6 februari 2024

Kwart van de Nederlandse wintersporters draagt geen helm

23% van de Nederlandse wintersporters heeft wel eens een skiongeluk gehad

Skihelmen op de piste

Van een ski duim tot knieblessures of een hersenschudding: 23% van de Nederlandse wintersporters heeft wel eens een ongeluk gehad op de piste en 36% is wel eens geblesseerd geraakt tijdens de wintersport. Toch draagt 26% geen helm als ze gaan skiën of snowboarden.

Ieder jaar trekken veel Nederlanders richting de bergen voor hun wintersportvakantie, op zoek naar actie en avontuur. Vooral de kerst- en voorjaarsvakantie zijn populair om een weekje te gaan genieten in de sneeuw. Wij hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar het gedrag van Nederlandse wintersporters op het gebied van veiligheid op (en naast) de piste.  

Blessures voorkomen 

Daaruit blijkt dat er ook veel Nederlanders zijn die wél de juiste veiligheidsmaatregelen nemen als ze op wintersport gaan. Zo gaat de helft (51%) van de wintersporters van tevoren trainen in de sportschool om blessures op wintersport te voorkomen en gaan de meesten (84%) nooit alleen de piste op, maar altijd samen met een ander. Driekwart van de Nederlanders checkt hun reisverzekering als ze op wintersport gaan. Daarnaast zegt 39% dat ze een lawinepieper meenemen als ze gaan skiën en 65% zegt dat ze geen alcohol drinken in de après-ski als ze nog naar beneden moeten skiën.  

Toch is er ook nog veel ruimte voor verbetering. Zo checkt slechts 77% het weerbericht voor ze gaan skiën of snowboarden, terwijl het altijd belangrijk is om te weten hoe de sneeuw- en zichtcondities zijn. Ook heeft 41% geen eigen pistekaart bij zich, en 30% weet niet welk nummer ze moeten bellen in het geval van nood op de piste.  

Off-piste 

Uit ons onderzoek blijkt ook dat bijna een kwart van de Nederlandse wintersporters wel eens off-piste gaat skiën of snowboarden. Opvallend is dat veel meer mannen (29%) dan vrouwen (12%) dit doen. 

 “De verleiding om tijdens wintersport buiten de piste te skiën of snowboarden is groot. Maar hier zitten wel de nodige risico's aan vast. De meest ernstige ongelukken vinden namelijk plaats buiten de pistes”, zegt Nayla van Nieuwenhuizen, Productmanager. “Het komt vaak voor dat wintersporters onvoldoende voorbereid zijn op de gevaren van off-piste. Daarnaast is het bij een ongeluk veel lastiger om de skiërs in de sneeuw op te sporen, waardoor het verlenen van hulp een stuk moeilijker kan zijn.''

Kritisch 

Nederlandse wintersporters zijn best kritisch als het gaat om het gedrag van andere wintersporters. Zo vindt 66% het onverantwoord als onervaren wintersporters geen les nemen, en 65% vindt het onverantwoord als mensen geen helm dragen tijdens de wintersport. Ook alcoholgebruik tijdens het skiën wordt niet echt gewaardeerd: 63% vindt het onverantwoord om alcohol te drinken als je nog naar beneden moet skiën. Verder vindt 61% het onverantwoord als anderen off-piste gaan, en 46% vindt het niet verstandig als mensen in hun eentje gaan skiën of snowboarden. 

Vrouw met oranje jas

Fiona Mirrer

  • PR & Interne Communicatie 
  • fiona.mirrer@allianzdirect.nl | 06-48932492