Rotterdam, 3 november 2021

Inbraak in huis voorkomen

8 op de 10 zet bewust niet op social media dat ze van huis zijn.

Familie moeder thuis

Nu we weer vaker van huis zijn en het vroeger donker is, is het belangrijk om je woning zo goed mogelijk te beveiligen om inbrekers op afstand te houden. Online verzekeraar Allianz Direct onderzocht* welke maatregelen tegen inbraak Nederlanders treffen als ze van huis zijn. Dat blijkt een terechte vraag, want 41% schijnt ongerust van huis te vertrekken. Uit het onderzoek blijkt dat we het dieven niet gemakkelijk maken. Zo verwijderen we alles om de woning waarop inbrekers kunnen klimmen (78%) en schakelen we geregeld onze buren in om een oogje in het zeil te houden (72%).

Zorg voor een bewoonde indruk

Natuurlijk zorgen de meesten ervoor dat ramen en deuren altijd gesloten zijn bij het verlaten van de woning. Toch vinden Nederlanders het ook belangrijk om de indruk te wekken dat ze thuis zijn. Veel laten op social media niet weten dat ze op vakantie gaan en gebruiken handige snufjes met bewegingssensoren en tijdschakelaars om inbrekers te misleiden.

De top 5** meest getroffen maatregelen tegen inbraak zijn:

  1. Niet op social media zetten dat je op vakantie of van huis bent (78%)
  2. Zorgen dat inbrekers nergens op kunnen klimmen rondom het huis (78%)
  3. De buren vragen om een oogje in het zeil te houden (72%)
  4. Binnenverlichting of raambekleding met een tijdschakelaar aanzetten (55%)
  5. Buitenverlichting met bewegingssensor aanzetten (53%)

Opvallend is dat minder mensen zorgen voor een videodeurbel bij de voordeur (25%) of een elektronisch alarmsysteem (30%). Ook laten minder Nederlanders bewust spullen als speelgoed en koffiekopjes slingeren (36%) en zetten ze ook minder vaak een eigen auto of auto van de buren op de oprit (38%).

Meer van huis, dus inbrekers slaan vaker toe

“Nu de wintertijd is ingegaan en het langer donker is, is de kans groot dat inbrekers op de loer liggen”, vertelt Ron Adams, Head of Marketing & Sales bij Allianz Direct. “We brengen minder tijd thuis door en inbrekers maken graag van deze gelegenheid gebruik. Inbraakpreventie is daarom erg belangrijk. Als je goede beveiligingsmaatregelen neemt, is het makkelijker om bij de verzekeraar aan te tonen dat er, ondanks inbraakpreventie, bij je is ingebroken. Onze inboedel- en opstalverzekering verzekeren je een uitbetaling bij schade tijdens een poging tot inbraak, schade bij een inbraak of in het geval van gestolen spullen. Het is dus zeker de moeite waard om een woonverzekering af te sluiten.”

*Onderzoek uitgevoerd in samenwerking met DirectResearch onder 1.015 respondenten die een woning huren of hebben gekocht, oktober 2021.

**De respondenten hebben een top vijf aangegeven, waardoor de opstelsom van de percentages hoger uitvalt dan 100 procent.

Vrouw met oranje jas

Fiona Mirrer

  • PR & Interne Communicatie 
  • fiona.mirrer@allianzdirect.nl | 06-48932492