Zon schijnt woning in

Juni 2023

Schade aan je huis door hitte

Door het veranderende klimaat zijn de temperaturen de afgelopen jaren steeds meer gestegen. Hierdoor hebben we in de zomer steeds vaker te maken met hittegolven. Helaas kunnen deze extreme temperaturen ook schade aan je huis veroorzaken. Wees goed voorbereid op de hitte door gebruik te maken van onderstaande vijf tips om schade te voorkomen!

Tips om schade door hitte te voorkomen

1. Plat dak? Loop je dakbedekking na

Vooral platte daken hebben het zwaar te verduren tijdens een periode van constant hoge temperaturen. Als het langere tijd niet geregend heeft bestaat er dan ook een grote kans op schade, zoals een scheurtje in de bekleding. Als er dan een flinke regenbui voorbij komt is er een erg grote kans dat er een lekkage ontstaat. Controleer dus goed je dakbedekking op vuil en eventuele schade, vooral als je op vakantie gaat en langere tijd afwezig bent. Je wil natuurlijk voorkomen dat je terugkomt van vakantie en je huis onder water staat!

2. Maak goten en afvoerputten schoon

Al klinkt het misschien gek, langdurige hitte kan leiden tot natte voeten. Door de hitte verliezen bomen namelijk hun bladeren. Doordat de dakgoten een tijd niet schoongespoeld worden door de regen, hopen de bladeren zich op in de dakgoten samen met takjes en ander afval. Na hitte kunnen flinke onweersbuien ontstaan met veel regen. Als er dan in een keer een grote lading water door de dakgoten loopt, is de kans groot dat er een ontstopping ontstaat met als gevolg daarvan een lekkage. In extreme gevallen kan het zelfs ook voorkomen dat de dakrand het begeeft door de volle dakgoot, wat ook tot een lekkage kan leiden. Gelukkig kan je dit voorkomen door goten en afvoerputten van tevoren goed schoon te maken zodat de regen zonder moeite weg kan lopen!

3. Laat op tijd je fundering controleren

Door langdurige droogte kan het voorkomen dat de bodem een stukje daalt, waardoor je woning kan verzakken. De schadekosten kunnen hierbij erg hoog oplopen, dus zorg ervoor dat je op tijd je fundering laat controleren om grotere schade te voorkomen.

4. Check goten en regenpijpen

Goten en regenpijpen kunnen door warmte gaan uitzetten. Als je te maken hebt met een hittegolf en het dus meerdere dagen achter elkaar warm is, krijgen goten en regenpijpen niet de mogelijkheid om weer te krimpen. Zo staan ze dus constant op de ‘hoogste stand’. Hierdoor kunnen er helaas scheurtjes ontstaan in het materiaal. Het is daarom verstandig om je goten en regenpijpen goed na te gaan tijdens een langere periode van hoge temperaturen.

5. Controleer je verfwerk

Ook het verfwerk van je woning heeft last van hittegolven. De verf kan door de hitte uitdrogen, waardoor er scheurtjes ontstaan. Als vocht uiteindelijk deze scheurtjes in het hout bereikt, kan het houtwerk gaan rotten en ben je nog verder van huis. Het is daarom belangrijk om regelmatig je verfwerk te controleren voordat het van kwaad tot erger gaat.

Goed verzekerd?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Heb je, ondanks deze tips, toch schade aan je woonhuis opgelopen? Dan wil je uiteraard wel goed verzekerd zijn. Met onze Opstalverzekering heb je €0 Eigen Risico én ben je verzekerd voor schade door brand, diefstal, neerslag, storm en lekkage!

Auto beschermen tijdens hittegolf

Naast je woning, kan een hittegolf ook slechte invloed hebben op je auto. Ben je benieuwd hoe je tijdens een hittegolf ook goed voor je auto kan zorgen? In deze blog lees je meer over hoe je je auto het beste kan beschermen om schade te voorkomen. 

Was dit artikel nuttig?

Woman sitting in window

Schade in of aan je huis?

Of je nu brand, een inbraak of een lekkage hebt: met onze Opstalverzekering ben je goed verzekerd.