Stekkerblok

November 2023

Voorkom sluipgebruik: welke apparaten gebruiken het meest?

Veel elektrische apparaten in huis verbruiken constant energie, zélfs als ze op stand-by staan. Zonder dat je het doorhebt verbruik je zo meer energie en daarom wordt het ook wel sluipverbruik genoemd. Erg zonde van je energierekening én de stroom natuurlijk, al helemaal met de hoge energieprijs van tegenwoordig. Het goede nieuws? Bij veel apparaten kun je sluipverbruik voorkomen. Benieuwd welke apparaten de grootste sluipverbruikers zijn en hoe je sluipverbruik opspoort en tegengaat? Lees dan snel verder!

Wat is sluipverbruik?

Veel apparaten verbruiken stroom, ook als je ze niet gebruikt. Denk aan de oplader van je telefoon, de vaatwasser die niet is uitgeschakeld zelfs je waterkoker die continue in het stopcontact zitten. Omdat ze in het stopcontact zitten, blijven ze constant een beetje stroom vragen. Dit wordt sluipverbruik genoemd. Met name oude apparaten kunnen ongemerkt veel stroom verbruiken in de stand-by of uit-stand. Dit komt omdat er tegenwoordig regels gelden over hoeveel sluipverbruik een apparaat maximaal mag hebben, waardoor nieuwe apparaten bijna geen sluipverbruik meer hebben.

Sommige apparaten hebben altijd energie nodig. Denk maar aan een koelkast, een cv-ketel of een router. Maar bij veel andere apparaten kan je sluipverbruik voorkomen aangezien het vaak niet nodig is dat ze altijd in het stopcontact blijven zitten en zo energie laten weglekken.

Stiekeme slurpers

Een gemiddeld huishouden verbruikt per jaar zo’n 450 kWh aan stroom door sluipverbruik. Met de hoge energieprijzen tegenwoordig kost dat je maar liefst zo’n €350 op jaarbasis! Eeuwig zonde toch? De grote vraag is natuurlijk welke apparaten hier het meeste aan bijdragen. Daarom zetten we de meest voorkomende stiekeme slurpers voor je op een rijtje:

 

Tabel verbergen

Apparaat

Computer met randapparatuur

Kleine elektrische boiler

Heetwaterkraan

Spelcomputers

Internetmodem

Koffiezetapparaat

 • Gemiddeld verbruik per jaar

  260kWh

  150kWh

  87kWh

  79kWh

  60kWh

  42kWh

 • Kosten per jaar*

  €104

  €60

  €34,80

  €31,60

  €24

  €12,80

*Berekend aan de hand van het plafondtarief van € 0,40 per kWh (geldig onder 2.900 kWh verbruik per jaar; bron: United Consumers). 

Sluipverbruikers opsporen 

De eerste stap om sluipverbruik te verminderen, is de stiekeme slurpers in je huis te betrappen. Je kan de sluipverbruikers opsporen door een energiemeter te gebruiken, die je tussen het apparaat en het stopcontact plaatst. Een energiemeter kost zo’n €10-€25 en laat je direct zien hoeveel energie dat apparaat verbruikt in stand-by stand.  

Het is erg handig om een hele nacht te meten wat een apparaat in stand-by verbruikt. Dit kun je doen door het volgende: 

 1. Deel het sluipverbruik door het aantal uren dat je hebt gemeten; 
 2. Vermenigvuldig dat met het aantal uren dat het apparaat per dag op stand-by staat; 
 3. Vermenigvuldig dat met 365 (dagen van het jaar) en je huidige stroomtarief; 
 4. De uitkomst is wat het sluipverbruik van het apparaat je per jaar kost. 

Tips om sluipverbruik te verminderen 

Heb je alle sluipverbruikers in je huis opgespoord? Dan is het nu tijd om hun onnodige verbruik te stoppen. Dit kan je doen op meerdere manieren: 

 • Vervang oude apparaten die een hoog sluipverbruik hebben voor nieuwe, zuinigere apparaten. 
 • Gebruik de uitknop van een apparaat in plaats van de stand-by knop. 
 • Haal de stekkers uit het stopcontact. Dit helpt vooral als je een apparaat een tijd niet gebruikt of bij opladers van bijvoorbeeld je elektrische tandenborstel, laptop of telefoon.   
 • Koop een stekkerdoos met aan/uit-schakelaar. Met één druk op knop schakel je meerdere apparaten in een keer allemaal uit. 

Bespaarstekker 

Het is soms erg lastig om een apparaat helemaal uit te zetten of de stekker uit het stopcontact te halen. Als dat geen optie is, kun je het beste een bespaarstekker plaatsen tussen het apparaat en het stopcontact. Een bespaarstekker schakelt de stand-by stand helemaal uit. Voor de televisie, computer met randapparatuur, het koffiezetapparaat en de elektrische boiler bestaan er bespaarstekkers. Deze kunnen op verschillende manieren werken, dus laat je vooraf goed informeren. De prijzen van schakelklokken liggen tussen de €10 en €50.  

*Ook een bespaarstekker verbruikt energie, maar dit is erg weinig. Het vermogen is 0,1 tot 0,3 watt. 

Zuinig op je spullen

Door eerst goed uit te zoeken welke apparaten veel stroom verbruiken als je ze even niet nodig hebt, kan je daarna makkelijk je eigen verbruik verminderen met bovenstaande tips. Dat zie je terug in je portemonnee én je draagt je steentje bij aan een beter milieu! En als je graag zuinig bent op je spullen, wil je er natuurlijk graag zo lang mogelijk van blijven genieten. Met een Inboedelverzekering van Allianz Direct zijn al je spullen in je woning goed verzekerd! Wel zo slim.  

 

Stel op bank op ipad

Maak van je huis een verzekerd thuis

Kies voor een woonverzekering die bij jou past. Zo ben je ervan verzekerd dat jouw huis jouw thuis is, ongeacht de situatie.

Was dit artikel nuttig?