Koppel met verhuisdozen in huurwoning

April 2022

Huurwoning: wanneer eigen verzekering nodig?

Huur jij een woning of ga je binnenkort een woning huren? Dan ben je vast druk bezig met het inrichten van je huis, het opknappen van je tuin of het behangen van je muren. Allemaal belangrijke dingen natuurlijk, maar vergeet je niet om ook je woonverzekering af te sluiten? Je denkt er liever niet aan, maar soms lopen dingen anders dan gepland. In zulke gevallen is het goed om terug te kunnen vallen op je verzekering. In deze blog lees je meer over woonverzekeringen bij een gehuurde woning en wanneer je bij je verzekeraar terecht kunt als huurder. 

Woonverzekeringen huurhuis

Of je nu een huis koopt of huurt; het is altijd een goed idee om een woonverzekering af te sluiten. Alleen kun je uit meerdere soorten woonverzekeringen kiezen en zijn bij een huurwoning niet al die verzekeringen nodig. Bij ons kies je uit de Opstalverzekering, de Inboedelverzekering en de Aansprakelijkheidsverzekering. Als huurder van een huurwoning zijn vooral de inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering van belang. Waarom je deze verzekeringen wel nodig hebt en de opstalverzekering misschien, lees je hieronder. 

Opstalverzekering nodig bij huurhuis?

De Opstalverzekering dekt schades aan de vaste elemten van je woning, zoals het dak van de woning. Als je een huis koopt moet je deze verzekering afsluiten, maar als huurder zit dit anders in elkaar. Als je een woning huurt is de opstalverzekering meestal niet nodig. Bij een huurwoning is je huurbaas of de VvE (Vereniging van Eigenaren) in principe verantwoordelijk om de opstalverzekering voor de gehuurde woning af te sluiten. Het kan natuurlijk geen kwaad om dit wel even dubbel te checken, zo voorkom je misverstanden. De opstalverzekering dekt kosten wanneer er bijvoorbeeld door brand of water schade aan de vaste delen van de woning ontstaat. 

Inboedelverzekering huurhuis

In tegenstelling tot de opstalverzekering, wordt de inboedelverzekering niet door je huurbaas of de VvE geregeld. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Een inboedelverzekering is zeker handig om te hebben, ook als je een woning huurt. Met een inboedelverzekering zijn alle spullen die je in je huis kunt verplaatsen, verzekerd. Denk hierbij aan je meubels, technische apparatuur zoals een televisie, laptop of kostbare sieraden. Onder de dekking van een inboedelverzekering valt schade door:

 • Brand, bliksem, neerslag, storm, lekkage en diefstal
 • Hak- en breekwerk bij het opsporen van een lekkage
 • Noodzakelijk vervangen van je sloten na diefstal (van je sleutels)
 • Vervangende woonruimte indien nodig
 • Aan spullen in de schuur, berging en garage
 • Aan spullen in een kamer van een uitwonend studerend kind

Aansprakelijkheidsverzekering

Met de aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor de schade die je per ongeluk aan of bij anderen maakt. Denk daarbij aan het per ongeluk omstoten van die dure vaas bij de buren. Maar ook lichamelijk letsel dat je bij een aanrijding op de fiets veroorzaakt valt hieronder. Of je nu een huis koopt of huurt; een aanspraklijkheidsverzekering is handig en kan je behoeden voor hoge kosten bij een ongeluk(je). Denk bijvoorbeeld aan schade die je per ongeluk aan anderen veroorzaakt:

 • Door jou, je partner, je kinderen en je huisdier
 • Door je woning, bijvoorbeeld door een vallende dakpan
 • Bij een stage of bijbaantje van je kinderen
 • Bij onbetaald vrijwilligerswerk
 • Tijdens het logeren of oppassen
 • Veroorzaakt tijdens een vriendendienst, tot €15.000
 • Aan geleende spullen, tot €15.000

Ik huur een woning: wanneer kan ik bij mijn verzekeraar terecht?

In het geval van schade in/aan je huurwoning, wil je natuurlijk weten waar je terecht kan. Zoals eerder genoemd valt de opstalverzekering vaak onder verantwoordelijkheid van de verhuurder, terwijl de inboedelverzekering en eventuele aansprakelijkheidsverzekering eigen verantwoordelijkheid zijn. Wanneer je bij je eigen verzekeraar terecht kan of wanneer je juist bij je verhuurder of VvE moet zijn, hangt af van het type schade. 

Stel je voor dat er een lekkage is ontstaan in je badkamer. Je badkamer zit vast aan de woning en kan je niet verwijderen zonder dat er schade plaatsvindt aan de woning, dus dit valt onder de opstalverzekering. De kans is dus groot dat je hiervoor je huurbaas of de woningbouwvereniging moet bellen. Maar is je inboedel beschadigd, zoals je tapijten, meubels of apparaten in je huis? Dan kan je juist aanspraak doen op je inboedelverzekering. Dit zijn namelijk verplaatsbare spullen. Check onze website voor tips en om vooraf te checken waar je moet zijn in geval van schades. 

Was dit artikel nuttig?

Couple playing guitar

Jouw inboedel is veilig bij ons

Bij Allianz Direct verzeker je de spullen in je huis voor vrijwel alle schade, standaard met €0 eigen risico.