Pier in Scheveningen

8 mei 2023

Parkeren aan het strand: hoeveel kost dat?

De zomer komt eraan! Tijd voor een strandwandeling in de zon, een dagje ontspannen op je handdoek (of strandstoel) en een frisse duik in de Noordzee.

Maar kun je bij de Nederlandse stranden eigenlijk nog wel parkeren? Of wordt het uren zoeken naar een peperdure parkeerplaats? Wij gingen op onderzoek uit. Van duur naar helemaal gratis: dit zijn de parkeerkosten bij 7 fijne stranden in Nederland: 

1. Scheveningen

Kortgeleden was Scheveningen in het nieuws door de torenhoge parkeerkosten. Of je nu 10 minuten blijft of een hele dag, in delen van de badplaats betaal je maar liefst €50. Voor een kort bezoek een enorme prijs, en écht goedkoop parkeren lukt in Scheveningen dan ook niet meer. Op de meeste plaatsen betaal je momenteel €6,50 per uur. 

Hoe bereik je het strand toch zo voordelig mogelijk? 

  • Reserveer een parkeerplek bij een particuliere aanbieder, via bijvoorbeeld MobyPark
  • Parkeer bij de Park+Bike in Wassenaar en fiets met een deelfiets in een kwartiertje naar het strand. Je boekt hier een parkeerplaats en fiets vanaf €17 per dag. 
  • Parkeer bij de Park+Beach van Qpark (Q-Park CS New Babylon of Q-Park Malieveld) en reis verder met een (deel)bakfiets of de tram. Voor een dag betaal je op deze manier €6 (tram) of €8 (fiets) per auto, en €1 (tram) of €2 (fiets) voor iedere extra persoon.

2. Bloemendaal aan Zee

Bloemendaal aan Zee staat bekend om de gezellige sfeer en leuke strandtenten. In de zomer trekken veel Nederlanders én buitenlandse vakantiegangers richting deze kleine badplaats, waar gelukkig aardig wat parkeerplekken te vinden zijn. 

Op twee ruime parkeerterreinen staat je auto beschut onder een groot dak van zonnepanelen. Je betaalt hier in de zomermaanden (1 maart tot 1 november) €4,50 per uur en maximaal €31,50 per dag. In de winter ben je goedkoper uit, met €1,65 per uur en €13,30 per dag. 

3. IJmuiden

Nog een stukje goedkoper parkeer je bij IJmuiden. In het hoogseizoen (half april tot half september) ben je hier op de locaties IJmuiderslag 1 (max. 2 uur) en IJmuiderslag 2 (max. 4 uur) €2,30 per uur kwijt en in de winter kun je zelfs gratis terecht. Wil je langer blijven? Langs de Heerenduinweg parkeer je voor €1,80 per uur of €8,50 per dag. 

IJmuiden is misschien niet zo bekend als Scheveningen en Bloemendaal, maar wel heel erg leuk. Het enorme strand en duingebied bestaat uit 2 delen: IJmuiderslag en IJmuiden aan Zee. Aan de andere kant van het Noorderbuitenkanaal ligt het Noorderstrand, waar je in verschillende straten gratis mag parkeren.

4. Vlissingen

Vlissingen heeft een heerlijk strand van 4 kilometer lang en zo’n 70 meter breed. Best uniek, een strand in de stad. En omdat het strand en de boulevard op het zuiden liggen, hebben ze bijzonder veel zonuren. In 2019 had Vlissingen zelfs de meeste zonuren van heel Nederland. 2067 uur om precies te zijn. 

In Vlissingen kun je op straat parkeren voor €2 per uur, of in een parkeergarage voor €1,70 per uur. De garages (De Fonteyne en Scheldeplein) bevinden zich in het centrum en in een kwartier lopen bereik je het strand. 

Wil je helemaal gratis parkeren? Dat kan bij de P+R’s Vlissingen en Souburg. Hier kun je je auto gratis kwijt, als je vervolgens doorreist met het OV. 

5. Hoek van Holland

Wist je dat Hoek van Holland, hét strand van Rotterdam, opvallend veel gratis parkeermogelijkheden heeft? Op de volgende plekken kun je gratis je auto kwijt:

  • Helmweg-Zuid
  • Koningin Emmaboulevard
  • Koningin Emmaweg
  • Strandboulevard
  • Strandweg/Paviljoenweg
  • Badweg
  • Helmweg-Noord

Ben je bang dat de plekken dicht bij het strand vol zijn? Overweeg dan om bij P+R Hoek van Holland te parkeren. Hier vind je 134 parkeerplaatsen, inclusief 6 plekken voor elektrische auto’s. Vanaf deze P+R ben je met het openbaar vervoer in ongeveer 8 minuten bij het strand. Voor de OV-reizigers is er trouwens goed nieuws: met metrolijn B reis je sinds kort in 37 minuten vanaf Rotterdam Beurs naar Hoek van Holland. Nergens anders in Nederland kom je met het spoor zo dicht bij de zee! 

Fun fact! Het strand van Hoek van Holland is ongeveer 250 meter breed is. Dit maakt het één van de breedste stranden van Nederland.

6. Ouddorp

Écht gratis parkeren doe je in Ouddorp. Misschien niet de bekendste strandplek, maar wel een hele mooie. Dit strand is de ideale plek om tot rust te komen en van de natuur te genieten, al kan het ook hier in het hoogseizoen druk worden. Loop je echter een stukje weg van de massa’s, dan kun je altijd wel een rustig plekje vinden. Het strand van Ouddorp is namelijk 17 kilometer lang. 

Gratis parkeren kan aan de Noordweg, Brouwersdam, Vrijheidsweg en Groenedijk. Vanaf deze parkeerplaatsen ben je meestal binnen 10 minuten lopen op het strand.

7. Den Helder

Als laatste kun je ook in het verre noorden gratis van het strand genieten. Den Helder en de omliggende dorpjes zijn omringd door natuur. Bij Fort Kijkduin vind je bijvoorbeeld een lang wandelpad, langs het fort en helemaal naar het strand. Een stukje naar het zuiden kun je onder meer terecht op de parkeerplaats aan de zanddijk of bij strandafslag Duinoord. Allemaal gratis, en op zo’n 10 minuten loopafstand van het strand. 

Hou je van een schoon strand? Dan zit je in Den Helder goed. Dit strand werd in 2022 namelijk uitgeroepen tot het Schoonste Strand van Noord-Holland. 

Tip! Wil je weten waar je nog meer gratis of voordelig kunt parkeren? De website van Prettigparkeren geeft een handig overzicht.

Vrouw thuis met krant

Stop met vergelijken, begin met besparen

Goedkope autoverzekering nodig? Bereken je premie en vind de autoverzekering die bij jou, je auto én je portemonnee past.

Was dit artikel nuttig?