Waterschade huis door storm

April 2022

Stormschade aan je huis

In Nederland kennen we helaas ook flinke stormen. Van sneeuw tot Sahara zand en van windstoten tot overstromingen – we hebben het allemaal weleens gezien. In deze extreme weersomstandigheden zit je het liefst lekker binnen, maar wat nou als er stormschade aan je woning is ontstaan? Hoe voorkom je zulke schade en wat kun je doen als er toch schade aan je woning is? Dat en meer over stormschade aan je woning lees je hier.

Stormschade aan je huis voorkomen

Stormschade aan je huis is iets wat je liever voorkomt. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Tijdens een storm vliegen er losse spullen door de lucht, vallen bomen misschien zelfs om en is de kans op schade groot. Natuurlijk kun je niet precies voorspellen welke boom omvalt, maar vaak weet je wel van tevoren dat er een storm aankomt. Dat is hét moment om je voor te bereiden op de storm. Wat kun je doen om je huis te beschermen?

 • Sluit ramen en deuren
 • Verwijder of verzeker loszittende spullen aan je woning
 • Ruim je tuin op, zet de trampoline stevig vast en verplaats losse potten en andere loszittende spullen naar een beschutte plek of naar binnen
 • Controleer regelmatig je dakbedekking, zo voorkom je losvliegende dakpannen
 • Check ook je schutting: dit is een windvanger, dus zorg ervoor dat ‘ie stevig staat
 • Klap je zonwering in of rol ‘m op
 • Ga voor groen in de tuin: planten en gras vangen overtollig water beter op dan een stenen tuin
 • Heb je al groen in de tuin? Houd dit dan wel goed bij. Snoei heggen en takken tijdig om te voorkomen dat deze tijdens de storm afbreken
 • Blijf voor je eigen veiligheid thuis

Na de storm: check je huis en omgeving op schade

De storm is voorbij, nu is het tijd om je huis en omgeving te checken. Loop een rondje rondom je woning en eventueel in de tuin om de schade te bekijken. Doe dit wel voorzichtig, want vlak na een storm kan gevolgschade ontstaan. Hierdoor is er gevaar dat spullen of bomen later nog vallen, of in sommige gevallen zelfs instortingsgevaar ontstaat.

Schade aan je woning? Dit kun je doen

Heb je ondanks je goede voorbereiding op de storm toch schade aan je woning? Bel bij hoge nood dan direct de nooddiensten. Is er geen nood, maar wel schade? Volg dan deze stappen:

 • Maak direct foto’s van de schade
 • Meld je schade zo snel mogelijk bij je verzekeraar
 • Bij Allianz Direct meld je de schade online
 • Hier kun je de foto’s uploaden en eventueel een gespecificeerde offerte uploaden
 • Vervolgens gaan wij direct voor jou aan de slag

Stormschade verzekeren: woonverzekering

Je doet je best om schade te voorkomen, maar de storm veroorzaakt toch schade aan je huis. Hiervoor wil je dus ook goed verzekerd zijn, zodat je niet met een flinke rekening blijft zitten. Welke verzekering heb je nodig?

Opstalverzekering stormschade

Met de Opstalverzekering van Allianz Direct ben je standaard met €0 eigen risico verzekerd voor onder andere stormschade en andere schade aan je huis. Hiermee is jouw woning en alles wat eraan vastzit verzekerd, ook bij storm. Dat geldt dus ook voor schade aan je garage, schuur, dak of zonnepanelen. Wel zo fijn!

Goed om te weten: veel verzekeraars hanteren een verhoogd eigen risico bij stormschade, van €100 tot wel €450. Met een woonverzekering van Allianz Direct ben je goed verzekerd voor stormschade. Je eigen risico is bij ons standaard €0 en dat blijft zo - ook bij schade door storm!

Woon je in een huurwoning en heb je stormschade?

De schade aan de vaste onderdelen van je huurwoning valt onder de opstalverzekering die je verhuurder heeft afgesloten. Dit loopt eventueel via de VvE (Vereniging van Eigenaren).

Verder is het natuurlijk altijd verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten. Daarmee zijn de spullen in je huurwoning verzekerd bij verschillende soorten schade. Stel je hebt een lekkage door de storm en daardoor schade aan je inboedel, dan is dit met inboedelverzekering van Allianz Direct goed verzekerd – uiteraard met standaard €0 eigen risico.

Stormschade aan anderen

Zijn jouw dakpannen afgewaaid en is daardoor schade ontstaan aan het huis van je buren? Dat is erg vervelend. Met een Aansprakelijkheidsverzekering weet je zeker dat je de schade van je buren kunt vergoeden en blijf je goede buren.

Was dit artikel nuttig?

Woman sitting in window

Schade in of aan je huis?

Of je nu brand, een inbraak of een lekkage hebt: met onze Opstalverzekering ben je goed verzekerd.