Rotterdam, ... mei 2021

Zo voorkom je keyless entry autodiefstal

Kwart Nederlanders gebruikt keyless entry

Handig, zou je denken. Maar keyless entry kan naast een handig foefje ook een makkelijke prooi voor autodieven zijn.

Vrouw in raam auto

Gemak dient de mens; steeds meer moderne auto’s zijn te openen zonder sleutel, oftewel: ze zijn uitgerust met een keyless entry-functie. Inmiddels bezit een kwart van de Nederlanders (26%) een auto met deze techniek, blijkt uit onderzoek* van Allianz Direct. Handig, zou je denken. Maar keyless entry kan naast een handig foefje ook een makkelijke prooi voor autodieven zijn. Het toegangssysteem waarbij de slimme sleutel op zak hebben voldoende is om een auto te starten, zorgt voor dubbel zoveel kans om gestolen te worden**. Voorkom diefstal van je sleutelloze auto met onze tips!

Een derde met keyless entry vindt eigen auto diefstalgevoelig

De beveiliging is een belangrijke aankoopbeslissing voor consumenten die op zoek zijn naar een nieuwe auto. 78% van de Nederlanders let hier bij aanschaf goed op. Keyless entry zorgt niet voor dat veilige gevoel, want ruim de helft van de Nederlanders (55%) treft extra veiligheidsmaatregelen als de auto een dergelijk systeem heeft. Een derde van deze automobilisten geeft aan dat ze hun eigen auto diefstalgevoelig vinden, in tegenstelling tot elf% van de mensen zonder dit systeem. Lees hieronder wat je kunt doen om het risico op diefstal te verminderen.

Tip 1: Leg de sleutel op een centrale plek

Keyless entry lijkt een ideaal systeem, maar bedenk dat wanneer jij een auto zonder extra handeling kunt instappen, een autodief daar óók geen sleutel voor nodig heeft. Het enige wat zij hiervoor nodig hebben, is een signaalversterker. Berg de autosleutel daarom op een slimme plek op. Bewaar het op minimaal zes meter van de voordeur en op een centrale plek in huis, zodat dieven het signaal vanaf buiten niet kunnen opvangen en kopiëren. Vergeet ook niet hetzelfde te doen voor de reservesleutel.

Tip 2: Zorg voor een beschermhoes

Vind je het toch fijn om de autosleutels bij de voordeur paraat te hebben zodra je het huis verlaat? Zorg dan voor een speciale beschermhoes of sleutelkast die het signaal van de smart key blokkeren. Zo kunnen autodieven de sleutel niet meer hacken. Een andere manier om de sleutel op te bergen is in een ijzeren doosje, dikke laag aluminiumfolie of koekblik. Belangrijk hierbij is dat je eerst goed test of het blik het signaal inderdaad goed tegenhoudt, want een klein kiertje of gaatje kan er al voor zorgen dat dieven het signaal kunnen opvangen.

Tip 3: Schakel het systeem uit

Wil je helemaal geen risico op diefstal lopen? Laat het systeem dan deactiveren door een autodealer of kijk in het autoboekje welke stappen je hiervoor moet ondernemen. Bij steeds meer autosleutels is dit mogelijk. Dit kan echter alleen als je de auto wel op een andere manier open kunt maken, zoals met een knop of de sleutel zelf.

Succes!

 

*Onderzoek uitgevoerd in samenwerking met DirectResearch onder 1.005 respondenten, februari 2021

**Bron: www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/voorkom-autodiefstal-of-inbraak-raadpleeg-deze-10-preventietips

Vrouw met oranje jas

Fiona Mirrer

  • PR & Interne Communicatie 
  • fiona.mirrer@allianzdirect.nl | 06-48932492