Allianz Direct wordt gemaakt door de mensen die er werken. Een van die mensen is:

Tycho Bear

Tycho bezorgt nieuwe medewerkers van Allianz Direct een warm welkom: ‘Ik wil iets voor anderen kunnen betekenen’.

Made by Tycho

Hoe het is om te groeien van medewerker naar trainer binnen Allianz Direct? Onze collega Tycho Bear (32) kan er inmiddels alles over vertellen. Als deelnemer van een pilot gericht op ‘agile werken’ volgt hij een traject om als trainer binnen de organisatie te werken. Tycho zit inmiddels perfect in zijn rol en vertelt wat dit traject hem tot nu toe heeft gebracht.

Als nieuwkomer bij Allianz Direct is de kans groot dat je met Tycho in aanraking komt. In zijn rol als trainer heeft hij naast zijn werkzaamheden voor de afdeling Klantenservice een traject doorlopen om nieuwe medewerkers wegwijs te maken binnen de organisatie. Tycho: “Ik volg intensieve trainingen, krijg begeleiding van coaches en leer op een heel andere manier te werken. Je leert onder andere hoe je beter feedback kunt geven, om teamdynamiek te herkennen en je leidinggevende vaardigheden te verbeteren. Daarmee daag je jezelf continu uit, wat maakt dat ik hier in korte tijd een enorme ontwikkeling heb doorgemaakt.”

Initiatief durven nemen

Tycho heeft wel twijfels gehad om aan dit traject te starten. “Ruim 3 jaar geleden, toen ik bij Allianz Direct begon, was er meer hiërarchie. Als iets je opviel wat verbetering kon gebruiken, was er geen plek waar je dit kwijt kon. Met als gevolg: men nam geen initiatief en dat had behoorlijk invloed op de uitdaging in je werk.” Het vertrouwen was gelukkig maar voor korte duur afwezig. In dit nieuwe traject van meer initiatief durven nemen, voelt Tycho zich enorm uitgedaagd. “Je leert zoveel in de omgang met mensen. Ik stel nu meer kritische vragen. Bepaalde dingen doe je puur uit gewoonte, nu ben ik veel bewuster bezig met wat er zich afspeelt op de werkvloer. Hoe voer je je werkzaamheden uit? Waarom kies je voor deze aanpak? Wanneer accepteren we het als iets goed genoeg is?”

Werken vanuit een nieuwe rol

Meer dan ooit is Tycho gaan werken vanuit de spirit dat je alleen samen écht iets kunt bereiken. “Het is belangrijk dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Juist door andere personen in een verbetertraject te betrekken, kun je samen een bepaald doel bereiken.” Hoe de nieuwe rol van trainer hem bevalt? “Soms is het best pittig, maar tegelijk merk ik dat ik zoveel energie krijg om mijn passie voor dit bedrijf aan anderen over te brengen.” Wat hij vooral wil delen met nieuwe medewerkers: “Dat ze zich binnen ons bedrijf goed voelen, dat het leuk is om hier te werken. Want als mensen het onderling naar hun zin hebben en gezamenlijke doelen kunnen behalen, dan volgt het werkplezier vanzelf.”

 

'Bepaalde dingen doe je puur uit gewoonte, nu sta ik meer stil bij wat er speelt op de werkvloer.'

 

Continu proces van verbetering

Eén ding is zeker, voorlopig is Tycho nog lang niet uitgeleerd in zijn nieuwe rol als trainer bij Allianz Direct. “Ik leer nog elke dag bij, in deze rol zit zoveel uitdaging in. Ik signaleer zaken die aan verbetering toe zijn en maak er gelijk werk van. Hoe leuk is dat? Vaak ligt een oplossing zo voor het oprapen. Om iets heel simpels te noemen: heel vaak worden vragen vanuit nieuwe medewerkers aan collega’s gesteld. Terwijl onze kennisbank is bedoeld om het inwerktraject van nieuwkomers te vergemakkelijken. Voor nu en in de toekomst. Het is aan ons om medewerkers daarop te wijzen. Het is bijzonder om ruimte te krijgen om mee te denken binnen een organisatie, nu is het aan mij om deze ruimte optimaal te benutten!”