Beschadigde kabel in auto

2 mei 2023

Wilde (knaag)dieren onder de motorkap: wat doe je eraan en ben je gedekt?

De schade die wilde knaagdieren in auto’s aanrichten kan hoog in kosten oplopen. Knaagdieren zoals steenmarters kruipen graag onder je warme motorkap en knagen aan je autokabels. Dit veroorzaakt niet alleen flinke schade, maar kan ook tot zeer gevaarlijke situaties leiden waarbij er kortsluiting kan ontstaan en je auto in de brand kan vliegen. Terwijl dit vroeger vooral in het zuiden en het oosten van het land een probleem was, zijn steenmarters tegenwoordig bijna door heel Nederland te vinden. Hoe kan je het voorkomen en ben je gedekt tegen dit soort schade? Je leest het allemaal in deze blog. 

Hoe voorkom je schade aan je auto door wilde knaagdieren?

Steenmarters kunnen er erg schattig uitzien met hun lieve kraaloogjes en donzige vacht. Maar vergis je niet, wilde knaagdieren zoals steenmarters hebben vlijmscherpe tanden waarmee ze heel wat schade kunnen aanrichten onder je motorkap. Opeens kun je dan last krijgen van een niet goed startende motor, haperende elektra of allerlei andere autoproblemen. In het ergste geval kan het leiden tot oververhitting en kan er zelfs brand ontstaan. 

Steenmarters zijn 's nachts het meest actief en zijn vaak te vinden dichtbij dorpen en boerderijen, maar tegenwoordig zelfs in grote steden. Tegenwoordig komen ze bijna door heel Nederland voor, maar met name in Limburg, Brabant, Overijssel, Gelderland en Groningen. Een steenmarter is een beschermde diersoort en mag je dus niet vangen of doden door middel van bijvoorbeeld gif. Wat mag je dan wel doen om een steenmarter te verjagen? Met onze 5 tips kan je schade aan je auto door marters en andere wilde knaagdieren eenvoudig voorkomen.

1. Gebruik diervriendelijke anti-marter spray

Je kan een marter op een diervriendelijke manier verjagen door middel van speciale anti-marter autospray, die je ten minste een keer per maand op de kabels in je auto moet spuiten. Na een tijdje vervaagt de geur namelijk. De spray heeft een bepaalde geur die marters niet fijn vinden en de sprays geven de kabels ook een vieze smaak. Spray het op minstens tien verschillende plekken onder de motorkap en vermijd plekken die heet worden, aangezien de spray daar snel zal verdampen. Handige plekken zijn bijvoorbeeld op de motorkapbekleding en achter de koplampen. Je kan de spray kopen bij bouwmarkten, in sommige dierenwinkels of online.

2. Parkeer je auto op gaas

Merk je dat er steenmarters in de omgeving zijn? Met een stuk (kippen)gaas kan je marters ook op een eenvoudige manier verjagen. Span het gaas op de grond, het liefst tussen een aantal panlatten, en parkeer daarboven op je auto. Zorg dat het gaas zo'n 30 tot 40 centimeter uitsteekt buiten de auto. Je hoeft het gaas niet strak te spannen, het is beter om het een beetje te laten golven. Een steenmarter vindt dat niet fijn en durft daar niet op te lopen. Extra tip: spuit wat deodorant op het gaas, dat vinden marters geen fijne geur. 

3. Maak gebruik van ultrageluid

Een andere manier om een steenmarter op een diervriendelijke manier te verjagen is door middel van ultrageluid. Dit geluid is zo hoog dat mensen het niet kunnen horen, maar dieren wel. Je kan het beste een bewegingssensor kopen en in de tuin zetten, waarbij het geluid pas aan gaat als er een dier langsgelopen is. Zo wennen marters niet aan het geluid en schrikken ze zodra het geluid aan gaat, waardoor ze op de vlucht slaan.

Een vergelijkbare optie is de 12V marterverjager, een klein apparaatje dat periodiek ultrageluid maakt en je onder je motorkap kan plaatsen. Het apparaatje werkt alleen op stroom, maar kan eenvoudig op de accu van je auto aangesloten worden. Geen zorgen, het apparaatje gebruikt maar heel weinig stroom: ongeveer net zo veel als het digitale klokje van je auto. 

4. Zorg voor verlichting 

Steenmarters en andere wilde knaagdieren houden niet zo van licht. Je zou dus kunnen overwegen om een buitenlamp te plaatsen op je oprit of bij de parkeerplaats van je auto. Zo staat je auto op een goed verlichte plek geparkeerd en zullen wilde knaagdieren op afstand blijven. Parkeer je je auto op straat? Zet je auto dan altijd onder een lantaarnpaal wanneer mogelijk. 

5. Parkeer je auto in een afgesloten garage

Heb je een garage thuis? Als het mogelijk is, parkeer je auto dan in je garage in plaats van op straat. Zorg dat de garage goed afgesloten is en dicht gaten groter dan 4 centimeter af, zodat er geen wilde knaagdieren binnen kunnen dringen. 

Ben je gedekt?

Bij de meeste verzekeraars wordt schade aan je auto veroorzaakt door wilde knaagdieren vergoed bij een Beperkt Casco of All Risk autoverzekering. Dit is alleen niet zo bij alle verzekeraars, dus check de voorwaarden van je autoverzekering altijd even goed. 

Heb je een Beperkt Casco of All Risk autoverzekering bij Allianz Direct? Dan wordt schade aan je auto door knagen van een wild (knaag)dier gewoon vergoed! Houd er wel rekening mee dat zo'n schadeclaim invloed kan hebben op je schadevrije jaren. Kortom, ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Maak daarom goed gebruik van bovenstaande tips om je auto zo goed mogelijk te beschermen tegen deze schattige, maar oh zo vervelende knaagdieren!

Was dit artikel nuttig?

Vrouw met kat

Wil je een complete dekking?

Met een All Risk verzekering is alle schade gedekt. Het maakt niet uit of deze bij jezelf of bij een ander is veroorzaakt. Deze dekking wordt het meest gekozen bij auto’s jonger dan 6 jaar.