Vuurwerk

December 2022

Vuurwerkschade: verzekering en voorkomen

De meeste Nederlanders zien Oud en Nieuw als een gezellige avond waar traditiegetrouw ook vuurwerk bij hoort. Helaas zorgt vuurwerk iedere jaarwisseling ook voor maar liefst €15 miljoen schade aan voertuigen en woningen. Wordt schade aan je auto door vuurwerk eigenlijk vergoed en hoe kan je het voorkomen?

Vuurwerkschade aan je auto voorkomen

Auto’s lopen veel gevaar voor schade rondom de jaarwisseling. De ramen kunnen barsten en brandbare onderdelen, zoals banden of rubberen strips, kunnen smelten door vuurwerk. Daarnaast is het kruit van vuurwerk ook schadelijk voor de lak van je auto en kan je auto in de fik vliegen. Het is daarom niet gek dat vuurwerk elk jaar veel schade aan auto’s veroorzaakt. Gelukkig hebben wij een aantal tips waarmee je vuurwerkschade aan je auto hopelijk kan voorkomen:

1. Parkeer je auto in een overdekte garage

De beste manier om vuurwerkschade aan je auto te voorkomen is door je auto in een overdekte (openbare) garage te parkeren. Zit er geen overdekte garage bij jou in de buurt? Probeer je auto dan ergens te parkeren op plekken waar nauwelijks vuurwerk wordt afgestoken, zoals bij tankstations of bejaardentehuizen.

2. Gebruik een oude vochtige deken

Staat je auto toch buiten? Leg dan een oude vochtige deken over je auto heen. Dit werkt tegen neerstortende vuurpijlen en beschermt daarnaast ook de lak van je auto tegen kruitresten. Klap daarnaast ook je spiegels in en eventuele antennes.

3. Was je auto vóór de jaarwisseling

Was je auto van tevoren en maak ook gebruik van wat extra wax, zodat kruitresten minder makkelijk in de lak kunnen trekken. Een schone auto met een gladde lak en een goede waslaag is namelijk beter beschermd tegen resten van vuurwerk. Dit komt omdat vuurwerkresten zo makkelijker van je auto af glijden dan bij een vieze auto.

Wordt schade door vuurwerk vergoed?

De autoverzekering is een van de verzekeringen waar rond de jaarwisseling het meest schade op wordt verhaald. Maar welke autoverzekering dekt welke schade nou precies?

WA-verzekering

Als je alleen een WA-verzekering hebt, krijg je geen vergoeding bij vuurwerkschade. Dit komt omdat je met een WA-verzekering alleen verzekerd bent voor schade die je veroorzaakt aan anderen met jouw auto. Weet je wie de dader is? Dan kan je uiteraard wel proberen om de schade te verhalen op deze persoon door hem of haar persoonlijk aansprakelijk te stellen.

Brandschade zonder opzet

Heeft vuurwerk brandschade aan je auto veroorzaakt en was er geen sprake van opzet? Als je een Beperkt Casco of All Risk verzekering hebt krijg je deze schade gelukkig vergoed bij de meeste verzekeraars. Bovendien heeft brandschade door vuurwerk meestal ook geen invloed op je schadevrije jaren.

Lak- en ruitschade

Is de lak van je auto beschadigd door vuurwerk? Dit wordt bij de meeste verzekeraars alleen vergoed met een All Risk verzekering. Dit heeft wel gevolgen voor je schadevrije jaren en je premie, dus het is handig om eerst na te gaan of het niet voordeliger is om de schade zelf te betalen.

Ruitschade als gevolg van vuurwerk is gedekt als je een Beperkt Casco of een All Risk verzekering hebt afgesloten. Alleen barsten in de ruit zijn verzekerd, dus sterretjes en andere beschadigingen worden niet vergoed. Ruitschade heeft gelukkig geen effect op je schadevrije jaren.

Vuurwerkschade aan je auto met opzet

Is er met opzet schade aan je auto toegebracht, doordat er bijvoorbeeld een rotje in de uitlaat gestopt is? Dit soort schade valt onder vandalisme. Alleen een All Risk verzekering vergoed schade door vandalisme bij de meeste verzekeraars. Als je deze schade wilt laten vergoeden door je verzekeraar heeft dit wel gevolgen voor je schadevrije jaren. Tenzij je weet wie de dader is, dan kan je de schade op hem of haar verhalen via je verzekeraar.

Wat vergoedt Allianz Direct bij vuurwerkschade?

Hoewel de meeste verzekeraars schade door vandalisme vergoeden met een All Risk verzekering, is vuurwerkschade bij Allianz Direct ook al verzekerd bij een Beperkt Casco dekking.  Als je verzekerd bent bij Allianz Direct krijg je namelijk schades die ontstaan zijn door brand, ontploffing en schroeien vergoed bij zowel een Beperkt Casco als All Risk verzekering. Hier valt vuurwerkschade doorgaans onder, tenzij het bijvoorbeeld gaat om lakschade ontstaan door de poot van een vallende vuurpijl. Bovendien hebben dit soort schades bij Allianz Direct ook geen invloed op je schadevrije jaren en je premie!

Vuurwerkschade die niet een gevolg zijn van brand, ontploffing of schroeien zijn meestal verzekerd met een All Risk dekking en hebben wel gevolgen voor je schadevrije jaren. Denk bijvoorbeeld aan schade aan de lak van je auto dat ontstaan is door een poot van een vallende vuurpijl.

Meld je schade in Mijn Account

Is je auto helaas toch beschadigd geraakt? Meld dan hier direct eenvoudig je schade in je Mijn Account. 

Twaalf gemeenten met vuurwerkverbod

De afgelopen twee jaar mocht in heel Nederland geen vuurwerk afgestoken worden wegens corona en de druk op de zorg. Dit jaar is dat totaalverbod van tafel, maar dat betekent niet dat iedereen weer overal vuurwerk af mag steken. Woon jij namelijk in de gemeente Amsterdam, Rotterdam, Schiedam, Haarlem, Bloemendaal, Heemstede, Apeldoorn, Nijmegen, Heumen, Mook en Middelaar, Soest of de Utrechtse Heuvelrug? Deze twaalf gemeenten vinden de afgesproken vuurwerkregels niet genoeg en hebben een algeheel vuurwerkverbod ingevoerd. Alleen fop- en schertsvuurwerk mogen daar afgestoken worden, zoals sterretjes en kwalerwten. 

Was dit artikel nuttig?

Vrouw met kat

Wil je een complete dekking?

Met een All Risk verzekering is alle schade gedekt. Het maakt niet uit of deze bij jezelf of bij een ander is veroorzaakt. Deze dekking wordt het meest gekozen bij auto’s jonger dan 6 jaar.