Stekkerblok

Oktober 2022

Voorkom sluipgebruik: welke apparaten gebruiken het meest?

Veel elektrische apparaten in huis verbruiken constant energie, zélfs als ze op stand-by staan. Zonder dat je het doorhebt verbruik je zo meer energie. Vandaar dat het sluipverbruik genoemd wordt. Erg zonde van je energierekening én de stroom natuurlijk, al helemaal met de hoge stroomprijs van tegenwoordig. Het goede nieuws? Bij veel apparaten kan je sluipverbruik voorkomen. Benieuwd welke apparaten de grootste sluipverbruikers zijn en hoe je sluipverbruik opspoort en tegengaat? Lees dan snel verder!

Wat is sluipverbruik?

Veel apparaten verbruiken stroom, ook als je ze niet gebruikt. Denk aan de oplader van je telefoon, het klokje van je oven of zelfs je waterkoker die continue in het stopcontact zitten. Omdat ze in het stopcontact zitten, blijven ze constant een beetje stroom vragen. Dit wordt sluipverbruik genoemd. Met name oude apparaten kunnen ongemerkt veel stroom verbruiken in de stand-by of uit-stand. Dit komt omdat er tegenwoordig regels gelden over hoeveel sluipverbruik een apparaat maximaal mag hebben, waardoor nieuwe apparaten bijna geen sluipverbruik meer hebben.

Sommige apparaten hebben altijd energie nodig. Denk maar aan een koelkast, een cv-ketel of een router. Maar bij veel andere apparaten kan je sluipverbruik voorkomen aangezien het vaak niet nodig is dat ze altijd in het stopcontact blijven zitten en zo energie laten weglekken.

Stiekeme slurpers

Een gemiddeld huishouden verbruikt per jaar zo’n 450 kWh aan stroom door sluipverbruik. Met de extreem hoge energieprijzen tegenwoordig kost dat je maar liefst zo’n €350 op jaarbasis! Eeuwig zonde toch? De grote vraag is natuurlijk welke apparaten hier het meeste aan bijdragen. Daarom zetten we de meest voorkomende stiekeme slurpers voor je op een rijtje:

 • Computer en televisie met randapparatuur (bijvoorbeeld toetsenbord of dvd-speler)
 • Koffiezetapparaat
 • Kleine elektrische boiler
 • Oven met digitale klok
 • Heetwaterkraan
 • Opladers
 • Spelconsole (bijvoorbeeld Playstation)

Sluipverbruikers opsporen

De eerste stap om sluipverbruik te verminderen, is de stiekeme slurpers in je huis te betrappen. Je kan de sluipverbruikers opsporen door een energiemeter te gebruiken, die je tussen het apparaat en het stopcontact plaatst. Een energiemeter kost zo’n €10-€25 en laat je direct zien hoeveel energie dat apparaat verbruikt in stand-by stand. 

Tips om sluipverbruik te verminderen

Heb je alle sluipverbruikers in je huis opgespoord? Dan is het nu tijd om hun onnodige verbruik te stoppen. Dit kan je doen op meerdere manieren:

 1. Vervang oude apparaten die een hoog sluipverbruik hebben voor nieuwe, zuinigere apparaten.
 2. Gebruik de uitknop van een apparaat in plaats van de stand-by knop.
 3. Haal de stekkers uit het stopcontact. Dit helpt vooral als je een apparaat een tijd niet gebruikt of bij opladers van bijvoorbeeld je elektrische tandenborstel, laptop of telefoon.  
 4. Koop een stekkerdoos met aan/uit-schakelaar. Met één druk op knop schakel je meerdere apparaten in een keer allemaal uit.
 5. Gebruik een bespaarstekker voor de tv met randapparatuur. Die schakelt de stand-by stand volledig uit.

Door eerst goed uit te zoeken welke apparaten veel stroom verbruiken als je ze niet gebruikt, kan je daarna makkelijk je eigen verbruik verminderen met bovenstaande tips. Dat zie je terug in je portemonnee én je draagt je steentje bij aan een beter milieu!

 

Was dit artikel nuttig?

Maak van je huis een verzekerd thuis

Kies voor een woonverzekering die bij jou past. Zo ben je ervan verzekerd dat jouw huis jouw thuis is, ongeacht de situatie.

Bekijk onze woonverzekeringen
Stel op bank op ipad