Stel thuis aan het eten

Januari 2022

Tips om je huis praktisch in te richten met weinig ruimte

We zijn tegenwoordig vaker thuis. Als je je woonkamer gebruikt als kantoor, gym en eetruimte kan het er eenzijdig uit zien, omdat je naar dezelfde vier muren staart. Daarnaast vallen kleine dingen zoals die scheve plank aan de muur je sneller op. Uiteindelijk kom je tot het punt dat je je hele interieur wilt veranderen. Goed punt! Jij bent ten slotte ook veranderd, dus dan is het logisch dat je leefruimte met je mee verandert. Maar waar kan je het beste beginnen? En hoe zorg je ervoor dat je binnen je budget blijft? In deze blog lees je simpele tips die je huis of appartement groter kunnen laten lijken.

Denk na over je eigen woonstijl

Voordat je je ruimte opnieuw gaat inrichten is het belangrijk om te bedenken wat je wilt en wat je kan met de ruimte. Meet de ruimte op, denk na over de indeling van je huis en bedenk voor jezelf wat voor woonstijl je graag wilt. Je hoeft niet per se naar een interieurstylist - er valt genoeg inspiratie te vinden op sociale media. Bedenk je kleurenpalet. Een lichte kleur aan de muur en gebruik van dezelfde kleurgroep in je meubels zorgen er bijvoorbeeld voor dat de ruimte er groter uit ziet. Stel een budget vast, zodat je weet waar je aan toe bent tijdens het shoppen. Tijdens je plan van aanpak is het handig om te beginnen bij de grote meubels, zoals tafels en kasten. Daarna denk je aan kleine meubels zoals salontafels en tot slot eindig je met decoratie en eventueel planten. Omdat je zelf bepaalt wat je kiest, straalt de ruimte uit waar jij voor staat.

Gebruik je licht op een slimme manier

Als er iets is waar je niet op wilt besparen, is het verlichting. Het is de belangrijkste sfeermaker in je interieur. Spots in je plafond kunnen bijvoorbeeld handig zijn als je je ruimte goed wilt verlichten. Een dimmer is ook erg fijn en zorgt tegelijkertijd voor sfeer. Licht-strips zijn tegenwoordig helemaal in en zijn ook nog eens erg handig! Deze strips plak je namelijk aan de muur of het plafond, bijvoorbeeld onder je vensterbank in de woonkamer. Dit zorgt voor een strakke look en het kost je gemiddeld maar een paar tientjes. Tafel- en vloerlampen creëren ook gezelligheid in huis. Een leuke trend is bijvoorbeeld de kleurlamp, die je met behulp van een app op je mobiel of tablet van kleur kan veranderen.

Grote meubels = Kleine ruimte

Grote meubels in een kleine ruimte, of omgekeerd? Kan dat? Het is te vergelijken met een broek die net te strak zit of een jurk die net te wijd valt. Met te kleine meubels lijkt je huis net een poppenhuis en met te grote meubelen ziet je huis er weer erg klein uit. Het is dus handig om voor het interieur shoppen je ruimte op te meten. Schrijf de opmetingen op een papiertje of zet ze in je telefoon zodat je ze bij de hand hebt. Dit maakt het een stuk makkelijker om de juiste meubels voor jouw ruimte  te kiezen. As je de juiste meubels hebt gevonden, probeer ze dan zo weinig mogelijk tegen de muur te plaatsen. Dit zorgt voor minder schade aan je muren en/of meubels en hierdoor oogt de ruimte ook groter.

Opgeruimd staat netjes

Houd je ruimte lekker opgeruimd! Als je veel spullen hebt is dat geen probleem. Begin met een grondige opruimbeurt en probeer je spullen te verdelen in kleine groepen, om ze zo netjes op te bergen. Vind een systeem dat bij jou past, hierdoor maak je het makkelijker voor jezelf om te onthouden waar je spullen liggen.  Probeer ook logisch inkopen te doen, koop bijvoorbeeld een salontafel met kastjes aan de onderkant. Om een ruimtelijk gevoel te creëren kun je eraan denken om je muren voor opslag te gebruiken. Bijvoorbeeld door ophangbare kastjes. Of kies voor een kast met deurtjes, dat is makkelijk om je rommel te ‘verstoppen’. Heb je mooie spullen die je wel graag wilt laten zien? Hang een plank aan de muur voor je mooie kunstwerken of speciale souvenirs van die bijzondere verre reis. Zo zorg je ervoor dat je huis rust uitstraalt.

Zoals je ziet kan je met een klein budget grote veranderingen maken aan je interieur. Begin met een opruimbeurt, meet je ruimtes op en kom achter je eigen persoonlijke stijl. Als je deze drie stappen hebt voltooid ben je al erg ver op de goeie weg. Welke kleuren je gaat gebruiken en welke meubels daar het beste bijpassen laten we aan jou over. Het is ten slotte jouw huis. 

Vrouw zit te relaxen thuis

Bereken je premie in 20 seconden

Ben je er helemaal over uit? Bereken dan je premie binnen 20 seconden en verzeker je woning!

Was dit artikel nuttig?