
Heb je een goede makelaar aan boord? Vraag dan om een deskundig advies. De makelaar zal waarschijnlijk langskomen voor een inspectie en doet uitgebreid onderzoek naar bijvoorbeeld trends en prijzen in de buurt, de vraag van dat moment en de staat van het huis.
Wil je toch zelf de prijs bepalen? Vraag dan vergelijkbare woningen op in het kadaster. Neem de locatie en staat van je huis in overweging en bedenk hoeveel je zelf voor de koop en eventuele verbouwingen hebt betaald.
Tip! Huis verkocht en klaar voor een verhuizing naar een nieuwe woonplaats? Lees dan snel verder in onze blog over verhuizen naar een andere gemeente.
Goed verzekerd tijdens de verhuizing
Ga je verhuizen? Zorg dan dat je goed verzekerd bent. Met onze Woonverzekering hoef je je geen zorgen te maken over je huis én al je waardevolle spullen. Ook bij eventuele ongelukken tijdens de verhuizing ben je verzekerd.
Geef daarnaast op tijd je nieuwe adres door aan de verzekeraar. Zo blijf je altijd goed verzekerd op het juiste adres!
Meer weten? Lees snel verder voor meer over onze Woonverzekering of bereken direct je premie.
Was dit artikel nuttig?
Benieuwd naar meer?
Dit zijn de leukste afslaguitjes!
Iedereen kent het wel: een lange uitzichtloze rit in de auto en de enige stop die je tegenkomt langs de snelweg is een saai en inspiratieloos parkeerterrein. Op zoek naar een leuk afslaguitje? Check onze lijst!
De duurste en goedkoopste gemeentes
Benieuwd naar de duurste en goedkoopste gemeentes van Nederland? Wij zetten ze op basis van de gemeentelijke belastingen op een rijtje.