Rotterdam, 25 november 2021

6 tips om je huis voor te bereiden op de winter

Vader met kindje in keuken

December staat voor de deur! Wellicht heb je je winterjas en laarzen alvast uit de kast getrokken, maar vergeet ook zeker niet om je huis voor te bereiden op het koude seizoen. We besteden tenslotte meer tijd thuis de komende tijd en dan is het wel zo fijn als het binnenshuis lekker warm is én blijft - zeker met de huidige energieprijzen. Bereid je huis voor op de kou met onderstaande tips van online verzekeraar Allianz Direct.

Tip 1: Sluit de buitenkraan af

Wanneer het vriest, loop je het risico dat je buitenkraan bevriest. Water dat bevriest gaat uitzetten, waardoor je zelfs een gebroken waterleiding kunt krijgen. Laat daarom je buitenkraan leeglopen en draai hem daarna dicht. Zo doe je dat:

  1. Draai eerst de afsluitkraan tussen de buitenkraan en de hoofdkraan dicht.
  2. Draai vervolgens de buitenkraan en de aftapkraan open, zodat het resterende water uit de kraan loopt.
  3. Draai tenslotte de aftapkraan weer dicht. De buitenkraan kun je nu open laten staan.

Tip 2: Isoleer je huis

Hoewel steeds meer woningen beter geïsoleerd worden, zijn er nog veel huizen met ruimtes die minder goed geïsoleerd zijn en op hun beurt ook sneller koud zijn. Denk aan de kelder, een bijkeuken of de zolder, waar ook vaak kwetsbare apparaten als een wasmachine of cv staan. Isoleer deze ruimtes dus goed en houd de verwarming minimaal op 15 graden.

Tip 3: Maak je tuin winterklaar

Vergeet ook je tuin niet voor te bereiden op de winter. De herfst is daar het ideale moment voor. Bescherm de vorstgevoelige planten tegen de kou en snoei de uitgebloeide planten. Ook is het slim om je heggen en eventueel bomen nog een laatste keer te snoeien. Zo voorkom je dat takken afbreken en eventueel schade aanbrengen in een storm. Daarnaast zijn natte bladeren en/of sneeuw natuurlijk gevaarlijk glad, dus even je gazon harken kan geen kwaad. Haal ook losse elementen uit je tuin, of zet ze goed vast zodat ze bij storm niet losraken.

Tip 4: Voorkom bevroren waterleidingen

Behalve je buitenkraan zijn er ook in huis aardig wat waterleidingen die door de kou kunnen bevriezen. Zo voorkom je bevroren waterleidingen:

  1. Zet kranen die je weinig gebruikt tijdens de winter uit en sluit de leiding af.
  2. Natuurlijk kun je energie besparen door de thermostaat lager te zetten, maar houd minimaal 15 graden aan. Zet de verwarming dus niet uit, ook niet als je gaat slapen of een paar dagen weg bent.
  3. Ontlucht je cv en vul indien nodig water aan.
  4. Stel de anti-vriesstand in als je een centrale verwarming hebt.

Tip 5: Controleer het dak en de schoorsteen

Controleer het dak zelf of laat het doen door een professional. Vervang beschadigde dakpannen en haal losliggende objecten weg die bij harde wind schade kunnen aanrichten. Heb je een schoorsteen? Check deze dan ook. Is het voegwerk aan de buitenkant nog in orde en is je schoorsteen goed geveegd? Plaats daarnaast een schoorsteenkap op de schoorsteen, waarmee je regeninslag voorkomt. Controleer tenslotte ook je dakgoten op bladeren en takjes. Wanneer je dit niet regelmatig weghaalt, kan er een verstopping ontstaan. Daardoor loopt het water niet goed weg, met vochtproblemen tot gevolg.

Tip 6: Zorg voor een woonverzekering

Wist je dat je huis in de winter meer kans loopt op schade, bijvoorbeeld aan waterleidingen of het dak? Zorg daarom dat je goed verzekerd bent. Met een Opstalverzekering ben je al goed op weg. Deze dekt namelijk schade door brand en diefstal, maar ook door neerslag, storm en lekkage. Zorg er wel voor dat je je huis voor de winter voorbereidt, want schade door achterstallig onderhoud wordt niet verzekerd.

Succes!

Vrouw met oranje jas

Fiona Mirrer

  • PR & Interne Communicatie 
  • fiona.mirrer@allianzdirect.nl | 06-48932492