Jongen met ventilator

Juni 2022

Tips om de warme zomer door te komen

De zomer komt er weer aan, dat betekent dat het weer warmer gaat worden. Aan de ene kant natuurlijk hartstikke lekker maar aan de andere kant ook wel vervelend voor als je in een huis woont wat snel warm wordt of als de zon er de hele dag op schijnt. Toch zijn er wel een paar trucjes om je huis koeler te houden in de zomer. In deze blog lees je daar meer over.

Fles met water voor de ventilator

Het gebruiken van een ventilator spreekt een beetje voor zich, toch zijn er een aantal dingen die je misschien nog niet weet. De ventilator blaast de lucht uit die al aanwezig is in de ruimte. Hierdoor wordt het niet per se koeler aangezien het warme lucht is wat er in de ruimte aanwezig is. Een manier om deze lucht toch te koelen is door een paar flessen water in te vriezen en dan voor de ventilator neer te zetten. Let erop dat je de flessen niet helemaal vult, ze kunnen namelijk gaan barsten. Aangezien het ijs uiteindelijk natuurlijk zal gaan smelten, is het handig om een handdoek onder de flessen neer te zetten, zo blijft je vloer lekker droog.

De zomer komt er niet in!

Het is erg belangrijk om je huis goed te ventileren. Niet alleen voorkom je er ziektes mee, ook helpt goede ventilatie tegen warmte in de zomer. Het is slim om je ramen en deuren vroeg in de ochtend 1-2 uurtjes open te zetten. De uren erna is het juist goed om ze allemaal dicht te houden, de gordijnen dicht te doen en de rolluiken omlaag te houden. Op deze manier voorkom je dat de hitte van buiten naar binnen komt en blijft je huis heerlijk koel.

Natte handdoek voor je raam

Als je dan toch besluit om ze open te doen voor extra ventilatie, hang dan een koude natte handdoek ervoor. Zo wordt de warme lucht van buiten eerst nog een beetje gekoeld voordat het de kamer binnenkomt.

Stand-by of helemaal uit?

Elektrische apparaten zoals je oven, magnetron, televisie, printer en je computer geven onnodige warmte af. Zorg dus dat je deze altijd helemaal uitzet, dus niet op stand-by. Vergeet vooral je laptop en telefoon niet. Vaak laten we deze langer in het stopcontact dan dat eigenlijk nodig is. Als je dit tijdig eruit haalt, is het ook nog eens beter voor het milieu. Een win-win situatie dus.

Warme thee tegen de hitte?

Je eerste reactie wanneer het warm is, is om iets kouds te drinken. Het liefste iets fris met ijsblokjes erin. Je denkt dat het verfrissend werkt, maar dat is dus niet waar! Door het koude drinken, daalt je lichaamstemperatuur heel eventjes maar gaat daarna juist heel erg stijgen. Vermijd ook alcohol. Dit heeft een uitdrogend effect. Het beste is om lauwwarm water te drinken of water op kamertemperatuur. Je kan een smaakje eraan toevoegen door een schijfje citroen, komkommer of sinaasappel erin te stoppen. Ook een paar blaadjes munt kunnen voor een verfrissend gevoel zorgen.  

Cool air of aircooler?

Een aircooler is een combinatie van een airco en een ventilator. Het grootste verschil tussen een airco en een aircooler is dat een airco werkt met koelvloeistof en de aircooler met ijs of water wat je er zelf in kan doen. Het apparaat gebruikt dit om de lucht te koelen en meteen ook te zuiveren. Een groot voordeel aan een aircooler is dat het minder stroom verbruikt dan een normale airco.

Extra tips

  • Leg je handen in een teiltje met lauwwarm water of houd je polsen onder een stromende kraan.
  • Doe je klusjes of ’s ochtends vroeg of stel ze uit naar een minder warme dag (indien dat kan uiteraard).
  • Draag ‘’koude’’ kleding. Ofwel kleding die lekker luchtig is. Denk aan katoenen shirts. Ook is het handig om katoenen lakens of linnen lakens te gebruiken in de zomer.

Was dit artikel nuttig?

Vrouw zit te relaxen thuis

Bereken je premie in 20 seconden

Ben je er helemaal over uit? Bereken dan je premie binnen 20 seconden en verzeker je woning!