Rotterdam 19 augustus 2020

16 jaar bij dezelfde woonverzekeraar

Als het op woonverzekeringen aankomt, zijn Nederlanders trouw aan hun huidige verzekeraar.

  • 60% is nog nooit van verzekeraar overgestapt voor inboedel-, opstal-, aansprakelijkheidsverzekering.

  • Maar 21% weet precies de hoogte van hun maandelijkse verzekeringskosten.

  • 65-plussers zijn gemiddeld zelfs 29 jaar trouw aan dezelfde verzekeraar.

We deden er onderzoek* naar: gemiddeld hebben Nederlanders hun woonverzekering al 16 jaar bij dezelfde verzekeraar ondergebracht.

Man met gitaar

65-plussers al 29 jaar trouw aan verzekeraar

Vanzelfsprekend zijn jongvolwassenen tussen de 18 en 34 jaar het minst lang verbonden aan dezelfde verzekeraar; gemiddeld 5 jaar. Naarmate de leeftijd toeneemt, zit men steeds langer bij dezelfde aanbieder. Met name opvallend is dat 65-plussers al erg lang trouw zijn aan hun verzekeraar. Bij hen zijn de woonverzekeringen al maar liefst 29 jaar bij dezelfde verzekeraar ondergebracht.

60% nog nooit overgestapt

Opvallend genoeg zijn 3 op de 5 verzekerden (60%) zelfs nog nooit overgestapt van verzekeraar. Ook wordt er weinig rondgekeken naar een andere verzekeraar. Slechts 14% heeft dit in het afgelopen jaar gedaan. Jongeren kijken wel overigens wel iets vaker rond dan ouderen. Van de jongeren heeft 20% het afgelopen jaar rondgekeken, tegenover 9% van de 65-plussers.

Van de 34% die weleens de stap heeft gemaakt naar een andere aanbieder, zijn dit de meest genoemde redenen om over te stappen van woonverzekering:

  1. Betere prijs-kwaliteitverhouding (37%) 
  2. Verzekering werd te duur (22%) 
  3. Verhuizing (21%) 
  4. Samenwonen/huis gekocht (8%) 
  5. Niet tevreden over service (6%)

Overstappen en besparen

Ron Adams, Head of Marketing & Sales bij Allianz Direct, adviseert consumenten om vaker rond te kijken naar een alternatief: “We zien dat weinig Nederlanders de moeite nemen om over te stappen van verzekeraar voor de woonverzekering. Dit gedrag verbaast ons, want het vergelijken van je inboedel- en opstalverzekeringen kan voordelig uitpakken. Door over te stappen kun je 15% op je woonpremie besparen.”

Onwetendheid over maandelijkse premie

Net als abonnementen op streamingdiensten of de sportschool, is de maandelijkse premie van de woonverzekering een terugkerende uitgave. Lang niet alle verzekerden zijn zich echter bewust van deze maandelijkse kosten. 2 op de 5 (40%) heeft geen idee wat zij maandelijks betalen aan premie. 1 op de 5 verzekerden weet wel precies hoeveel de woonverzekeringen kosten (21%). Bijna 1 op de 3 (30%) geeft aan dit ongeveer te weten.

Verzekerden met een huurwoning die op de hoogte zijn van hun maandelijkse premie, geven aan dat zij gemiddeld €20 voor hun woonverzekeringen betalen. Logischerwijs ligt het bedrag iets hoger bij verzekerden met een koopwoning; zij betalen gemiddeld €40 per maand.

Tips om te besparen op je premie

Adams geeft een paar tips om te besparen op deze maandelijkse lasten. “Woonverzekeringen kunnen veel van elkaar verschillen. Kijk bij een vergelijking eens goed naar je dekking; wat heb je nu echt nodig? Die afweging moet iedereen voor zichzelf maken. Door je verzekering zelf af te sluiten kun je vaak ook besparen. Bij Allianz Direct bereken je online gemakkelijk je premie. Daarnaast kiezen veel klanten voor onze gecombineerde inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekering vanwege de gunstige prijs-kwaliteitsverhouding”, aldus Adams.

*Onderzoek uitgevoerd in samenwerking met Team Vier onder 1.006 respondenten die in het bezit zijn van een inboedel-, opstal- en/of aansprakelijkheidsverzekering, juli 2020.

Vrouw met oranje jas

Fiona Mirrer

  • PR & Interne Communicatie 
  • fiona.mirrer@allianzdirect.nl | 06-48932492